Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Násilné štrajky baníkov si vyžiadali obeť: Zahynul námestník ministra vnútra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LA PAZ - Počas násilných protestov štrajkujúcich baníkov v bolívijskom meste Panduro zahynul vo štvrtok námestník ministra vnútra Rodolfo Illanes. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Illanesovu smrť potvrdil na tlačovej konferencii aj minister vnútra Carlos Romero, ktorý ju označil za "zbabelú a surovú" vraždu, a uviedol, že podľa výpovedí svedkov bol Illanes ubitý na smrť, keď v Pandure, ležiacom 165 kilometrov juhovýchodne od bolívijskej metropoly La Paz, došlo k násilným zrážkam medzi protestujúcimi baníkmi a políciou. 

Illanesa údajne baníci uniesli, keď sa s nimi pri jednej z cestných zátarás pokúšal vyjednávať, a následne ho ubili na smrť. Zranenia utrpel aj jeho asistent, ktorého po incidente previezli do nemocnice. 

Pri štvrtkových násilnostiach údajne zahynul aj jeden baník, čím sa počet obetí niekoľko dní trvajúcim protestom proti kontroverznému banskému zákonu zvýšil na štyroch mŕtvych. Dvaja baníci zahynuli aj v stredu.

Bolívijskí baníci, ktorých v súčasnosti zastupujú nezávislé organizované družstvá, protestujú na barikádach proti zákonu, ktorý im okrem iného zakazuje uzatvárať zmluvy s domácimi alebo zahraničnými súkromnými spoločnosťami. Národné združenie banských družstiev (Fencomin) zastupujúce približne 10.000 baníkov.

Viac o téme: PanduroRodolfo Illanes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu