Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kočnerovi a Ruskovi sa rúca obhajoba: FOTO Svedkovia o zmenkách nevedia, usvedčiť ich môže bakalárka

Pojednávanie v kauze falšovania zmeniek. Zobraziť galériu (10)
Pojednávanie v kauze falšovania zmeniek. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ďalšie zo sérií hlavných pojednávaní pokračuje v utorok v Ústave na výkon väzby v Bratislave. Na lavici obžalovaných sú podnikateľ z mafiánskych zoznamov Marian Kočner a bývalý šéf televízie Markíza Pavol Rusko. Obaja sú obžalovaní z falšovania miliónových zmeniek.

  • Marian Kočner a Pavol Rusko sú obžalovaní z falšovania miliónových zmeniek TV Markíza
  • Na poslednom hlavnom pojednávaní sa pokračovalo v čítaní správ z mobilnej aplikácie Threema
  • Ako svedkyňa vypovedala aj dcéra Mariana Kočnera Karolína
  • Jej svedectvo malo dokázať, že Peter Tóth je ako svedok nedôveryhodný
  • Súdne pojednávanie sa koná vo väznici v Justičnom paláci v Bratislave práve preto, aby sa ho mohol zúčastňovať aj Kočner
  • Pavol Rusko je obžalovaný aj z objednávky vraždy Sylvie Volzovej a prokurátor podal obžalobu na Mariana Kočnera v prípade vraždy Jána Kuciaka

NAŽIVO Vyjadrenie Daniela Lipšica

 

14:26 "Svedok o zmenkách nevedel, ani o nich nikdy nepočul," uviedla Lucia Tandlich. Výpoveď svedka sa skončila. 

14:25 K Fiľovej výpovedi sa vyjadruje obžalovaný Marian Kočner. Podľa neho Fiľo potvrdil, že vedel  tom, že pán Kováčik predal celý obchodný podiel CME. 

14:00 Kočner sa pýta, aký má Fiľo dnes vzťah s pánom Kováčikom. "Normálny," odpovedal Fiľo s tým, že ani spolu nepodnikajú. 

13:40 Výsluch vykoná aj obžalovaný Marian Kočner. Ten sa pýta na zmluvy a dátumy, ktoré mu nesedia. Obžaloba namieta, Fiľo tvrdí, že všetko mal na starosti pán Kováčik.

13:27 O tom, či boli problémy s licenciou pre Markízu, svedok nevie. "Viem, že Rada pre vysielanie a retransmisiu mala problém s nejakým vysielaní,ale s pánom Ruskom som to nikdy nerozoberal," hovorí Fiľo. 

13:26 Prokurátor Ján Šanta výsluch ukončil, na rade je obhajoba. Slovo dostal Michal Mandzák. 

13:25 Aj Fiľo vypovedá, že sa o zmenkách dozvedel z médií, ale nevie kedy presne. "Nikdy som si neoveroval, či je to pravda, nikdy som sa o to nezaujímal," vypovedá svedok. 

13:08 Fiľo je bývalý spolumajiteľ Markízy a majiteľ ružomberského Mondi. Prokurátor sa ho pýta na Petra Tótha, svedok hovorí, že nemá vedomosť o tom, že by s ním niekedy spolupracoval alebo sa s ním stretával.

13:05 Svedok v rámci monológu povedal len toľko, že nemal o zmenkách žiadnu vedomosť. 

13:04 Svedok monológ začína tým, v akom je vzťahu s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom. "Ruska poznám asi 10 rokov, Kočnera som stretol párkrát," povedal Fiľo.

13:01 Svedok zložil prísahu o tom, že bude vypovedať pravdu a nič nezamlčí. Výsluch začne prokurátor Ján Šanta, ktorý Fiľa vyzval na monológ. 

Podnikateľ a bývalý spolumajiteľ Markízy Milan Fiľo.
Zobraziť galériu (10)
Podnikateľ a bývalý spolumajiteľ Markízy Milan Fiľo.  (Zdroj: TASR)

13:00 Po obednej prestávke pokračujepojednávanie, vypovedať predsa len prišiel svedok Milan Fiľo.

11:53 Vyjadrenie prokurátora Jána Šantu po prvej časti druhého dňa pojednávania.

Šanta po prestávke

11:40 Nasleduje prestávka do 12:55.

11:30 Výsluch svedkyne je ukončený. Tretím svedkom mal byť Milan Fiľo, ktorý už na niekoľko pojednávaní neprišiel. Nie je jasné, či na toto pojednávanie príde. 

11:27 "Podľa svedkyne Pavol Rusko nespomínal žiadne zmenky, ktoré sú predmetom tohto pojednávania," hovorí Lucia Tandlich.

11:26 Sobotovičovej výsluch sa končí a právo vyjadriť sa má Marian Kočner. 

11:25 Sobotovičovej sa ešte pýta prokurátor Šanta, ktorý chce dovysvetliť situáciu, keď Koćner povedal, že "Paľo to podcenil."

Kočnerovi a Ruskovi sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:24 Predseda senátu sa pýta na to, ako získala Sobotovičová kontakt na Mariana Kočnera. "Dal mi ho kolega v redakcii, ktorý sa venoval kauzám Glanc House," povedala svedkyňa. "Myslím, že aj jemu sa Kočner vyhrážal," dodala. Kočner pri tomto vyjadrení zdvihol neveriacky obočie.

11:18 Otázky teraz kladie Daniel Lipšic. Pýta sa svedkyni, či s niekým hovorila o svojej práci. 

11:15 Kočner sa pýta na to, ako by mohla byť jej práca nápomocná pri kauze zmenky. "To bol môj subjektívny názor," odpovedá svedkyňa. Poslednú otázku o tom, čím je podľa Sobotovičovej jej výpoveď prínosná, sudca zamietol.

11:11 "Ten telefonát, ktorý ste so mnou viedli, ste si nahrávali. Upozornili ste ma, že ste si ho nahrávali?" pýta sa Kočner. "Nie," hovorí Sobotovičová.

Kočnerovi a Ruskovi sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:09 "Nebáli ste sa so mnou stretnúť?" pýta sa Kočner. "Nie, stretávali sme sa na verejnom mieste, takže som mala pocit, že tam sa nemá čo stať," odpovedala svedkyňa. 

11:07 Kočner sa pýta, či sa Sobotovičová niekedy venovala organizovanému zločinu. "Nie, nevenovala som sa tomu," odpovedala Sobotovičová. Kočner sa jej pýta na to, či má predstavu o tom, čo sa dialo na Slovensku v rokoch 1992 až 2000. "Mám, ale poznám aj ľudí, ktorí v tých časoch podnikali a nepotrebovali sa obklopovať takýmito závadovými osobami," odpovedala Sobotovičová. 

11:06 Slovo má obžalovaný Marian Kočner, ktorý môže svedkyni klásť otázky. Pýta sa jej na to, akej tematike sa venuje v redakcii. Sobotovičová sa aktuálne venuje zahraničiu.

11:04 Otázky Sobotovičovej kladie Marek Para, ktorý sa jej pýta aj na to, keď nevedela tri týždne nájsť svoju záverečnú prácu, v ktorej mali byť originálne podpisy Mariana Kočnera a Pavla Ruska.

10:51 Sobotovičová hovorí, že si zaznamenala 10-minútový Kočnerov telefonát, v ktorom bol vulgárny a "reklamoval" článok. 

10:44 S Kočnerom a Ruskom sa Sobotovičová stretla dvakrát, raz pre rozhovor a druhýkrát kvôli podpisom. 

10:41 Sobotovičová hovorí, že Kočner sa na rozhovor dobre pripravil. Medzitým stihla urobiť rozhovor aj s Pavlom Ruskom a na ďalšom stretnutí Koćnerovi povedala, že v niektorých momentoch sa ich verzie nezhodujú. 

"No, Paľo to podcenil," mal reagovať podľa Sobotovičovej Kočner. 

Nina Sobotovičová ako študentka žurnalistiky robila rozhovory s Ruskom aj Kočnerom o kauze Gamatex

10:39 Kočner pri výpovedi Sobotovičovej uprene počúva a občas so zdvihnutým obočím pozrie na svojho obhajcu Michala Mandzáka. 

10:38 Stretnutie s Marianom Kočnerom sa uskutočnolo v roku 2017 v hoteli Crown Plaza. 

10:37 Pred súdom sedí svedkyňa Nina Sobotovičová, ktorej prokurátor dal priestor na monológ, aby opísala všetko, čo si pamätá z rozhovoru Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom. 

Nina Sobotovičová
Zobraziť galériu (10)
Nina Sobotovičová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kočnerovi a Ruskovi sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:17 Výsluch tohto svedka je ukončený. Nasleduje 10-minútová prestávka a po nej má prísť vypovedať redaktorka Nina Sobotovičová. 

10:15 "Pán svedok poskytol túto finančnú čiastku nie za to, že Kočner s Ághom ručili podielom pani Volzovej, pani Volzová ručila svojím podielom sama. Ponúkli sme ho síce my, ale pani Volzová s tým súhlasila. Bez jej súhlasu by to ani nebolo možné," doplnil ešte Kočner. 

10:14 K výpovedi svedka sa vyjadruje aj právnička Lucia Tandlich. "Svedok uviedol, že o zmenkách sa dozvedel až v roku 2016. Dané skutočnosti opätovne potvrdzujú, že obaja obžalovaní sa snažia do príbehov zakomponovať svoju vymyslenú legendu o zmenkách," povedala Tandlich. 

František Mojto vypovedal počas druhého dňa pojednávania v kauze zmenky

10:11 Výsluch svedka je ukončený, k jeho výpovedi sa vyjadrí obžalovaný Marian Kočner. "Výpoveď svedka je v rozpore s tvrdením prokuratúry, ktorá tvrdí, že vysporiadaním celého tohto sporu bola suma 80 miliónov korún. Ako sme sa od pána svedka dozvedeli, to vysporiadanie bolo vyššie o ďalších 35 miliónov plus úroky," hovorí Kočner s tým, že už sa nestaral o splatenie, lebo to prevzala spoločnosť Forza. 

"Svedok sa síce nevyjadril presne, ale potvrdil, že hodnota licencie sa pohybovala v rádovom násobku," dokončil Kočner. 

10:09 Doplňujúce otázky má aj obhajca MIchal Mandzák. Jeho otázky namieta po niekoľkýkrát splnomocnenec Daniel Lipčic a na pojednávaní tak vzniká napätie. 

10:08 "Pán svedok, mali ste záujem stať sa 50% vlastníkom spoločnosti, ktorá vlastnila licenciu?" pýta sa Kočner. "Nebol to prvotný záujem," odpovedal svedok.

10:04 Mojtovi kladie otázky aj obžalovaný Marian Kočner. 

09:51 Sudkyňa Pamela Záleská sa pýta, čo mal Mojto z toho, že požičal 35 miliónov korún Gamatexu. "Nič zvláštne. Možno my sme mali vyšší úrok a bolo to výhodné," odpovedal svedok. 

09:50 Predseda senátu sa pýta, či mal Mojto vzťah s Pavlom Rusko. Svedok odpovedá, že ho stretol raz náhodne na Hviezdoslavovom námestí. 

09:49 Právny zástupca Markízy Tomáš Kamenec sa pýta, ako vznikla suma 35 miliónov korún. "Jednoducho, taká bola požiadavka od pána Kočnera a Ágha," odpovedá Mojto. Na otázku, či niekedy rokoval aj so Sylviou Volzovou, odpovedal záporne. 

09:45 Svedok vypovedá, že ani Kočner, ani Rusko mu nespomínali, že by bola Markíza na predaj, alebo že by mal niekto záujem o jej kúpu. 

09:42 "Príchádzali ste do kontaktu s pánom Ruskom v roku 1998?" pýta sa prokurátor. "Nie," odpovedal svedok. Šanta sa pýta aj na doktora Valka, ktorý mal podľa Kočnera a Ruska riešenie v podobe zmeniek navrhnúť. "Absolútne nie, nestretol som ho, nespomínali ho," vypovedá svedok. 

09:41 Šanta sa Mojtu pýta, ako si pamätá kauzu Gamatex a spor o Markízu. Svedok tvrdí, že si ho pamätá len z médií. 

09:40 Mandzák výsluch svedka ukončil, pokračuje prokurátor Ján Šanta. 

09:36 Výška pôžičky pre Kočnera s Ághom bola 35 miliónov korún. Aj Mojto tvrdí, že o zmenkách nič nevedel a dozvedel sa o nich až z médií. 

09:23 Svedok kedysi vlastnil spoločnosť Telefilm Eurokim, ktorá sa tiež sporila s Markízou. Mojto opisuje aj stretnutie so Sylviou Volzovou, ktorá mala v Markíze 50% podiel. 

09:18 Výsluch vedie obhajca Kočnera Michal Mandzák.  

09:16 Stretnúť sa mali za účelom pôžičky pre Gamatex, ktorý Kočner s Ághom vlastnili. 

Príchod Mariana Kočnera na pojednávanie v prípade televíznych zmeniek

09:14 Mojto vypovedá, že ho kontaktoval Kočner aj so Štefanom Ághom, ktorý je tiež obvinený z falšovania zmeniek.

09:13 Ako prvý svedok je dnes predvolaný František Mojto, ktorý sa podľa vlastných slov stretol s Marianom Kočnerom v roku 1998. 

Kočnerovi a Ruskovi sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

​09:04 Na lavici obžalovaných sedí Marian Kočner, Pavol Rusko prítomný nie je. 

Kočnerovi a Ruskovi sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kočnerovi a Ruskovi sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

09:00 Začína sa ďalšie hlavné pojednávanie v kauze falšovania zmeniek. Obžalovaní sú Marian Kočnera a Pavol Rusko.

Na dnešnom pojednávaní má byť vypočutá ako svedkyňa aj Nina Sobotovičová, ktorá ešte ako študentka žurnalistiky v roku 2017 robila bakalársku prácu o kauze Gamatex, v rámci ktorej robila rozhovor aj s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom. Sobotovičová tvrdila, že jej bakalárska práca by mohla usvedčiť obžalovaných z podvodu. V nej sa totiž nachádzajú aj Ruskove podpisy. Okrem Sobotovičovej sú predvolaní ďalší dvaja svedkovia. 

V pondelok vypovedala Karolína Kočnerová, ktorá mala spochybniť svedectvo Petra Tótha. Na lavici svedkov však pôsobila neisto a veci sa jej značne plietli. Podľa jej výpovede sa s Tóthom, ktorý svedčil v neprospech Kočnera, prestala stretávať v momente, keď povedal, že si mal podnikateľ z mafiánskych zoznamov objednať vraždu novinára Jána Kuciaka. "Môj otec by tohto nebol nikdy schopný," povedala Kočnerová. 

Pokračovalo sa aj v čítaní zo šifrovanej aplikácie Threema, ktorú obhajoba stále namieta s tým, že je získaná nezákonne. Z tej istej Threemy však prečítal vetu aj Kočner. 

Pojednáva sa vo väznici

Doterajšie pojednávania sa konali na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, na ktorý Kočner neprišiel. Za prísnych bezpečnostných podmienok ho tak previezli do Justičného paláca v Bratislave. Pojednávanie sa koná v Justičnom paláci nielen z bezpečnostných dôvodov, ale aj preto, lebo Kočner sa údajne v Leopoldovskej väznici nemôže rozprávať so svojimi advokátmi.

Tvrdí, že miestnosť, v ktorej sa s nimi stretáva, je odpočúvaná. Momentálne je však Kočner vo väznici v Nitre, kde študoval spis k vražde Jána Kuciaka. V Nitre je vo väzbe aj jeho volavka a ďalšia obvinená v prípade vraždy Alena Zsuzsová.

Kauza zmenky

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Aghom mali vyhotoviť štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch na súde požadovala firma Správa a inkaso zmeniek podnikateľa Mariana Kočnera.

Vyplatiť ich mali práve Rusko a spoločnosť Markíza Slovakia. Markíza počas súdnych konaní dlhodobo spochybňovala pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Súd už v jednom konaní o zmenke v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Urobila tak sudkyňa Maruniaková, ktorá sa spomína aj v Kočnerovej Threeme, údajne na príkaz Moniky Jankovskej. Markíza sa však odvolala. Kočner je okrem iného obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka, pričom porkurátor už podal obžalobu. Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Volzovej.

Viac o téme: ZmenkyPojednávaniePavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu