Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Dráma v Libanone: Bombový útok na slovenské modelky a umelcov, 23 mŕtvych a stovka zranených!

Zobraziť galériu (2)

BEJRÚT - Veľké explózie zasiahli libanonskú štvrť, kde sídli iránska ambasáda a neďaleko nej vystupovali slovenskí umelci. V tom čase sa na podujatí nachádzal aj známy Peter Justin Topoľský alebo návrhárka Gabriela Horváthová Giotto. Na prestížnej americkej univerzite, ktorú navštevujú arabskí boháči, Slováci predstavovali svoje umenie a nadväzovali nové kontakty z Blízkeho východu.

Slovenskí a českí umelci zažili nečaknú situáciu a napínavý odchod, keďže letisko sa nachádza neďaleko štvrte, kde došlo k explóziam. Na slovenskú ambasádu okamžite volali príbuzní a priatelia účinkujúcich umelcov.

Podľa tamojších zdrojov bolo zabitých až 23 ľudí a vyše 140 bolo zranených. Našim krajanom sa podľa dostupných informácií nič nestalo.

 

Všetci sa snažili zistiť, či sú ich príbuzní v poriadku a ako dlho tu zastanú a kedy odlietajú, a či sa vôbec dostanú bezpečne na Slovensko. Okrem moderátora Justina Topoľského, dizajnérky a návrhárky Gabriely Horváthovej Giotto, tu bolo niekoľko slovenských modeliek a hudobníci z Quarteta Milana Svobodu.

V Bejrúte boli aj niekoľkí slovenskí podnikatelia, ktorí mali naplánované pracovné rokovania o dovoze syrov a iných  slovenských mliečnych výrobkov.

Dráma v Libanone: Bombový
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Akcia sa konala v aule Americkej univerzity. Hostia boli programom nadšení a nikto netušil, že spontánnu radosť a dobrú náladu ráno naštrbí krvavý incident.O účasť na tomto skvelom podujatí mali Libanončania veľký záujem, aj preto, lebo AUB univerzita je najprestížnejšou univerzitou na Blízkom východe.

Študujú tu synovia dcéry arabských boháčov, princov a šejkov, budúci ministri a premiéri, skrátka elita Blízkeho východu. Gabrielina tvorba, jej obrazy, umenie a modely vyrábané originálnou pretlačou na látky mali úspech. Pestré, žiarivé farby, sršiace náladou horúcej stredomorskej jesene na obrazoch aj na modeloch publikum ocenilo veľkým potleskom.    

V sále zaplnenej do posledného miestečka nikto netušil, že úspech našich umelcov, ktorí si vychutnávali aj veľký záujem libanonských televíznych staníc a novinárov, a jedinečné dojmy z krásneho prezentačného večera sa zmenia na strach a obavy o bezpečnosť.

V Bejrúte sa život následne vrátil do normálneho kolobehu. Je zaujímavé, že napriek vojne v susednej Sýrii, a veľkému množstvu sýrskych utečencov a celkovo zložitej vnútropolitickej situácii v Libanone, sa ľudia snažia žiť normálnym životom, ku ktorému patrí aj kultúra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu