Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

USA rozhodlo o prísnom utajení: Zábery bin Ládina nezverejnia!

Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin

WASHINGTON - Zábery zabitého lídra teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina zostanú tajné. V utorok o tom rozhodlo americké ministerstvo spravodlivosti.

Ministerstvo rozhodnutie zdôvodnilo tým, že zverejnenie fotografií a videa bin Ládina urobených po tom, čo ho americké komando zabilo pri májovom zásahu v jeho sídle v pakistanskom Abbottabade, by mohlo ohroziť národnú bezpečnosť a viesť k útokom proti americkému majetku a občanom.
      
O zverejnenie záberov požiadala konzervatívna organizácia Judicial Watch na základe Zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Právnici ministerstva spravodlivosti uviedli, že Ústredná spravodajská služba (CIA) našla 52 fotografií a videozáznamov z operácie z 1. mája.
      
Ministerstvo argumentuje, že zverejnenie záberov by mohlo podnietiť k násilnostiam proti Američanom v zahraničí a ohroziť tajné systémy a techniky používané CIA a ozbrojenými silami.
      
Predseda Judicial Watch Tom Fitton obvinil administratívu prezidenta Baracka Obamu, že rozhodnutie o nezverejnení záberov urobila z "politických dôvodov."
      
"Nemali by sme vyhadzovať naše zákony o transparentnosti len preto, že by sme mohli uraziť teroristov," uviedol Fitton vo vyhlásení. "Historický záznam smrti Usámu bin Ládina by mal byť v súlade so zákonom predstavený americkému ľudu," dodal.
      
Americké úrady predtým zamietli podobnú žiadosť agentúry AP s tým, že zábery sú "dosť názorné", vrátane záberu rany po smrteľnej strele.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu