Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zemetrasenie v SaS: Sulík upratuje v strane, z kandidátky vyhodil ďalšie známe mená

Blahová uviedla, že viacerí nebudú takmer na sto percent kandidovať za SaS Zobraziť galériu (4)
Blahová uviedla, že viacerí nebudú takmer na sto percent kandidovať za SaS (Zdroj: Vlado Anjel, Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Členovia SaS Natália Blahová, Jozef Rajtár, Ľubomír Galko, Jana Kiššová, Vladimír Svoboda, Radoslav Pavelka a Pavol Kubiš nebudú na 99 percent kandidovať za SaS. Po republikovej rade strany to uviedla podpredsedníčka strany Natália Blahová.

Richard Sulík kandidátku nekomentoval. Pred pár dňami uviedol, že na republikovej rade kandidátku nepredstaví. Podľa jeho slov sa má schvaľovať na mimoriadnom kongrese 5. októbra. Situáciu v strane chce upokojiť, avizoval to pred pondelkovou republikovou radou. Ešte pred pár hodinami sa Blahová vyjadrila, že dúfa, že dospejú k slušnému rozhodnutiu. 


EXKLUZÍVNE Sulík robí poriadok v strane! Veľký návrat Nicholsonovej


Ľubomír Galko a Jozef Rajtár tvrdia, že o tom rozhodne mimoriadny snem a že sú závery predčasné. Predseda strany Richard Sulík podľa nich zopakoval podmienku, že nebude na kandidátke, na ktorej búdu aj oni. Sulík nechce nič z toho komentovať, svoj návrh kandidátky predstaví v pondelok 30. septembra.

Na kandidátke, ktorú navrhne Sulík, nebudeme

„Na kandidátke, ktorú navrhne Richard Sulík, nebudeme, a potom sa môžu členovia na kongrese rozhodnúť, za čo budú a nebudú hlasovať,“ skonštatoval Rajtár. On sám chce byť na jednej kandidátke s Richardom Sulíkom. Rovnaký názor zastáva aj Galko. „Členovia môžu spôsobiť pat alebo nejaký iný mechanizmus a snažiť sa prinútiť dve strany sa dohodnúť,“ načrtol Rajtár možné riešenie situácie v strane.

Jana Kiššová, Ľubomír Galko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zo strany nateraz nikto neodchádza

Podľa Blahovej neodznel vážny argument, na základe ktorého by Galko a Rajtár nemali byť na kandidátke. O dôvodoch, prečo na kandidátke nemajú byť Rajtár a Galko, nehovorili ani oni, ani Sulík. Ten zopakoval, že sa jedná o vnútorné záležitosti strany. „Ak na tej kandidátke nebudú ľudia, ktorí za stranu najviac bojovali proti mafii a korupcii, tak tam nebudem mať miesto ani ja,“ uviedla poslankyňa NR SR Jana Kiššová. Nateraz zo strany neodchádza nikto, zhodli sa všetci opýtaní.

Sulík kandidátku nekomentoval

„Kandidátka sa bude schvaľovať na nominačnom kongrese, lebo takto to prikazujú stanovy,“ povedal predseda liberálov. Dodal, že na republikovej rade sa bude schvaľovať stratégia do volieb. Pripustil, že sa o kandidátke môže na rade rokovať, ale určite sa o nej nebude hlasovať.

Zemetrasenie v SaS: Sulík
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Informácie o tom, že odmieta podpredsedu strany Ľubomíra Galka a člena republikovej rady Jozefa Rajtára na kandidátke, nekomentoval s tým, že ide o internú záležitosť strany. Sulík sa podľa Rajtára vyjadril, že nechce byť na jednej kandidátke s ním ani s Galkom. Rajtár s ním na jednej kandidátke byť stále chce a myslí si, že Sulík k svojmu momentálnemu postoju dospel „možno príliš rýchlo“.

Zľava: Predseda strany Richard
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Podľa členky Republikovej rady SaS a poslankyne NR SR Jany Kiššovej sú Galko a Rajtár kľúčoví ľudia v strane a najväčší bojovníci v rámci SaS proti mafii a korupcii. „Ja si neviem predstaviť, že sa na 150 miestach na kandidátke nenájdu dve miesta pre týchto ľudí,“ dodala. Blahová podľa svojich slov nerozumie, prečo sa má na mimoriadnom kongrese schvaľovať kandidátka, pretože bežne ju schvaľuje republiková rada strany. Sulík tvrdí, že kongres už kandidátku schvaľoval v roku 2010.

Spory v SaS, kandidátka bez Galka a Rajtára

Spory v SaS-ke v posledných dňoch eskalujú. Konflikt začal po mimoriadnom kongrese a vytvorení Demokratického jadra SaS, na ktorého čele je Ľubomír Galko. Po slovách Jozefa Mihála, že práve Galko robí v strane zlú krv, sa ozvali viacerí bývalí členovia. Výnimkou nebola ani Nicholsonová. Tá Mihálove slová potvrdila.

Ako prví sme vás informovali o tom, že Galko zrejme nebude v budúcoročných parlamentných voľbách na kandidátke strany. Sulík to nevyvrátil. Demokratické jadro neskôr potvrdilo, že Sulík má problém nielen s Galkom, ale aj s Jozefom Rajtárom. Sulík chce na kandidátke len ľudí, za ktorých vie dať ruku do ohňa. Galko sa vyjadril, že v strane cíti tlaky a slová Jozefa Mihála považuje za klamstvá. Blahová sa už pred časom vyjadrila, že zvažuje odchod.

Viac o téme: SaSRichard SulíkĽubomír GalkoJana KiššováNatália BlahováJozef Rajtár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu