Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Oklamali svet: USA skrýva telo Bin Ládina na tajnej vojenskej základni!

Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin

WASHINGTON - Analytici súkromného amerického výskumného centra Stratfor, nazývaného aj tieňovou CIA, mali na správy o pochovaní zabitého vodcu teroristickej siete Al-Kájda Usámu bin Ládina iný názor ako oficiálna verzia. Podľa e-mailov, ktoré unikli na verejnosť pomocou hackerov a serveru Wikileaks, si Američania mŕtvolu ponechali a previezli ju do výskumného centra.

Bin Ládina zabilo začiatkom vlaňajšieho mája americké komando v pakistanskom Abbottabáde. Podľa vyjadrenia americkej vlády bolo len niekoľko hodín po útoku jeho telo prepravené na lietadlovú loď, pozostatky uložené do vreca a aj so závažím hodené do vody na severe Arabského mora.

Pohreb bin Ládina prebehol podľa oficiálnej verzie Washingtonu v súlade s islamskými tradíciami, vrátane umytia tela a čítania náboženských poznámok. Analytici Stratforu jej však neverili.

"Údajne sme si vzali telo so sebou, vďaka bohu," napísal šéf strediska George Friedman len chvíľu potom, čo prezident Barack Obama 2. mája oznámil zabitie bin Ládina. Zástupca oddelenia pre spravodajské informácie Fred Burton mu odpovedal: "Telo je v lietadle na ceste do Doveru." Doplnil, že poputuje na patológiu do armádneho výskumného centra v Bethesde.

Stratfor poskytuje analýzy množstvu firiem i vládnym úradom vrátane amerického ministerstva vnútra, námorníctva a vojenskej rozviedke. Autor množstva článkov a kníh o národnej bezpečnosti, spravodajských službách a konfliktoch George Friedman založil stredisko so sídlom v texaskom Austine v roku 1996.

Fred Burton je bývalý šéf oddelenia boja proti terorizmu pri diplomatickej bezpečnostnej službe na americkom ministerstve zahraničných vecí.

Server Wikileaks uviedol, že má k dispozícii päť miliónov e-mailových správ zo Stratforu z obdobia medzi júlom 2004 a decembrom 2011. E-maily koncom minulého roka ukradli piráti z hnutia Anonymous.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu