Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kokteily, slnko a zbrane: Život atentátnika, ktorý sa odpálil pri parížskom štadióne na FOTO

Bilal Hadfi Zobraziť galériu (5)
Bilal Hadfi (Zdroj: FB/Bilal Hadfi)

LONDÝN/PARÍŽ - Mladý samovražedný atentátnik Bilal Hadfi (†20) bol jedným z trojice mužov, ktorí sa v piatok v noci odpálili pri štadióne Stade de France počas zápasu medzi Nemeckom a Francúzskom. Jeho staršie príspevky na Facebooku ho ukazujú, ako sa opaľuje, užíva si život s priateľmi, ale aj strieľa zo zbraní a okolo neho sa váľajú hromady peňazí. Existuje podozrenie, že mladík sa ako člen Islamského štátu zúčastnil bojov v Sýrii, kde dostal meno Abu Moudjahid Al-Belgiki (v preklade Otec belgického džihádu) a Bilal Al Mouhajir. Informoval belgický expert na terorizmus Guy van Vlierden.

Hrdina z parížskej kaviarne: Ludo (†40) vlastným telom bránil kamarátku, nemal šancu

V profile na sociálnej sieti, ktorý sa datuje od roku 2011 a bol presunutý do archívu, sa "pýši" napríklad postom spred dvoch rokov, kedy zdieľal fotografiu z nepokojov, ktoré sa odohrali v roku 2007 a na ktorej stojí skupina mužov v kuklách na policajnom aute. Nad ňou napísal slová: "S**ť na políciu".

V poslednom ročníku na škole ho jeho záujem o politiku priviedol na cestu, ktorá sa skončila pri parížskom štadióne. Hadfi prestal počúvať hudbu, pretože hovoril, že je to zakázané a podporoval Boko Haram, teroristickú islamistickú skupinu operujúcu v Nigérii. Po útokoch na redakciu Charlie Hebdo sa o nich súhlasne vyjadroval, z čoho jeho učiteľka začala mať veľké obavy.

Kokteily, slnko a zbrane:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Bilal Hadfi)

"Hovoril, že to bolo správne, čo sa stalo, pretože časopis urazil jeho náboženstvo," povedala Sara Staccinová pre belgické Radio One. Jej pokusy o varovanie ostatných a prosby o zásah však nepadli na úrodnú pôdu, o týždeň neskôr sa Hadfi pripojil k Islamskému štátu v Sýrii.

Post z prvého júla tohto roka.
Zobraziť galériu (5)
Post z prvého júla tohto roka.  (Zdroj: FB/Bilal Hadfi)

Hadfi bol Francúz marockého pôvodu žijúci v Belgicku a patril medzi troch samovražedných útočníkov pri štadióne Stade de France. V rozhovore pre Vocativ zakladateľ vyšetrovateľskej skupiny Bellingcat Elliot Higgins povedal, že si všimli podobnosť medzi Hadfiho fotografiou, ktorá bola zverejnená a snímkou v profile na Facebooku. Tak sa informácie o mladíkovi dostali do médií.

Spravodajské služby údajne vedeli, že sa zo Sýrie vrátil do Belgicka, ale potom zmizol z ich "radaru".

Kokteily, slnko a zbrane:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Bilal Hadfi)

Kokteily, slnko a zbrane:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Bilal Hadfi)

Podľa utorňajších správ nemecká polícia v blízkosti Aachenu zatkla sedem ľudí, vrátane troch cudzincov, údajne spájaných s útokmi v Paríži, ale miestne úrady popreli, že by boli osoby priamo zapojené do masakry a neskôr všetkých zadržaných prepustili.

Americký kongresman Michael McCaul, ktorý je predsedom miestneho výboru pre vnútornú bezpečnosť, včera povedal televízii CNN, že za atentátmi stojí približne 20 ľudí. "Sme presvedčení, že existuje širšia sieť," uviedol bez ďalších podrobností. Taktiež CNN oznámil, že francúzska polícia našla mobilný telefón jedného z útočníkov a podarilo sa jej získať informácie o odoslaných a prijatých správach a telefonátoch. Zrejme v poslednej správe, ktorá bola odoslaná z tohto zariadenia, sa píše: "OK, sme pripravení".

Policajti podľa médií našli na námestí Alberta Kahna na severe Paríža čierny voz Renault Clio s belgickými registračnými značkami, ktorý zrejme teroristi využili. Belgické značky mali aj dve už skôr nájdené autá atentátnikov. Clio parkovalo neďaleko prímestskej trate, ktorú je možné využiť k jazde na Stade de France.

Televízia BFM TV uviedla, že hľadaný Salah Abdeslam, ktorého brat Brahim sa pri útokoch odpálil a ktorý časť atentátnikov do Paríža prinajmenšom dopravil vypožičaným vozidlom, si prenajal dve hotelové izby na parížskom predmestí Alfortville. K platbe použil svoju platobnú kartu. V izbách sa zdržiavali dve noci pred útokom najmenej dvaja ľudia.

Magazín Le Point zverejnil videozáznam, ktorý bol údajne v izbách vyhotovený. Na snímkach sú na konferenčnom stolíku viditeľné injekčné striekačky a tubusy. Magazín špekuluje, že teroristi tieto predmety použili na prípravu samovražedných opaskov s trhavinami či k aplikácii drog.

Viac o téme: Bilal Hadfi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu