Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Predvolebný boj Danka a Beblavého s trpkou príchuťou: Osobné útoky! Šéf SNS priznal správy od Kočnera

Beblavý vyzýva Danka Zobraziť galériu (2)
Beblavý vyzýva Danka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Andrej Danko chce zabrániť šíreniu liberalizmu. Podľa Miroslava Beblavého je kľúčové, aby sa Slovensko zbavilo mafie, ktorá ovláda štát. Vyplynulo to z diskusie v relácii O 5 minút 12 na RTVS, kde sa stretli v dueli. Reč padla aj na Dankovu komunikáciu s obžalovanou Alenou Zsuzsovou či na Mariana Kočnera. Politici sa nevyhli ani osobným invektívam.

Danko nesúhlasí s Istanbulským dohovorom, podľa Beblavého zas vláda a parlament urobili chybu v tom, že ho riadne nepredložili do parlamentu. Šéf parlamentu tiež povedal, že Kotlebu vytvára opozícia, pretože kradne koalícii hlasy.

„Najzásadnejšia otázka je aby sa Slovensko zbavilo mafie, ktorá ovláda tento štát. Manželstvá homosexuálov nebudú naša podmienka vstupu do vlády,” povedal Beblavý na možné ohrozenia v budúcej koalícii. Danko chce tvrdo vystupovať proti liberalizmu a zastaviť jeho postup. 

Kočnera som si držal od tela, tvrdí Danko

Ku svojej komunikácii s Alenou Zsuzsovou, ktorá je obžalovaná s objednávky vraždy, Danko povedal, že môže ísť o rovnaký podvrh ako to bolo v prípade bývalého ministra Daniela Lipšica. Danko chce aby sa naraz zverejnili nahrávky všetkých ľudí, „ja nemám čo skrývať,” povedal.

Prečítajte si viac: VIDEO Danko prvýkrát priznal telefonáty so Zsuzsovou: Potešila ma jej fotografia

Líder SNS v relácii tiež priznal, že ho oslovil Marian Kočner, ktorý je obžalovaný z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Deklaruje však, že si ho "držal od tela", nemal s nim "závadovú" komunikáciu a odpovedal mu stroho. "Päťdesiatkrát mi niečo písal a osemkrát dostal odpoveď OK, 'dík', nie. V živote by si ma nedovolil vydierať," vyhlásil Danko.

Predseda SNS tvrdí, že neexistuje žiadny človek v Bratislave, ktorý by mu niečo dokázal prikázať a so žiadnym mafiánom nemal obchody. Zároveň sa opýtal v relácii poslanca NR SR a programového lídra koalície PS-Spolu Miroslava Beblavého, či mu nevadí, že ich strany chcú vytvoriť vládu s ľuďmi, ktorí mali blízko k Marianovi Kočnerovi a sú tam previazania. Narážal tým napríklad na Richarda Sulíka z SaS.

Problém vidí v klamstve

Podľa Beblavého je ale problém to, že Danko klamal, a v tom vidí aj rozdiel medzi ním a Richardom Sulíkom, ktorý sa k nahrávkam s Kočnerom priznal a sú zverejnené v celom rozsahu. Beblavý ale Sulíkove vtedajšie konanie označil za chybu. „Nech voliči Richarda Sulíka zhodnotia. Bola to veľká chyba a dodnes si za to znáša následky,” dodal.

Alena Zsuzsová
Zobraziť galériu (2)
Alena Zsuzsová  (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Rozdielne názory

Politici sa nezhodli v prípade Istanbulského dohovoru. Podľa Beblavého je to nepodstatná téma a treba sa sústrediť priamo na to ako pomáhať ženám, na ktorých je páchané násilie. Opozičný poslanec si myslí, že deklarácia Národnej rady SR nebola šťastným riešením a že je to otázka na ústavných právnikov.

Danko vyčíta dohovoru, že sú v ňom pasáže, ktoré vyzdvihujú liberálnu ideológiu. „Istanbulský dohovor je aj o tom, že si deti môžu vybrať pohlavie,” zdôraznil.

Prečítajte si aj: VOĽBY 2020 Klus a Blaha hovorili o brexite a EÚ: Zaznel aj útok na prezidentku Čaputovú

„Čoho sa SNS chytí, tam je korupcia a odtekajú z toho peniaze. Prepadnú nám stovky miliónov z eurofondov,” povedal Beblavý.

V debate sa politici nevyhli ani osobným invektívam. Šéf SNS označil Miroslava Beblavého za prezliekača kabátov a podľa neho vďačí za svoj poslanecký mandát finančnej skupine Penta. Danko zaútočil aj na prezidentku Zuzanu Čaputovú a označil ju za mladú neskúsenú ženu, ktorá sa stala prezidentkou.

Viac o téme: Andrej DankoMiroslav BeblavýO 5 minút 12
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu