Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Volebné miestnosti praskajú vo švíkoch: Američania hlasujú vopred, čakaniu na ulici sa nevyhnú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CLEVELAND - S tohtoročnými prezidentskými voľbami v USA sa síce väčšine ľudí vo svete spája dátum 8. novembra, v skutočnosti je však hlasovanie v plnom prúde už niekoľko týždňov. Platí to nielen pre Američanov nachádzajúcich sa v zahraničí, ale vopred môžu hlasovať aj Američania priamo vo svojich domovských volebných okrskoch.

V Clevelande, druhom najväčšom meste štátu Ohio, čakali v sobotu voliči na ulici v radoch dlhých aj niekoľko desiatok metrov. Volebné miestnosti s tuctami priehradok na vypĺňanie hlasovacích lístkov takisto praskali vo švíkoch. Najväčšou výhodou predčasného hlasovania má byť vyhnutie sa stresom s dlhým čakaním. Voliči v Clevelande však nečakali viac než pol hodiny – a to napriek tomu, že hlasovací lístok je pomerne dlhý. Nachádzajú sa na ňom nielen kandidáti na prezidenta a viceprezidenta, ale aj zoznamy kandidátov do senátu, miestnych zastupiteľstiev či uchádzači o post prokurátora a na rôzne sudcovské pozície. V niektorých štátoch na hlasovacích lístkoch navyše figuruje aj niekoľko referendových otázok.

Ak však v sobotu voliči v Clevelande čakali na hlasovanie pol hodiny, v samotný volebný utorok by sa čakanie mohlo predĺžiť aj na tri či štyri hodiny. Podľa odhadov preto tento rok využije možnosť predčasného hlasovania až 30 percent voličov.

Pred budovou, v ktorej sa na dvoch podlažiach nachádzali hlasovacie miestnosti, bolo už z diaľky vidieť – ale i počuť – čulý agitačný ruch. Rad čakajúcich ľudí lemovali z oboch strán aktivisti s letákmi. V drvivej väčšine šlo o staršie černošky a až na niekoľko výnimiek nepropagovali prezidentských kandidátov, ale kandidátov na miestnych sudcov. Niekoľko agitátorov stálo na ostrovčeku prechodu pre chodcov na priľahlej svetelnej križovatke a odtiaľ robili svojim kandidátom reklamu jednoduchými popevkami s ich menom. Zachrípnutá melódia iste viacerým voličom rezonovala v ušiach ešte aj po vstupe do volebnej miestnosti – kde je už propagovať kandidátov zakázané, podobne ako tesne pred vchodom.

 Dvaja z černošských agitátorov sprostred križovatky povedali, že od 12. októbra – kedy sa začalo predčasné hlasovanie v Ohiu – je to ich zamestnanie, do ktorého však išli ako dobrovoľníci. Podľa letáčikov, ktoré rozdávali, za ich kandidátkou stojí zo desať protestantských združení. Profesionálni aktivisti priznali, že v prezidentských voľbách podporujú demokratku Hillary Clintonovú.

 Podobne sa vyjadril aj istý černošský veterán z vojny vo Vietname, ktorý pred východom z budovy predával ruže. "Ako veterán som dopadol tak, že musím predávať ruže," posťažoval sa. Zároveň však dodal, že vo voľbách aj tak nechce zmenu. "Stačí mi, aby nebolo horšie," povedal. Pri otázke o republikánskom kandidátov Donaldovi Trumpovi sa rozohnil – podľa neho sú černošskí voliči z neho "absolútne vytočení".

Päťdesiatnička Alejandra, pôvodom z Ekvádoru, pre zmenu pred budovou nerobila tajnosti, že volila Trumpa. Lámanou angličtinou vysvetlila, že podporuje aj jeho plán postaviť múr na hraniciach s Mexikom. "Medzi imigrantmi treba rozlišovať – slušní ľudia nech prídu, ale zločinci tu nie sú vítaní," zdôraznila.

Okrem agitácie pred budovami s volebnými miestnosťami v týchto dňoch graduje aj kampaň, pri ktorej aktivisti klopú na dvere domácností. Mary Powellowá z miestnej propagačnej pobočky Demokratickej strany informovala, že cez víkend a v pondelok majú v teréne desiatky dobrovoľníkov, medzi nimi napríklad aj mladých ľudí z Británie či Brazílie. Svoje úsilie ešte plánujú zvýšiť v utorok; niektoré domácnosti v ten deň možno navštívia aj viackrát. "Ja sa napríklad ľudí pýtam: Kúpili by ste si od Trumpa ojazdené auto?" Pri takejto otázke sa podľa nej ľudia väčšinou zháčia.

Viac o téme: VoľbyUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu