Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

USA o výsledkoch volieb: Hoci je v semenisku nacionalizmu, Slovensko sa otočilo k liberalizmu

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

WASHINGTON – Vzostup Zuzany Čaputovej na Slovensku je vnímaný ako pokarhanie konzervatívneho nacionalizmu pretvárajúceho väčších susedov Slovenska, napísal americký denník The Wall Street Journal (WSJ).


Čítajte aj: Slovensko vo svetových médiách: Je to senzácia, píšu o víťazstve Zuzany Čaputovej


"Hoci sú právomoci prezidenta na Slovensku ústavou obmedzené, víťazstvo Zuzany Čaputovej v prezidentských voľbách je vnímané ako výrazný, možno až ojedinelý politický posun v strednej a východnej Európe, regióne bývalých komunistických krajín, ktorý bol a je epicentrom nového nacionalizmu šíriaceho sa kontinentom," napísal reportér Drew Hinshaw pokrývajúci pre denník strednú a východnú Európu.

Sociálny liberalizmus

Hinshaw pripomína, že maďarský premiér Viktor Orbán a poľská strana Právo a spravodlivosť zvíťazili výraznými väčšinami vďaka sľubom o zamedzení vstupu moslimských prisťahovalcov a zakotvení kresťanského konzervativizmu. Poltucet kandidátov sa o to podľa neho snažil aj na Slovensku.


Čítajte aj: O prezidentské voľby bol záujem aj zo sveta: The New York Times im venuje značnú pozornosť


"Naopak, Čaputová ponúkala sociálny liberalizmus ako dôkaz toho, že je iná než slovenská politická trieda zaplavená korupčnými škandálmi," napísal novinár. V článku WSJ sa ďalej uvádza, že nie je jasné, aký vplyv bude mať víťazstvo Čaputovej a hodnôt, ktoré presadzuje, na daný región. V Poľsku, Česku i Maďarsku si zachovávajú prevahu nacionalistické strany. Dokonca i na Slovensku podporilo v prvom kole prezidentských volieb 25 percent voličov proruských kandidátov.

Zuzana Čaputová počas prejavu po zverejnení výsledkov volieb
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová počas prejavu po zverejnení výsledkov volieb  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Hoci má obmedzenú rolu, Čaputová bude mať právo vymenovať deviatich sudcov 14-členného ústavného súdu. Bude tiež vrchnou veliteľkou krajiny, keď bude Slovensko rokovať o obrannej dohode so Spojenými štátmi, ktorú sa jej vláda, podobne ako maďarská, zdráhala podpísať," uviedol na záver Hinshaw.

Viac o téme: VoľbyPrezidentUSAZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu