Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Porazený prezidentský kandidát v Ekvádora sa nedá: Odhalil rozsiahle volebné podvody

Guillermo Lasso
Guillermo Lasso (Zdroj: SITA/AP/Dolores Ochoa)

QUITO - Konzervatívny prezidentský kandidát Guillermo Lasso tvrdí, že jeho tím odhalil nezrovnalosti v takmer dvoch tisíckach volebných miestností, kde jeho ľavičiarsky rival Lenín Moreno ľahko zvíťazil v nedeľňajšom druhom, rozhodujúcom kole voľby nového prezidenta Ekvádoru.

Ide o Lassov doteraz najsilnejší argument, ktorým podopiera svoje tvrdenia o tom, že Moreno ako kandidát vládnucej strany PAIS vyhral voľby podvodom. Lassov tím na stredajšej tlačovej konferencii vyhlásil, že v 1795 volebných miestnostiach bola odhalená absencia príslušných podpisov a pozmenené výsledky.

Tieto volebné miestnosti dovedna predstavujú približne 600.000 hlasov, čo je viac než dvojnásobok Morenovho víťazného náskoku. Tím ako dôkaz priblížil tri konkrétne prípady volebných miestností a uviedol, že napadne výsledky vo všetkých ďalších miestnostiach, kde Moreno zvíťazil v pomere 4:1 nad Lassom.

Ústredná volebná komisia oznámila, že v prípade potreby hlasy odovzdané vo volebných miestnostiach, kde výsledky niekto formálne napadne, prepočíta. Komisia dnes oficiálne potvrdila výsledky druhého kola prezidentských volieb, v ktorom Moreno získal 51,16 percenta hlasov, zatiaľ čo Lasso 48,84 percenta. Lasso ihneď po voľbách spochybnil oficiálne výsledky s tým, že niektoré predvolebné odhady favorizovali jeho.

Viac o téme: Prezidentské voľbyEkvádorGuillermo Lasso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu