Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prišiel o akreditáciu a obhajoval Kočnera, chce sa stať prezidentom: Profil Martina Daňa

Martin Daňo Zobraziť galériu (2)
Martin Daňo (Zdroj: TASR – František Iván)

BRATISLAVA - Do súťaže o prezidentské kreslo sa zapojí aj novinár, ako sa na svojich mnohých videách označuje, a podnikateľ Martin Daňo. 24. januára sa mu podarilo vyzbierať potrebný počet podpisov aj od poslancov národnej rady. Predstavujeme profil kandidáta na prezidenta Martina Daňa.

Martin Daňo sa narodil 4. novembra 1976 v Humennom. Vzdelanie nadobudol na Obchodnej akadémii v Humennom. Jeho predmetom záujmu boli rôzne činnosti. Pohyboval sa v priestoroch realitnej agentúry, reklamnej tvorby, výroby rôzneho softvéru či počítačov, vydavateľstva či v oblasti poradenstva priemyselných práv a ochranných známok.

Odobraná akreditácia

Založil občianske združenie Daňová reforma a spoločenský rozvoj, od roku 2015 premenované na Globálnu investigatívnu spravodajskú sieť (GINN). Predmetom Daňovho záujmu je tvorba videí, ktoré zverejňuje na portáli YouTube v rámci portálu Ginn. V nich sa pohybuje v oblasti verejnej a štátnej správy, stýka sa s políciou, politikmi, sudcami ale aj s občanmi.

Kontroverzné vystupovanie Martina Daňa počas rokovania magistrátu v Košiciach v roku 2016.
Zobraziť galériu (2)
Kontroverzné vystupovanie Martina Daňa počas rokovania magistrátu v Košiciach v roku 2016.  (Zdroj: TASR – František Iván)

Napriek tomu, že ešte v roku 2018 Daňovi na podnet ostatných žurnalistov dočasne odobrali novinársku akreditáciu pre arogantné správanie, táto mu bola neskôr vrátená s tým, že mu bola aj zaslaná smernica s inštrukciami o tom, ako sa má správať a podľa ktorej sa má v parlamente riadiť. Sám seba označuje za novinára, ktorý je nezávislý. V rámci rodinného života je Martin Daňo bezdetný a slobodný. Je držiteľom ocenenia WebAward v oblasti spracovania dát a internetových procesov.

Námietky voči tendru a politické aktivity

Daňo mal námietky voči zámeru ministerstva dopravy obstarať dopravný informačný systém za 29 miliónov eur. Na základe týchto sťažností sa Úrad pre verejné obstarávanie rozhodol túto súťaž 5. júna 2013 zrušiť.

Rok 2014 znamenal pre Daňa kandidatúru do Európskeho parlamentu a na post primátora jeho rodného mesta Humenného. V oboch voľbách však nebol úspešný.

Kandidatúra na prezidenta

Martin Daňo ohlásil kandidatúru na prezidenta 16. februára 2018. Oficiálnym kandidátom sa stal až 24. januára tohto roku, kedy predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi predložil 16 poslaneckých podpisov na túto kandidatúru.


Martin Daňo je prezidentským kandidátom, podpis mu dalo 16 poslancov


Podpisom ho podporili Boris Kollár, Peter Pčolinský, Petra Krištúfková, Zuzana Šebová, Ľudovít Goga, Peter Štarchoň (všetci Sme rodina), Dušan Čaplovič, Ján Podmanický, Maroš Kondrót (všetci Smer-SD), Peter Pamula (SNS), Eduard Adamčík (Most-Híd), Peter Marček, Alena Bašistová, Martina Šimkovičová, Rastislav Holúbek a Juraj Kolesár (všetci nezaradení).

Viac o téme: Prezidentské voľbyMartin Daňo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu