Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Španielska polícia zadržala desať ľudí: Verbovali bojovníkov pre IS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielska a marocká polícia dnes pri kooordinovanej akcii zadržali desať osôb podozrivých z toho, že verbovala bojovníkov pre radikálnu skupinu Islamský štát. Policajti pritom zabavili počítačové zariadenia a dáta, ktoré sa teraz analyzujú. Podľa agentúry AP to oznámilo španielske ministerstvo vnútra.

Všetkých desať zatknutých podľa ministra vnútra Jorgeho Fernándeza Díaza tvorilo časť "veľmi nebezpečnej verbujúcej platformy". K jej úlohám vraj tiež patrili indoktrinácie, radikalizácie a doprava osôb do oblastí bojov. Štyria z podozrivých, dvaja muži a dve ženy, boli zadržaní v Španielsku pri akciách, ktoré polícia vykonala v Tolede, Valencii a Badalone. Ostatných šesť zatkli v marockej Casablance.

Obe ženy zatknuté v Španielsku sú Maročanky, zatiaľ čo jeden muž je španielsky občan marockého pôvodu a druhý je Portugalčan, ktorý prešiel k moslimskej viere, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo vnútra. Všetci sú podozriví zo získavania ľudí pre vojnu v Sýrii a v Iraku.

Ministerstvo tiež oznámilo, že polícia oboch štátov na operácii spolupracovala a vymieňala si spravodajské informácie. Existujú vraj tiež dôkazy, že skupina verbujúcich sa špecializovala na získavanie žien, ktoré mali byť dopravované na územie kontrolované islamskou republikou.

 

Viac o téme: ŠpanielskoMarokoIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu