Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nice prežíva najhoršie chvíle FOTO: Teroristický útok sa nemusel odohrať, keby...!

Francúzi majú trojdňový štátny smútok. Zobraziť galériu (17)
Francúzi majú trojdňový štátny smútok. (Zdroj: SITA/AP)

NICE - Najmenej 84 ľudí zomrelo pri útoku vo francúzskom meste Nice, kde vo štvrtok neskoro večer nabehlo do davu ľudí oslavujúcich štátny sviatok nákladné auto. V kritickom stave je stále okolo 50 zranených.

Príslušnosť Bouhlela k islamistom spochybňujú jeho príbuzní. Sestra, ktorá žije v Tunisku, agentúre Reuters povedala, že pred odchodom do Francúzska niekoľko rokov navštevoval psychológa. V poslednej dobe podľa nej príbuzným často volal, aj niekoľkokrát denne, hoci predtým to nemal vo zvyku, a posielal peniaze. Podľa útočníkovho otca sa Bouhlel v minulosti nervovo zrútil, takže ho rodina vzala k lekárovi. Tiež vraj býval naštvaný a rozbíjal veci okolo seba.

Útočníkov brat uviedol, že Bouhlel nebol praktizujúcim moslimom, nemodlil sa, ani nedodržiaval svätý mesiac ramadán. Žiadne známky radikalizácia u neho nespozorovala ani jeho exmanželka, čo podľa francúzskych médií uviedla pri policajnom výsluchu.

V krajine zvýšili bezpečnostné opatrenia

Po útoku v Nice dnes francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve nariadil povolanie záložníkov a zvýšenie bezpečnostných opatrení v krajine „vzhľadom na teroristickú hrozbu“. Informovala o tom agentúra AP.

Cazeneuve oznámil, že povolá 12 000 policajných záložníkov, ktorí doplnia rady vyše 120.000 policajtov a vojakov už nasadených po celej krajine. Prezident Francois Hollande podľa neho rozhodol o zvýšení početného stavu a ďalších opatreniach v dôsledku útoku, pri ktorom páchateľ v Nice vo štvrtok večer zabil nákladným autom 84 ľudí.

Francúzske ministerstvo zdravotníctva medzitým oznámilo, že pri tomto útoku utrpelo zranenia 303 ľudí. Približne 100 z nich prišlo do nemocníc v Nice a okolí až v priebehu piatka a neskôr. Dosiaľ úrady hlásili približne 200 zranených, píše agentúra DPA. Podľa ministerstva sa v nemocniciach naďalej nachádza 121 ľudí, z nich 26 vrátane piatich detí je v ohrození života.

Nice prežíva najhoršie chvíle
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hollande príde na Slovensko

Francúzsky prezident François Hollande príde na oficiálnu návštevu Slovenska v náhradnom termíne. Pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa premiéra Beatrice Szaboová. Budúcotýždňová cesta francúzskeho prezidenta na Slovensko mala byť súčasťou jeho turné po piatich krajinách. Navštíviť mal aj Česko, Rakúsko, Portugalsko a Írsko. Obsahom diskusií s lídrami mala byť budúcnosť Európy v súvislosti s brexitom.

Útokom v Nice mohli predísť

Christian Estrosi, hlavný predstaviteľ regiónu Provensalsko-Alpy-Azúrové pobrežie a člen francúzskej opozičnej strany Republikáni, napísal otvorený list zverejnený na webovej stránke regionálneho denníka Nice-Matin. V liste označil Estrosi súčasné vedenie krajiny za neschopné. A dodal, že pred oslavami s ohňostrojom 14. júla žiadal o posilnenie policajných síl v Nice, ale dostal odpoveď, že to nie je potrebné. Práve na týchto oslavách zaútočil nákladným autom 31-ročný muž, ktorý zabil 84 ľudí a zranil ďalších najmenej 200 osôb. Nakoniec ho zastrelila polícia.

Vo Francúzsku sa na budúci rok budú konať voľby a mimoriadne nepopulárny francúzsky prezident Francois Hollande musí odolávať súperom nielen vo vlastnej socialistickej strane, ale aj v pravicovej strane Republikáni exprezidenta Nicolasa Sarkozyho a v krajne pravicovom Národnom fronte líderky Marine Le Penovej. 

Le Penová žiada demisiu ministra vnútra

Šéfka krajne pravicového francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová vyzvala dnes po masakri v Nice k demisii ministra vnútra Bernarda Cezeneuve. Po vlne útokov, ktorá začala v minulom roku, dokladá štvrtkový útok v Nice podľa nej vážne nesplnenie povinností zo strany štátu. „V akejkoľvek krajine sveta by minister s tak strašnou bilanciou - 250 mŕtvych za 18 mesiacov - odstúpil,“ povedala podľa agentúry AFP Le Penová.

V kritickom stave je ešte stále päť detí

Zatiaľ sa nepodarilo identifikovať 16 z 84 obetí. Dnes dopoludnia o tom informovala hovorkyňa jednej z miestnych nemocníc. Detská nemocnica v Nice hospitalizovali 30 detí, z toho päť je stále v kritickom stave. Jedno zranené dieťa je stabilizované, tri sú napojené na dýchacie prístroje. Jedno ťažko zranené osemročné dieťa sa zatiaľ nepodarilo identifikovať, zjavne ide o cudzinca, uviedla hovorkyňa detskej nemocnice Stéphanie Simpsonová.

Najmladšiemu z detí, ktoré boli po brutálnom útoku v noci na piatok hospitalizované, bolo šesť mesiacov. Väčšina zo zranených detí má zlomeniny a otras mozgu. „Sme zvyknutí prijímať veľa detí, v tomto prípade ale bolo ťažké vyrovnať sa so psychickou záťažou,“ uviedla hovorkyňa. Nemocnice podľa nej zriadili osobitný tím štyroch psychológov, ktorý bol k dispozícii príbuzným. Od štvrtkového masakru sa postaral o viac ako 50 rodín.

Pohľad do bytu Mohameda Lahouaieja Bouhlela
Zobraziť galériu (17)
Pohľad do bytu Mohameda Lahouaieja Bouhlela  (Zdroj: SITA/AP)

Atentátnik bol podľa rodiny psychicky narušený

Atentátnik  mal podľa svojej sestry skôr duševné problémy. Pred tým, než sa v roku 2005 presťahoval do Francúzska, navštevoval v Tunisku niekoľko rokov psychológa. Agentúre Reuters to povedala jeho sestra Rabeb Bouhlelová.

Príbuzní Mohameda Lahouaieje Bouhlela spochybňujú špekulácie o tom, že by tento tridsaťjedenročný otec troch detí bol napojený na teroristov. Organizácia Islamský štát dnes uviedla, že útočník z Nice bol jej vojakom, lebo vyslyšal výzvy k útokom na príslušníkov krajín bojujúci proti IS. Podľa francúzskeho ministra vnútra sa musel radikalizovať veľmi rýchlo. Tajné služby o jeho napojení na islamistov však nemali žiadne informácie. „Môj brat mal psychologické problémy. Polícii sme odovzdali dokumenty dokazujúce, že po niekoľko rokov navštevoval psychológa,“ povedala Rabeb Bouhlelová.

Slováci z Nice sú už v Bratislave

Slovenský špeciál priviezol dnes z francúzskeho mesta Nice na Slovensko 37 občanov. Z toho 36 Slovákov a jednu občianku Českej republiky.  "Nechceli sme tam už zostať. Je tam mrazivá atmosféra, promenáda je zatvorená, ľudia vyháňaní z pláže," povedala po prílete na Bratislavské letisko Katarína z Bernolákova, ktorá bola s rodinou asi niekoľko metrov od miesta útoku. "Našťastie sme už boli na hotelovom balkóne. Až na druhý deň nám to začalo dopínať," doplnila.

Nice prežíva najhoršie chvíle
Zobraziť galériu (17)

Aj podľa ďalšej cestujúcej je Nice momentálne prázdne mesto. "Ľudia sú uplakaní," poznamenala. Zároveň ocenila vysokú úroveň a rýchlu registráciu, vďaka ktorej sa dostala z Nice do Bratislavy. Medzi privezenými bola aj študentka, ktorá si zaspomínala na deň v škole po útoku. "Chýbalo niekoľko študentov, bola tam ťažká atmosféra, mali sme minútu ticha," opísala médiám.

"Žijeme v Európe, ktorá je iná, ako bola pred 10 či 20 rokmi," povedal Peter, ktorý pracuje vo Francúzsku a plánuje sa tam čo najskôr vrátiť. Francúzsko jeho rodine totiž podľa jeho slov môže dať viac ako Slovensko.

Pohľad na autobus s
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Autor útoku v Nice se musel rýchlo radikalizovať

Páchateľ štvrtkového masakru v Nice sa zrejme veľmi rýchlo radikalizoval. Vyhlásil to dnes francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. Reagoval tak na vyhlásenie teroristickej organizácie Daeš, ktorá označila útočníka z Nice za svojho vojaka. Jeho príslušnosť k teroristom však spochybňujú útočníkovi príbuzní a tajné služby o jeho napojenie na džihádistov nemajú zrejme zatiaľ žiadny jasný dôkaz.

Bol to vojak radikálov

Islamskí teroristi sa dnes prihlásili k zodpovednosti za útok vo francúzskom prístavnom meste Nice. 

„Osobou, ktorá zrážala (nákladným autom) v Nice, bol vojak, vykonávajúci tento útok ako odpoveď na výzvy zamerať sa na subjekty štátov koalície bojujúcej proti Islamskému štátu,“ píše sa vo zverejnenom vyhlásení. To údajne pochádza od tlačovej agentúry Amak, blízkej IS, pričom sa odvoláva na nemenované „zdroje“. Pravosť tohto vyhlásenia podľa DPA nebolo možné overiť, predstavuje však typický spôsob, akým sa IS v posledných mesiacoch hlási k významným útokom.

Slovákov z Nice prepraví vládny špeciál

Vládny špeciál by mal na Slovensko priviezť z francúzskeho Nice 37 občanov, z toho 36 Slovákov a jednu Češku. Toľko občanov sa nateraz zaregistrovalo. Informoval o tom dnes minister vnútra Robert Kaliňák po tom, čo vládny špeciál odletel. Na bratislavské letisko by mal podľa ministra priletieť po pol druhej popoludní.

Ministerstvo zahraničných vecí zriadilo mimoriadne telefónne číslo +421259785978, na ktoré môžu volať občania SR a ich rodinní príslušníci, ktorí mali záujem vrátiť sa do vlasti leteckým špeciálom. Zastupiteľský úrad vyslal do Nice konzulárnych pracovníkov, ktorí pomôžu s organizáciou odletu.

Svet smúti nad obeťami
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Štyria podozriví

Francúzska polícia zadržala štyroch mužov z okruhu páchateľa útoku. Štyria muži z okruhu Mohameda Lahouaieje Bouhlela boli umiestnení do väzby, oznámil dnes súdny zdroj agentúre AFP.

Tento zdroj neuviedol totožnosť zadržaných. Jeden bol zatknutý v piatok, ďalší traja dnes ráno. Vo väzbe stále zostáva Bouhlelova bývalá manželka, ktorá bola zadržaná tiež v piatok.

Atentátnik nikdy nemal problém s peniazmi

Útočníkov synovec Ibrahim Bouhlel novinárom povedal, že jeho strýko nikdy nemal problémy s peniazmi a pred niekoľkými dňami údajne príbuzným povedal, že plánuje zájsť si do Tuniska na veľkú rodinnú oslavu. Ďalší bývalý sused, ktorý sa z Nice vrátil domov na letnú dovolenku a predstavil sa ako Karím, uviedol, že útok vníma ako „veľkú zradu“.

„Tisíce ľudí z nášho mesta žijú v Nice a zarábajú si tam na živobytie. Je normálne odvďačiť sa krajine, ktorá nám dáva všetko, týmto spôsobom počas jej národného sviatku?“ pýta sa Karím.

Nice prežíva najhoršie chvíle
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na Twitteri sa objavilo viac ako 50 pochybných účtov

Twitter zakročil veľmi rýchlo a stiahol príspevky islamských extrémistov oslavujúcich štvrtkový útok vo francúzskom Nice. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s tým, že si tým Twitter vyslúžil zriedkavú pochvalu; táto sociálna sieť je často terčom kritiky, podľa ktorej poskytuje platformu pre násilnú propagandu.

Na znak solidarity s Francúzskom po útoku v Nice sú vlajky na prednom nádvorí Prezidentského paláca stiahnuté na pol žrde.
Zobraziť galériu (17)
Na znak solidarity s Francúzskom po útoku v Nice sú vlajky na prednom nádvorí Prezidentského paláca stiahnuté na pol žrde.  (Zdroj: SITA)

Pokiaľ ide o útok v Nice, vyskytlo sa na Twitteri najmenej 50 účtov, ktoré ospevovali útočníkov čin. Všetky používali v arabčine hashtag Nice, uviedla súkromná skupina Projekt proti terorizmu (CEP), ktorá monitoruje a hlási extrémistický obsah na sieti. Mnohé z týchto účtov sa podľa skupiny objavili prakticky bezprostredne po útoku, ktorý si vyžiadal viac ako 80 mŕtvych a na 200 zranených.

Svet smúti nad obeťami
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Svet smúti nad obeťami
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Francúzi smútia

Francúzsko drží smútok za obete z Nice.Vyšetrovatelia sa teraz snažia zistiť, aký mal útočník motív a či bol napojený na nejakú teroristickú organizáciu. O ďalšom postupe bude dopoludnia rokovať bezpečnostná rada štátu a tiež francúzska vláda.

Svet smúti nad obeťami
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Svet smúti nad obeťami
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Hollande: Teroristický čin

Prezident François Hollande označil útok za teroristický čin a navrhol predĺžiť výnimočný stav v krajine; počnúc sobotou vyhlásil trojdňový štátny smútok. Prokuratúra útočníka identifikovala ako 31-ročného Mohameda Lahouaieje Bouhlela pôvodom z Tuniska. Polícia ho ešte počas činu zastrelila. Žiadna teroristická organizácia sa k útoku zatiaľ neprihlásila.

Okrem 84 mŕtvych, medzi ktorými je desať detí, utrpelo 202 ľudí zranenia. V kritickom stave je 52 ľudí, z nich 25 je na prístrojoch na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Medzi obeťami i zranenými je podľa Hollandea mnoho cudzincov. Potvrdené sú obete napríklad z USA, Nemecka, Švajčiarska či Ruska.

Nice prežíva najhoršie chvíle
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

Francúzsko drží smútok za obete z Nice.Vyšetrovatelia sa teraz snažia zistiť, aký mal útočník motív a či bol napojený na nejakú teroristickú organizáciu. O ďalšom postupe bude dopoludnia rokovať bezpečnostná rada štátu a tiež francúzska vláda.

Svet smúti nad obeťami
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Svet smúti nad obeťami
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

 

Viac o téme: Teroristický útokNice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu