Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Z konfliktu v Sýrii sa nesmie stať zástupná vojna medzi USA a Ruskom, uviedol Obama

Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Rusko pri svojom vojenskom ťažení v Sýrii na podporu režimu prezidenta Bašára Asada nerozlišuje medzi pozíciami džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) a omnoho umiernenejšími islamistickými povstalcami. Uviedol to v piatok šéf Bieleho domu Barack Obama, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Z ich perspektívy ide o teroristov. A to je recept na katastrofu," povedal Obama na tlačovej konferencii. Americký prezident ďalej zdôraznil, že USA nebudú spolupracovať s ruskou stranou na ofenzíve proti sýrskej opozícii a nechcú spraviť zo sýrskeho konfliktu "zástupnú vojnu medzi USA a Ruskom".

Barack Obama
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Toto nie je žiadny šachový turnaj medzi superveľmocami," zdôraznil Obama na margo skutočnosti, že Washington a Moskva uskutočňujú letecké útoky na rozdielnych oponentov Asadovej vlády.

Obama podľa agentúry AP označil ruské vojenské aktivity v Sýrii za vopred odsúdené na nezdar a vyjadril presvedčenie, že odsunú sýrsky konflikt od mierového riešenia. Americký prezident ďalej tvrdí, že kremeľský šéf Vladimir Putin si nezískal ohľadom svojho postoja k Sýrii medzinárodnú podporu. Na strane ruského prezidenta je iba Irán a Asadova vláda, kým Spojené štáty stoja na čele medzinárodnej koalície 60 krajín, ktorá bojuje proti extrémistom z IS v Sýrii a Iraku, podotýka AP.

USA zdvojnásobia vojenskú pomoc libanonskej armáde 

Washington sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom chystá viac než zdvojnásobiť pomoc libanonskej armáde, ktorá bojuje s islamskými extrémistami pri hraniciach so susednou Sýriou. Uviedol to v piatok americký veľvyslanec v Libanone David Hale, ktorého citovala agentúra AP.

Hale po stretnutí s libanonským premiérom Tammámom Salámom oznámil, že USA sa chystajú libanonskej armáde v nadchádzajúcom roku pomôcť čiastkou vo výške 150 miliónov dolárov. Dodal, že libanonská armáda je podľa Washingtonu "jedinou inštitúciou s legitimitou a mandátom na to, aby ubránila svoju krajinu a jej obyvateľov".

Veľvyslanec ďalej uviedol, že tieto peniaze majú libanonskej armáde umožniť nákup munície, vylepšenie leteckej podpory, údržbu vozidiel, modernizáciu vzdušných síl, výcvik vojakov či zvýšenie mobility obrnených bojových zariadení. Libanonská armáda je všeobecne považovaná za jednotiacu silu v krajine, pričom v jej radoch slúžia libanonskí sunniti aj šiiti, kresťania i drúzi, čelí však nárastu násilností v krajine.

Viac o téme: RuskoBarack ObamaSýriaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu