Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Emočné uzdravenie preživších: Prežili najhoršiu nočnú moru života, teraz o tom rozprávajú turistom

skuska wtc
skuska wtc (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Stovky osôb, ktoré 11. septembra 2001 zažili hrôzu v podobe teroristických útokov na budovy Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku, pracujú teraz v obnovenom komplexe WTC ako dobrovoľní turistickí sprievodcovia.

Informovala o tom dnes agentúra AP, pričom uviedla, že jednou zo sprievodkýň je žena, ktorá stihla utiecť po schodoch z 82. poschodia horiacej severnej veže WTC. Ďalším je bývalý lekár z Washingtonu, ktorý pri útokoch prišiel o syna, zamestnanca maklérskej firmy Cantor Fitzgerald. Kvôli turistickým prehliadkam teraz dochádza do New Yorku raz za mesiac vlakom.

Prehliadky usporadúva nezisková organizácia 9/11 Tribute Center s cieľom informovať verejnosť o útokoch, ich následkoch, ako aj osobných príbehoch ľudí, ktorí prežili. Inštitúcia doposiaľ vyškolila približne 800 sprievodcov pochádzajúcich z radov preživších, záchranárov, pozostalých či ďalších obyvateľov newyorskej časti Dolný Manhattan. Niektorí zo sprievodcov tvrdia, že práve rozprávanie o svojich zážitkoch im pomáha v tom, aby sa emočne uzdravili.

Nové WTC, ktoré je ešte stále vo výstavbe, bude mať šesť nových mrakodrapov, pričom ústrednou budovou je One World Trade Center. Komplex zahŕňa tiež pamätník obetiam útokov z roku 2001, múzeum, ako aj nový dopravný uzol. Pri koordinovaných útokoch islamských fanatikov z 11. septembra 2001 zahynulo v USA takmer 3000 ľudí.

Viac o téme: DvojičkyWTC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu