Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Američania zverejnili tajnú správu o 11. septembri: Pravda o najväčšej teroristickej konšpirácii

Útok na dvojičky z 11. septembra. Zobraziť galériu (2)
Útok na dvojičky z 11. septembra. (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký Kongres zverejnil odtajnené časti vyšetrovacej správy týkajúce sa teroristických útokov z 11. septembra 2001. Kapitola, ktoré ešte podliehala utajeniu a pojednáva o možnom spojení Saudskej Arábie s útočníkmi, neobsahuje žiadne dôkazy o tom, že by saudskoarabskí predstavitelia boli do útokov akokoľvek zapletení, povedal dnes hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Rijád zverejnenie správy privítal. Podľa saudskoarabského veľvyslanca v USA pomôže vyvrátiť podozrenia, ktorá sa ohľadom údajného spojenia jeho domovskej krajiny s teroristami opakovane objavovali.

Mariánova spoveď po útoku v Nice: Slováci predbehli vraždiaci nákladiak iba o pol minúty!

Správa amerického Kongresu sa týka koordinovaných útokov teroristickej siete al-Kájda na dve americké veľkomestá, ktoré otriasli americkou verejnou mienkou a viedli k vyhláseniu americkej „vojny proti terorizmu". Pri útokoch na New York a Washington zahynulo takmer 3000 ľudí.

Dokument vyvracia konšpirácie

Dokument obsahuje aj kapitolu o 28 stranách, v ktorej jej autori preverujú špekulácie o možnom spojení Saudskej Arábie a ľudí napojených na jej vládu a vládnych predstaviteľa s útočníkmi. Táto časť správy bola 13 rokov vedená v režime utajenia, a to najmä kvôli obavám o citlivý obsah, kde sa popisujú aj vyšetrovacie metódy. Odtajnenie teraz nariadil prezident Barack Obama.

"Od roku 2002 vyšetrovacia komisia pre 11. septembra a niekoľko vládnych úradov vrátane FBI a CIA preverovali obsah týchto 28 strán a potvrdili, že ani saudskoarabská vláda, ani vysokí saudskoarabskí predstavitelia ani žiadna osoba konajúca z poverenia vlády v Rijáde neposkytli podporu ani povzbudenie týmto útokom," uviedol vo vyhlásení saudskoarabský veľvyslanec v USA. "Dúfame, že zverejnenie týchto strán a navždy objasní všetky prípadné otázky alebo podozrenia týkajúce sa činov a zámerov Saudskej Arábie alebo jej vzťahov s USA," dodal.

Američania zverejnili tajnú správu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: Dvojičky11. septemberTeroristický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu