Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO Matovič zverejnil ďalšie správy medzi Glváčom a Kočnerom: Je to poriadny hnus!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Líder OĽaNO Igor Matovič včera prečítal časť komunikácie medzi Marianom Kočnerom a Martinom Glváčom. Podpredsedu parlamentu za Smer vyzval, aby odstúpil. Keďže sa tak do dnešného obeda nestalo, Matovič plánuje zverejniť kompletných 900 správ z komunikácie. Glváč na neho podal trestné oznámenie.

Líder hnutia OĽaNO včera vyzval Martina Glváča, aby predstúpil pred novinárov, objasnil svoju údajnú komunikáciu s Kočnerom a vzdal sa funkcie podpredsedu parlamentu. Keďže sa tak nestalo, chystá sa zverejniť všetky správy. Glváč na svojej sociálnej sieti informoval, že na neho podal trestné oznámenie. 

NAŽIVO Igor Matovič zverejní ďalšie správy medzi Kočnerom a Glváčom

Igor Matovič zverejnil ďalšie správy medzi Kočnerom a Glváčom

Matovič na úvod tlačovky povedal, že to, že zverejňuje správy je v poriadku. Rovnako ako novinári, aj on chráni svoj zdroj. Reagoval aj na trestné oznámenie, ktoré na neho podal Glváč. Podľa jeho slov ho to vôbec nezastraší. Líder OĽaNO následne začal čítať z komunikácie medzi Kočnerom a Glváčom, ktorá prebiehala v rokoch 2014 až 2016 prostredníctvom Viberu. Správ malo byť 900 a mali byť medzi nimi aj obrazové, nielen textové správy. 

VIDEO Matovič zverejnil ďalšie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa Matoviča sa Glváč a Kočner stretli s Dušanom Pátekom, ktorého deň na to vymenovali za viceprezidenta finančnej správy. Pátek sa angažoval v prípade Bašternákovej kauzy s DPH. Okrem toho sa rozprávajú aj o stretnutiach s Fedorom Flašíkom.

VIDEO Matovič zverejnil ďalšie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Glváč klamal o stretnutí

Glváč mal vedome klamať o tom, že sa s Kočnerom nestretol od roku 2012. Je tu aj podozrenie, že si mal podnikateľ dosadiť svojho človeka na post zástupcu riaditeľa SIS. Tvrdí to líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. „Glváč robil sluhu pre Mariana K.,“ vyhlásil Matovič. Za najhoršie považuje to, že Glváč prinajmenšom vedel o človeku Kočner vo vedení SIS. Tvrdí, že to vyplýva z ich údajnej komunikácie. Podnikateľ mal podpredsedovi parlamentu nahnevane písať, že niekomu o jeho dosadení hovoril. „Komu som to mal povedať? Myslíš, že je to na chválenie? To čo je zase za intrigu?“ reagoval podľa Matovičových slov Glváč v správach.

VIDEO Matovič zverejnil ďalšie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Správy majú podľa Matoviča tiež dokazovať, že Glváč vedel aj o tom, že vtedajší prezident finančnej správy František Imrecze mal zabezpečiť vratky pre podnikateľa Ladislava Bašternáka. Poukázal aj na viacero správ, ktoré majú dokazovať ich stretnutia v neskoršom období, ako Glváč priznal. Podpredseda parlamentu vyhlásil, že sa s Kočnerom stretol naposledy v roku 2012.

VIDEO Matovič zverejnil ďalšie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Komunikáciu z aplikácie Viber mali Matovičovi posunúť zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. „Nejde o niečo, čo by nebolo overené,“ podotkol. Matovič si myslí, že by sa správy ututlali, preto považuje za svoju úlohu ich zverejniť.

Matovič vyzval Glváča, aby odstúpil

Líder OĽaNO apeloval aj na premiéra Petra Pellegriniho, aby tlačil na jeho odvolanie. Glváča vyzval, aby konečne hovoril pravdu a vzdal sa postu podpredsedu parlamentu. Pellegrini v pondelok uviedol, že sa na komunikáciu Glváča s Kočnerom bude pýtať a ak sa potvrdí „toxický obsah“ tejto komunikácie, tak bude vážne uvažovať ako ďalej. „V správnom momente zaujmem k tomu stanovisko,“ povedal.


Matovič zverejnil čet Glváča s Kočnerom: Konečná pre jedného z najmocnejších v Smere? V hre je 900 správ!


Riadený rozhovor

Z časti komunikácie, ktorú včera prečítal Matovič, vyplýva, že si mal Glváč cez Kočnera vybaviť riadený rozhovor v týždenník Plus 7 dní cez redaktorku Martinu Ruttkayovú. Matovič tvrdí, že Glváč si rozhovor dohadoval cez komunikačnú platformu Viber. Kým Glváč robil s redaktorkou rozhovor, Kočner jej mal strážiť malé deti.  

VIDEO Matovič zverejnil ďalšie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Zároveň uviedol, že komunikácia, ktorú prečítal, je určite pravá. Na otázku ako získal komunikáciu, odpovedal, že svoje zdroje neprezradí. „Budú zrejme voči mne nejaké sankcie, mne to nevadí,“ povedal s tým, že verejný záujem je dôležitejší a pravosť komunikácie garantuje. Na otázku, či má k dispozícii aj komunikáciu medzi nimi z obdobia po vražde, odpovedal, že nie.

Glváč podal trestné oznámenie

Glváč včera na Matoviča reagoval na sociálnej sieti. Matovič podľa neho len varí z vody. V dnešnom statuse oznámil, že na Matoviča podal trestné oznámenie. „V predmetnej veci vyhlásení Igora Matoviča a zverejňovaní mojej údajnej komunikácie s Mariánom Kočnerom podávam trestné oznámenie a vyzývam, orgány činné v trestnom konaní, aby urýchlene konali, nakoľko I. Matovič porušuje ústavou garantované práva, telekomunikačný zákon a dopúšťa sa trestného činu vydierania a hrubého nátlaku,“ napísal Glváč. 

Glváč tvrdí, že sa nedopustil ničoho protiprávneho. Podpredseda parlamentu Glváč trvá na tom, že s Marianom Kočnerom nemal žiadne stretnutie od januára 2012. „Ak by som sa dopustil akéhokoľvek protiprávneho konania, Igor Matovič by bol prvý, kto by mi také niečo nikdy nedaroval a už by podával trestné oznámenia. Jeho vystúpenie potvrdilo, že ani v tejto mojej údajnej komunikácii sa nič také nenachádza,“ zdôraznil Glváč vo vyhlásení, ktoré poskytol vedúci jeho kancelárie Martin Čambalík. 

Matoviča Glváč vyzval, aby si „spomenul na jeho šesťhodinovú komunikáciu s Marianom K. a vysvetlil verejnosti, prečo bol témou ich rozhovoru Jozef Majský, s ktorým robil biznis s pozemkami a nakúpil ich za podhodnotenú cenu“.

Treba sa spýtať podpredsedu

Treba sa spýtať Martina Glváča, v akom rozsahu a o čom s Kočnerom komunikoval. Novinárom to povedal hovorca strany Smer Ján Mažgút a dodal, že nemá informáciu, že by predseda Smeru Robert Fico vzniknutú situáciu s Glváčom riešil. „Pán Matovič dnes prišiel s nejakou informáciou, zajtra možno príde s úplne niečím iným. Pokiaľ pán Glváč komunikoval v tom rozsahu, aký mi je známy, tak ho to nediskvalifikuje,“ povedal Mažgút. Na otázku, či bude Glváč na kandidátke Smeru do parlamentných volieb 2020, odpovedal, že kandidátka je plne v kompetencii predsedu strany.

Viac o téme: Igor MatovičMartin Glváč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu