Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mozog krvavých útokov v Paríži: Abdelhamid Abaaoud (28) terorizoval Európu, rodina sa zaňho hanbí

Abdelhamid Abaaoud Zobraziť galériu (4)
Abdelhamid Abaaoud (Zdroj: Foto: SITA)

PARÍŽ/PRAHA - Vlani chcel "terorizovať križiakov bojujúcich proti moslimom" a naberal preto v Európe džihádistov. A tento rok stál údajne za piatkovými teroristickými útokmi v Paríži, ktoré si vyžiadali 129 mŕtvych a ku ktorým sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát (IS), ovládajúca veľké územia Iraku a Sýrie. Belgičan marockého pôvodu Abdelhamid Abaaoud (28), ktorý je teraz jedným z najhľadanejších teroristov sveta, bol údajne aj cieľom dnešnej rannej rozsiahle razie na severnom parížskom predmestí Saint-Denis.

Kokteily, slnko a zbrane: Život atentátnika, ktorý sa odpálil pri parížskom štadióne na FOTO

Abaaoud patrí k najvýznamnejším náborárom IS v Belgicku. Pred dvoma rokmi regrutoval aj svojho trinásťročného brata Júnisa, ktorý je označovaný za "najmladšieho džihádistu sveta" a ktorý bol podľa niektorých zdrojov zabitý. Tento rok v lete Abaaouda belgický súd v neprítomnosti za nábory hrdlorezov pre IS odsúdil na 20 rokov väzenia.

Abaaoud sa narodil v roku 1987 v bruselskej štvrti Molenbeek do marockej rodiny (jeho otec prišiel do Európy v roku 1975), používa aj mená abú Umar Súsí (podľa oblasti na juhozápade Maroka, odkiaľ rodina pochádzala) alebo abú Umar Baldžíkí (abú Umar "Belgičan "). Jeho otec vlastní dva obchody s oblečením, kde mali pracovať aj jeho synovia.

Dnešná policajná razia na predmestí Saint-Denis.
Zobraziť galériu (4)
Dnešná policajná razia na predmestí Saint-Denis.  (Zdroj: Foto: SITA)

Mozog krvavých útokov v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Abdelhamid Abaaoud vyrastal aj so svojimi piatimi súrodencami v bruselskej štvrti Molenbeek, teraz známej ako jedna z európskych liahní islamských radikálov. Chodil na prestížnu strednú školu Saint-Pierre d'Uccle na juhu Bruselu, z ktorej ho ale po čase vyhodili kvôli disciplinárnym priestupkom.

Neskôr skončil kvôli ozbrojeným lúpežiam vo väzení. Práve tam sa mal v roku 2010 zoznámiť so Sálihom Abdeslamom, ktorý podľa médií prenajal vozidlo Volkswagen Polo, ktoré ku koncertnej sále Bataclan doviezlo troch samovražedných útočníkov.

"Mali sme pekný život, dokonca by som povedal, že fantastický. Abdelhamid bol slušný chlapec a dobrý obchodník. Potom ale zrazu odišiel do Sýrie. Stále sa sám seba pýtam, čo viedlo k jeho radikalizácii. Odpoveď doteraz nepoznám," povedal o ňom tento rok v januári jeho otec Umar.

V roku 2013 Abaaoud vyrazil bojovať po boku radikálov do Sýrie. Vlani v marci sa na internete objavilo video, v ktorom Abdelhamid Abaaoud riadi pick-up a ťahá za sebou do hromadného hrobu štyri zohavené telá.

Mozog krvavých útokov v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Potom sa vrátil do Belgicka a stal sa náborárom IS. V Európe plánoval alebo sa mal podieľať na niekoľkých teroristických útokoch: v apríli sa podarilo polícii zmariť plánovaný teror v kostole v parížskej štvrti Villejuif, v auguste bol údajne zapletený do útoku vo francúzskom vlaku idúcom z Amsterdamu do Paríža, ktorý ale zmarili traja pohotoví americkí vojaci.

Tento rok v januári, týždeň po útokoch na parížsku redakcii časopisu Charlie Hebdo, podnikla belgická polícia na jeho teroristickú bunku raziu, pri ktorej zastrelila dvoch jeho komplicov. A Abaaoud zmizol, následne ho údajne vystopovali v Grécku.

Vo februári s ním zverejnil rozhovor denník IS Dabiq. "Moslimský svet by sa nemal báť nafúkaných križiackych tajných služieb," povedal Abaaoud, ktorý sa tiež vychvaľoval, že sa mu podarilo operovať belgickej tajnej službe pod nosom a priviesť do Belgicka dvoch spolubojovníkov, aby "terorizovali križiakov bojujúcich proti moslimom".

Jeho otec sa ho medzitým verejne zriekol. "Hanbím sa za svojho syna. Zničil nám životy. Prečo by, v mene Boha, chcel zabíjať nevinných Belgičanov? Naša rodina vďačí tejto krajine za všetko," vyhlásil po januárovej razii.

Viac o téme: Abdelhamid Abaaoud
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu