Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozivá bilancia po zemetrasení v Taliansku: Počet obetí stúpol, pátranie po preživších pokračuje

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

AMATRICE - Na 247 stúpol počet obetí stredajšieho zemetrasenia v strednej časti Talianska. Informovala o tom dnes agentúra ANSA. Zemetrasenie s magnitúdou 6,0 zasiahlo regióny Umbria, Lazio a Marche. Mnoho ľudí zostalo uväznených pod troskami domov, pripomenula agentúra DPA. Ničivé otrasy zmenili tri mestá na trosky a vynútili si intenzívne pátranie po preživších aj mŕtvych.

Výťažok z múzeí pôjde na pomoc pri obnove budov

Talianske ministerstvo kultúry dnes rozhodlo, že výťažok z verejných múzeí túto nedeľu bude venovaný na pomoc pri obnove poškodených budov, ktoré zasiahlo stredajšie zemetrasenie. Informovala o tom agentúra AP. Minister kultúry Dario Franceschini vyzval Talianov, aby v nedeľu "ako prejav plnej solidarity" s obeťami zemetrasenia v hojnom počte navštívili múzeá a archeologické lokality.

Podľa stanice BBC vyše 4300 talianskych záchranárov medzitým bojuje s časom, hľadajúc preživších po zemetrasení, ktoré zrovnalo so zemou tri obce - Amatrice, Accumoli a Pescara del Tronto. Španielske ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že pri otrasoch zahynul najmenej jeden Španiel. Rumunský rezort diplomacie informoval o dvoch svojich mŕtvych občanoch, ôsmich nezvestných a štyroch zranených.

Počet obetí v ruinách hotela po zemetrasení v Amatrice bude menší

Talianski záchranári očakávajú v troskách vážne poškodeného hotela Roma v meste Amatrice menší počet obetí stredajšieho zemetrasenia, ako sa pôvodne obávali. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP. Predstavitelia úradu civilnej obrany najprv uviedli, že v hoteli v stredotalianskom Amatrice bolo ubytovaných približne 70 ľudí, keď ho zasiahlo silné zemetrasenie.

Hrozivá bilancia po zemetrasení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Luigi d'Angelo z úradu civilnej obrany však pre televíziu Sky TG24 neskôr povedal, že v hoteli Roma bolo ubytovaných okolo 35 ľudí a väčšine sa podarilo uniknúť von. Predstaviteľ miestnych hasičov Carlo Cardinali zúčastňujúci sa na pátraní v sutinách hotela odhadol, že nezvestných je asi desať hostí. Z trosiek zatiaľ vytiahli päť tiel.

Pri zemetrasení zomrelo dievčatko, ktorého matka prežila L'Aquilu

Medzi obeťami stredajšieho zemetrasenia v centrálnom Taliansku je aj 18-mesačné dievčatko, ktorého matka prežila ničivé zemetrasenie v neďalekom meste L'Aquila v roku 2009 a po desivom zážitku sa odtiaľ odsťahovala. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP. Talianska agentúra ANSA uviedla, že keď v stredu nadránom došlo k zemetraseniu, malá Marisol Piermariniová spala v postieľke v prázdninovom dome svojej rodiny v dedine Arquata del Tronto.

Hrozivá bilancia po zemetrasení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Matka dieťaťa Martina Turcová prežila zemetrasenie, ktoré zasiahlo L'Aquilu v roku 2009 a usmrtilo tam vyše 300 ľudí. Po stredajších otrasoch matku vytiahli z trosiek a nachádza v nemocnici, kde ju liečia, a rodina žiali nad smrťou dievčatka.

Počet obetí zemetrasenia stúpol, oznámili úrady

Niektorí ľudia zo zasiahnutého stredotalianskeho mesta Amatrice trávili prvú noc v provizórnom útočisku na okraji mesta. Pre obyvateľov bola pripravená voda vo fľašiach, pečivo, keksy a plienky, hoci sa tam nenachádzali žiadne bábätká.

Hrozivá bilancia po zemetrasení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Záchranári boli v stredu nútení pozastaviť pátranie po preživších na mieste hotela Roma v Amatrice, ktorého budovu vážne zemetrasenie poškodilo. Predstavitelia záchranárov uviedli, že v čase otrasov dnes skoro ráno sa v hoteli nachádzalo približne 70 ľudí. Zatiaľ z trosiek vytiahli päť tiel.

Hrozivá bilancia po zemetrasení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Záchranár povedal približne o 22.00 h pre tlačovú agentúru AP, že je príliš veľká tma a hrozí priveľké nebezpečie na to, aby pokračovali. Fotograf AP na mieste potvrdil, že noc je úplne temná. Jedným z ľudí usmrtených troskami hotela, je 11-ročný chlapec, ktorý predtým prejavoval známky života. Na iných miestach v strednom Taliansku, zasiahnutých zemetrasením, pokračuje pátranie po preživších a obetiach aj v noci.

Viac o téme: Zemetrasenie Taliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu