Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Minister vojny Daeš je mŕtvy! Obľuboval stínanie hláv, zverboval aj džihádistu Johna

(Zdroj: SITA)

ŠADDADA - Jeden z veliteľov takzvaného Islamského štátu, etnický Čečenec Umar Šišan, bol minulý týždeň "pravdepodobne" zabitý pri americkom bombardovaní v Sýrii. Povedal to podľa agentúry AFP nemenovaný americký činiteľ.

Podľa agentúr Reuters a AP v utorok niekoľko amerických vládnych zdrojov potvrdilo, že Sisan bol terčom leteckého úderu, ale nie je jasné, či bol zabitý. "Prvé odhady naznačujú, že bol pravdepodobne zabitý spolu s ďalšími 12 bojovníkmi" islamistickej organizácie, uviedol citovaný zdroj. Podľa amerických činiteľov bol Sisan terčom útoku z minulého piatka na severovýchode Sýrie. Úder sa vraj odohral v blízkosti mesta Šaddada, niekdajšej bašte IS, ktorú vo februári obsadili jednotky Demokratických síl Sýrie s podporou leteckých útokov medzinárodnej koalície vedenej USA.

O údajnej smrti Šíšáního, ktorého skutočné meno je Tarchan Batirašvili, informoval už v novembri roku 2014 bez ďalších podrobností a dôkazov čečenský vodca Ramzan Kadyrov. Šišan, ktorého pôvodné meno znie Tarchan Batirašvili, je podľa médií Čečenec pochádzajúci z gruzínskej tiesňavy Pankisi, ktorá bola vždy považovaná za základňu čečenských teroristov. Slúžil v gruzínskej armáde, v roku 2008 bojoval s Rusmi, ale kvôli bližšie nespresnenej chorobe bol z armády prepustený.

Viac o téme: Čečenec Umar Šišan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu