Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováci brakujú múku, ryžu, cestoviny a konzervy: POZOR, je to jedna z najnešťastnejších volieb!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Každá zmienka o sprísnení opatrení voľného pohybu osôb či karantény v ľuďoch vyvoláva nepokoj a ďalšiu vlnu nákupnej horúčky. Ako sme všetci zaznamenali, z regálov predajní potravín mizne predovšetkým múka, ryža, cestoviny a konzervy. Výživoví poradcovia sa zhodnú na tom, že to je jedna z najnešťastnejších volieb vôbec.

Tieto potraviny podľa odborníkov spoločnosti NATURHOUSE samy o sebe nemajú takmer žiadnu výživovú hodnotu a sú to, teda až na mäsové konzervy, takmer čisté rafinované sacharidy. Nadmerný prísun týchto látok potláča funkciu imunitného systému, ktorú chce mať teraz každý z nás naštartovanú na väčší výkon.

Konzervy?

Ani mäsové konzervy tento profil povzbudivo nevylepšia. Je známym faktom, že spracované mäsové výrobky, paštéty a údeniny sú jednými z najhorších potravín podporujúcich vznik diabetu tzv. druhého typu. Bielkoviny telo v boji proti obávanej viróze kľúčovo potrebuje, a teda kým máte možnosť kupovať čisté, menej tučné mäso, prevažne morčacie, králičie, hovädzie, prípadne kuracie, robte tak. Časť nespotrebovaného mäsa môžete dať do mrazničky. Ďalšie boxy v mrazničke prenechajte rybám. Tresky, divoké lososy, makrely a tuniaky neprechádzajte bez povšimnutia. Ich mimoriadny obsah protizápalovo pôsobiacich omega-3 mastných kyselín podporuje mozog a nervovú sústavu preťaženú stresom posledných dní.

NATURHOUSE
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Naturhouse)

Existujú však konzervy, ktoré odporúča aj výživový poradca. „To sú rybičky, ako napríklad sardinky či tuniaky, a to najmä ak ich nájdete vo vlastnej šťave. Medzi ďalšie priaznivo pôsobiace konzervy patria tiež paradajky či pasírované paradajky. Sú z nich nielen skvelé paradajkové polievky či omáčky, ale podusíte či upečiete s nimi aj mäso zdravým stredomorským spôsobom s množstvom sušených byliniek, ako je rozmarín, tymian, oregano či bazalka. V takomto jedle, samozrejme, bude dobre chutiť aj u nás toľko obľúbený cesnak či cibuľa, ktoré vydržia dlho v špajze a zvlášť v časoch hroziacich vírusových epidémií s nimi nešetríme,“ odporúča Štěpánka Kutišová, výživová poradkyňa NATURHOUSE.

Vitamíny

Naša imunita sa nezaobíde bez množstva podporných vitamínov, takže kým môžete, v obchode si navlečte jednorazové rukavice a vyberajte všetky druhy citrusov, jabĺk, hrušiek, šalátov, čerstvých bylín vrátane medvedieho cesnaku, zeleru, brokolice, reďkoviek, kalerábu a ďalších. Doma nakúpenú zeleninu a ovocie môžete podrobiť dezinfekčnej a detoxikačnej kúre v roztoku s jedlou sódou, čo je postup, ktorý aj v časoch po akútnej infekčnej vlne pomôže znížiť množstvo pesticídov z bežnej produkcie. Nezabudnite nakupovať aj sortiment koreňovej zeleniny, tá vydrží dlho.

NATURHOUSE
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Naturhouse)

Kyslá zelenina

Ak máte možnosť, v menších prevádzkach lokálnych potravín či menších predajniach zeleniny si nakúpte dostatočnú zásobu nepasterizovanej kyslej kapusty. Má totiž dostatok vlákniny a probiotických baktérií, uľahčujúcich zažívanie.

Čo robiť proti úbytku čerstvých vitamínov?

Môžete sa poistiť zásobou mrazenej zeleniny. Aj ovocie je možné zakúpiť predpripravené na výrobu domáceho smoothie v niekoľkých variáciách. Sušené, nedosladzované a nesírené druhy ovocia vydržia dlho a sú vhodnou desiatou či dezertom, ktorý ocenia nielen deti. Niekedy možno postačí preveriť vianočné zásoby orechov a sušeného ovocia a chýbajúce druhy dokúpiť. Chia semienka poslúžia na výrobu alternatívnych pudingov z rastlinných mliek v krabiciach, ktoré sa nekazia. Doplnené o mrazené bobuľové ovocie sú nielen chutné, výživné, ale aj zdravé.

NATURHOUSE
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Naturhouse)

Kvalitné oleje

Pre prípad dlhších výpadkov v zásobovaní rodiny by ste nemali zabúdať ani na dostatočnú zásobu kvalitného olivového či avokádového oleja. Ak ste milovníci masla, tak ho spracujete do podoby tzv. masla rozpusteného, ktoré má vysokú trvanlivosť. Aj balenie kokosového oleja môže byť vhodným doplnkom jedálnička.

Prílohové jedlá

I prílohy a sacharidy môžu byť zdravé. Bolo by však dobré, aby z regálov mizli skôr vrecúška so šošovicou a fazuľou a spolu s nimi zdravé korenie, ktoré ich prípravu vhodne podčiarkne, ako je kurkuma, zázvor, sušené bylinky a ďalšie.

Vhodným prílohovým jedlom sú aj varené zemiaky. Naše obchody sú však pripravené aj na náročnejších fajnšmekrov, ktorí vyhľadávajú bezlepkové prílohy typu pohánka či quinoa. Veľkému množstvu spotrebiteľov tiež imponuje veľmi jednoduchá príprava kuskusu či bulguru. Ak tieto obilniny doplňte o čerstvú zeleninu a bylinky, môžu byť príjemným spestrením domáceho jedálnička. Ak si nechcete kuchyňu premeniť na domácu pekáreň a vyrábať vlastné celozrnné či kváskové ražné pečivo, môžete siahnuť po sušených krekrách či toastoch z celozrnnej múky s vlákninou.

NATURHOUSE
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Naturhouse)

Namiesto bežných cestovín môžete siahnuť po cestovinách z červenej šošovice, alebo tzv. sklenených rezancoch z fazuliek mungo, ktoré nájdete v predajniach ázijských potravín. Hodiť sa môže aj krabicové balenie nesíreného kokosového mlieka. A ak budete mať šťastie, nezabudnite na veľkú porciu fermentovaného kimči či sušené sladké drievko, z ktorého môžete uvariť antivírusovo pôsobiaci čaj.

Korenie

Často nájdeme aj množstvo zaujímavého korenia, napríklad mletú rímsku rascu či koriander, zmesi karí či karí pást, u ktorých z bežných jedál pripravíte množstvo delikates a spríjemníme si tak dlhé večery, trávené viac ako kedykoľvek predtým v rodinnom kruhu.

Viac o téme: SlovenskoPotravinyZdravieCOVID-19KoronavírusZásobyKonzervyTrvanlivé
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu