Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Profil kandidáta Ivana Zuzulu: Environmentálny vedec s odhodlaním byť prezidentom

Ivan Zuzula Zobraziť galériu (3)
Ivan Zuzula (Zdroj: Topky, archív)

BRATISLAVA - Pole kandidátov na post prezidenta obohatil ďalší človek. Je ním meteorológ a klimatológ, environmentálny vedec, vysokoškolský pedagóg a politik Ivan Zuzula. Toto je jeho profil.

Zuzula je z médií predovšetkým známy ako aktuálny predseda Slovenskej konzervatívnej strany (SKS), ktorá je nástupcom strany #Sieť Radoslava Procházku. Okrem politiky sa však Zuzula venuje blogovaniu na ekologické, environmentálne a politické témy.


Komentár Ivana Zuzulu: O našej prosperite rozhodne postoj ku klimatickej zmene


 

 

Ivan Zuzula
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky, archív)

Životný príbeh

Ivan Zuzula sa narodil 21. októbra 1954, je ženatý a s manželkou majú dve deti. Spolu žijú v Bratislave. Svoje študijné zameranie uplatnil na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Tam sa špecializoval na meteorológiu a klimatológiu. V rámci dizertácie sa venoval matematickému modelovaniu znečistenia ovzdušia. Koncom sedemdesiatych rokov spromoval. Venoval sa aj fotografovaniu.

V pracovnej rovine začínal v Jaslovských Bohuniciach meteorologický zabezpečovateľ jadrovej energetiky. Po Nežnej revolúcii sa stal poradcom predsedu vlády pre oblasť životného prostredia. Venoval sa predovšetkým budovaniu, prevádzke a environmentálnym otázkam týkajúcich sa Vodného diela Gabčíkovo.

Odchod od Mečiara a návrat ku koreňom

Zuzula po voľbách v roku 1992 nastúpil ako poradca vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara no neskôr odmietol pokračovať a vrátil sa do Slovenského hydrometeorologického ústavu. V roku 2006 prešiel do súkromného sektora a začal pôsobiť v spoločnosti zameranej na poradenstvo a projekčnú činnosť v environmentálnej oblasti, najmä v nakladaní s odpadmi. V súčasnosti pôsobí ako pedagóg na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici, kde prednáša environmentálne zamerané predmety.

Profil kandidáta Ivana Zuzulu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Nástupca Procházku a kandidatúra na prezidenta

Rok 2017 znamenal pre Ivana Zuzulu vstup do politického združenia Sieť, v ktorej predtým pôsobil aj bývalý predseda Radoslav Procházka. Zakrátko strana zmenila názov na Slovenskú konzervatívnu stranu a dňa 8. septembra 2017 ho zvolili za nového predsedu strany.


Ďalší kandidát v boji o prezidentský post: Svoj zámer ohlásil aj Ivan Zuzula


Dňa 31. januára 2019 Zuzula odovzdal podpisy v rámci iniciovanej prezidentskej kandidatúry. "Odovzdali sme 16.542 podpisov od občanov," povedal Zuzula, ktorý chce svojou kandidatúrou dať priestor pre konzervatívnu časť spoločnosti. "Zámerom mojej kampane bude prezentovať konzervatívne, tradičné hodnoty politiky," vyhlásil.

Viac o téme: Prezidentské voľbyIvan Zuzula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu