Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bývalý viceprezident NYSE varuje: Víťazstvo Trumpa by uvrhlo Spojené štáty do recesie

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách a realizácia jeho ekonomického programu by uvrhla Spojené štáty do recesie. Uviedol bývalý viceprezident newyorskej burzy (New York Stock Exchange - NYSE) Georges Ugeux pre belgickú televíznu stanicu RTBF.

Ugeux (71), ktorý má dvojaké belgicko-americké občianstvo, je profesorom na Právnickej fakulte Kolumbijskej univerzity a výkonným riaditeľom investičnej banky Galileo Global Advisors zameranej na štáty s rozvíjajúcou sa ekonomikou, sám seba definuje ako demokrata. Prispievateľ do vplyvných internetových novín Huffington Post v predvečer prezidentských volieb v USA, upozornil, že zarážajúce na týchto  voľbách je to, že na nejakom programe kandidátov ani nezáleží.

Počas predvolebnej kampane obaja kandidáti - Hillary Clintonová aj Donald Trump - sa sústredili na to, aby čo najviac očiernili svojho súpera a nehovorili o skutočných problémoch, ktorým krajina čelí. "Máme obrovské problémy v tejto krajine, ktorá už nemá silu, akú mala pred desiatimi alebo 20 rokmi. V určitom okamihu budeme musieť nájsť odvahu na riešenie týchto problémov. Ako to Clintonová alebo Trump v praxi dokážu? Nemáme žiadne tušenie," priznal Ugeux.

Exviceprezident NYSE (1996-2003) upozornil, že Clintonová naznačila, že v prípade víťazstva zaistí kontinuitu politiky Baracka Obamu. Podľa neho na to má schopnosti, aj vďaka skúsenostiam z pôsobenia v exekutíve, na ministerstve zahraničných vecí. "Má kapacitu pre chladnokrvné riadenie kríz... Je mimoriadne profesionálna a skúsená. A bolo by to po prvýkrát keď by sme mali prezidenta, ktorý bol predtým ministrom," zhodnotil situáciu Ugeux.

Pri hodnotení Clintonovej súpera skonštatoval, že nebezpečenstvo tkvie v Trumpovej nepredvídateľnosti, čo vníma aj finančný svet v USA. Dodal, že finančné kruhy budú väčšinou hlasovať za Clintonovú. "To, čo svet financií najviac desí, je neistota. Trump je naozaj skok do neznáma... Istý čas moji republikánski kamaráti váhali a potom povedali, že tento človek bude mimoriadne nebezpečný," opísal situáciu Ugeux. A spresnil, že len čo Wall Street vidí nejaké nebezpečenstvo, je ochotný meniť strany.

Riziko spojené s Trumpom je podľa neho v tom, že realitný magnát  obhajuje návrat k protekcionizmu alebo dokonca k ekonomickému izolacionizmu, ak sa ocitne v Bielom dome. Bývalý viceprezident newyorskej burzy upozornil, že keď minulý týždeň prieskumy ukázali možné víťazstvo Trumpa "akciový trh sa zrútil" a hodnota akcií klesala po dobu osem dní, čo je na Wall Street veľmi zriedkavé.

"To, čo by sa mohlo stať je zrútenie trhu. Dôjde k predaju dolárových aktív zo strany centrálnych bánk, vrátane čínskej alebo japonskej. Vzrastú úrokové sadzby, rozpočtový schodok sa bude zvyšovať. A ak sa tak stanem, pôjdeme do recesie," vysvetlil Ugeux. V tejto súvislosti pripomenul, že USA sú mimoriadne závislé od zvyšku sveta, lebo majú dlh vo výške približne 19,6 bilióna dolárov, pričom 25 percent z tohto dlhu je v zahraničí. Ak by vypukla panika a nedôvera voči Amerike a došlo k masívnemu výpredaju dolárov, "dôsledky si netreba ani predstaviť", uzavrel Ugeux.

Viac o téme: Donald TrumpGeorges Uqeux
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu