Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PRÁVE TERAZ Gál dal návrh na disciplinárne konanie proti Jankovskej

Monika Jankovská Zobraziť galériu (2)
Monika Jankovská (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) podá na bývalú štátnu tajomníčku rezortu návrh na disciplinárne stíhanie. Potvrdil to v pondelok pre médiá. Ministerstvo spravodlivosti SR okrem iných vecí preveruje aj spis miliónových zmeniek televízie Markíza, v ktorých na Okresnom súde Bratislava V rozhodla sudkyňa Zuzana Maruniaková v prospech Mariana Kočnera.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) podáva návrh na disciplinárne stíhanie sudkýň Moniky Jankovskej a Zuzany Maruniakovej. Chce pre ne trest dočasného pozastavenia výkonu funkcie sudcu. Potvrdil to v pondelok pre médiá. Bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Jankovská mala podľa neho klamať, Maruniaková zase vydať sporné súdne rozhodnutie v prípade zmeniek TV Markíza.

"Určite je tam potvrdenie z úst jedného advokáta, že jeden zo sudcov sa vyjadril klamlivo k určitým skutočnostiam a udalostiam," povedal Gál na margo Moniky Jankovskej.

V prípade Zuzany Maruniakovej potvrdil Gál, že rezort spravodlivosti ukončuje preverovanie spisov v civilnom procese o zmenkách TV Markíza. Zuzana Maruniaková, ktorá bola v tomto spore sudkyňou, dala za pravdu Marianovi Kočnerovi, bez toho, aby skúmala pravosť samotných zmeniek. Z ich falšovania a marenia spravodlivosti je Marian Kočner obžalovaný spolu s exriaditeľom Markízy Pavlom Ruskom na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.

"Pred disciplinárnym senátom musíte aj obstáť," uviedol Gál. Upozornil, že iba na základe medializovanej komunikácie nemôžu bez dôkazov niekoho disciplinárne stíhať. "Sudcov vieme postihnúť, len ak poskytneme senátu relevantné dôkazy," vysvetlil Gál. Možné podanie návrhu na disciplinárne stíhanie sudcov avizovala v piatok (4. 10.) aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Polícia zasiahla proti niektorým sudcom či bývalej štátnej tajomníčke rezortu spravodlivosti Monike Jankovskej ešte v závere augusta tohto roka. Pri zásahu sudcom zaistili mobilné telefóny. Známe je už aj uznesenie vyšetrovateľa, ktoré je dostupné na internete, a naznačuje páchanie trestnej činnosti či ovplyvňovanie súdnych rozhodnutí. V trestnom stíhaní sú obsiahnuté viaceré trestné činy, od zneužitia právomoci verejného činiteľa, až po prijímanie úplatkov či ovplyvňovanie súdnych rozhodnutí. Vlastnú komisiu na preverenie celého prípadu zriadila aj Súdna rada SR, pod ktorú tiež spadajú disciplinárne senáty.

Reakcia PS a Spolu

Koalícia strán Progresívne Slovensko/Spolu-občianska demokracia (PS/Spolu) reagovala, že minister mal konať a podať návrhy na disciplinárne konanie už skôr. „Doteraz sa tváril, že on nemôže konať a konať môže len polícia. Minulý týždeň sme ho upozornili, že to nie je pravda. V skutočnosti mohol disciplinárne návrhy na prešetrenie sudcov a sudkýň podať hneď, ako boli medializované prvé informácie, ktoré na nich hodili tieň podozrenia. Presne na to slúži disciplinárne súdnictvo, aby boli podozrenia o konaní sudcov prešetrené a v prípade, že sa potvrdia, aby boli postavení mimo služby,“ píše koalícia v stanovisku, ktoré zaslala jej hovorkyňa Silvia Hudáčková.

Viac o téme: Gábor GálZuzana Maruniaková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu