Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Posledné prieskumy hrajú Clintonovej do karát: Vedie si lepšie ako Obama

Hillary Clintonová a Donald Trump
Hillary Clintonová a Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Hillary Clintonová viedla vo väčšom počte prieskumov, realizovaných v posledných dvoch mesiacoch pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch, než Barack Obama v rokoch 2008 a 2012. V dnešnej analýze to konštatujú internetové noviny The Huffington Post.

Kandidátka Demokratickej strany viedla nad nominantom Republikánskej strany Donaldom Trumpom v 93 percentách všetkých prieskumov uskutočnených počas dvoch mesiacov pred voľbami 8. novembra. Trump získal väčšiu podporu než Clintonová iba v troch percentách z nich, ďalšie tri percentá prieskumov ukázali nerozhodný stav.

Z celkového pohľadu sa tak podľa Huffington Post môže Clintonová s väčšou istotou považovať za líderku predvolebnej kampane, než tomu bolo v prípade Obamu v rokoch 2008 a 2012. Obama v roku 2008 viedol nad senátorom Johnom McCainom v 83 percentách prieskumov. V roku 2012 bol jeho náskok oproti Mittovi Romneymu ešte menší, a síce 62 percent prieskumov pre Obamu k 26 percentám pre Romneyho.

V anketách uskutočnených týždeň pred volebným dňom vyhrala Clintonová 87 percent všetkých prieskumov, v ktorých mali respondenti možnosť rozhodovať medzi dvoma hlavnými kandidátmi. V prípade, že agentúry ponúkli opýtaným štyroch kandidátov, Clintonová vyhrala 82 percent z nich. Noviny Huffington Post upozornili, že Trump viedol v nula percentách týchto prieskumov.

Na porovnanie: Obama v roku 2008 viedol v 100 percentách prieskumov realizovaných v tom istom období a v roku 2012 vyšiel ako víťaz v 69 percentách prieskumov zverejňovaných týždeň pred voľbami. Volebná prognóza Huffington Post, ktorá posudzuje ankety vo všetkých amerických štátoch, hovorí, že pravdepodobnosť Clintonovej víťazstva v amerických prezidentských voľbách 2016 je viac než 98 percentná (98,3 percenta), pričom pravdepodobnosť úspechu Trumpa je na úrovni 1,4 percenta.

Clintonovej poradca sa pustil do Trumpa

Hlavný stratég demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej, John Podesta, dnes vyhlásil, že v posledných dňoch kampane pred voľbami sa bude politička zameriavať na americké štáty Nevada a Michigan. Podesta povedal v dnešnej relácii "Meet the Press" na americkej televíznej stanici NBC, že ak sa bude Clintonová sústreďovať predovšetkým na tieto dva štáty, "stane sa nasledujúcou prezidentkou USA". Michigan, ktorý má 16 voliteľov, hlasoval za demokratov v každých prezidentských voľbách od roku 1992, keď volil Clintonovej manžela Billa. Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky v Michigane má Clintonová jemný náskok, informovala dnes tlačová agentúra AP.

Nevada so šiestimi hlasmi voliteľov kolísala od roku 1992 medzi kandidátmi dvoch hlavných politických strán, pričom v uvedený rok tiež vo voľbách hlasovala za Billa Clintona. Najnovšie prieskumy verejnej mienky ukazujú takmer rovnaký výsledok pre oboch uchádzačov o prezidentský úrad. Ak chce kandidát vyhrať utorkové prezidentské voľby, musí získať hlasy 270 voliteľov.

Podesta ako hlavný poradca Clintonovej takisto vyhlásil, že republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump "si v podstate osvojil ruskú zahraničnú politiku a odmieta zahraničnú politiku USA podporovanú oboma hlavnými stranami". Podesta dodal, že "cudzia veľmoc" sa mu nabúrala do e-mailov a spolupracuje s mediálnou organizáciou WikiLeaks tak, že verejnosti posúva pred voľbami informácie s jasným zámerom uškodiť Clintonovej a pomôcť Trumpovi.

Clintonovej poradca upozornil, že Trump jednoducho nie je neutrálny voči ruskej zahraničnej politike, ale obhajuje ju. Trump opakovane zarazil amerických aj svetových politikov, keď chválil Putinov spôsob vládnutia a obhajoval bližšie pracovné vzťahy s Ruskom, napriek porušovaniu ľudských práv a vojenským zásahom na Ukrajine aj v Sýrii. "On je aspoň vodca," povedal vlani v decembri Trump o Putinovi. "Na rozdiel od toho, koho máme my v tejto krajine."

Nemci majú obavy

Väčšina Nemcov sa obáva, že prípadným zvolením republikána Donalda Trumpa za nového prezidenta Spojených štátov utrpia vzťahy USA-Nemecko. S odvolaním sa na dnes zverejnené výsledky prieskumu verejnej mienky to napísala agentúra Reuters. Dodala, že podobné obavy už zazneli aj z úst nemeckých politikov.

Nemecko je najväčším európskym obchodným partnerom Spojených štátov, ako aj ich šiestym najväčším exportným trhom. Obe krajiny sa tešia blízkym vzťahom po tom, ako USA pomohli na nohy Nemecku zdevastovanému po druhej svetovej vojne, komentuje Reuters. Nový prieskum inštitútu Emnid však ukázal, že 77 percent Nemcov sa po prípadnom víťazstve Trumpa obáva napätia vo vzťahoch USA-Nemecko. 

Naopak, celkovo 67 percent respondentov neočakáva po zvolení kandidátky Demokratickej strany Hillary Clintonovej zmenu v blízkych vzťahoch Nemecka so Spojenými štátmi. Nemci medzi svoje najväčšie obavy v súvislosti s Trumpom zaradili politikov postoj k Rusku a Severoatlantickej aliancii.
Znepokojenie nad Trumpom už podľa Reuters vyjadril aj nemecký spolkový prezident Joachim Gauck.

"Čo nám robí obavy, medzi inými, je jeho nepredvídateľnosť," povedal bývalý luteránsky duchovný a protikomunistický občiansky aktivista Gauck v dnešnom rozhovore pre magazín Spiegel Online. "Čo by sa dalo očakávať od prezidenta Donalda Trumpa nevieme povedať," zhodnotil Gauck.

Viac o téme: Donald TrumpHillaryClintonováJohn Podesta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu