Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Víťazstvo Čaputovej je podľa sociológa dôkazom, že spoločnosť očakáva zmenu štýlu politiky

Michal Vašečka Zobraziť galériu (2)
Michal Vašečka (Zdroj: RTVS reprofoto)

BRATISLAVA - Víťazstvo Zuzany Čaputovej je dôkazom toho, že slovenská spoločnosť očakáva zmenu štýlu politiky. Uviedol to sociológ Michal Vašečka, ktorý pripomenul, že historické víťazstvo a vstup prvej ženy do prezidentského úradu na Slovensku nemusí automaticky predznamenať zásadné zmeny v najbližších parlamentných voľbách v marci budúceho roka.

Na otázku, ako dopadli prezidentské voľby v porovnaní s Českou republikou, odpovedal Vašečka tak, že u našich susedov si nevie predstaviť víťazstvo ženy. "Aj napriek tomu, že Česká republika nie je takým spôsobom konzervatívna ako Slovensko a je to nepomerne modernejšia krajina vo viacerých ohľadoch v hodnotových orientáciách, si to neviem predstaviť," povedal Vašečka. Zuzana Čaputová získala podľa predbežných výsledkov takmer 60 percent hlasov občanov a nad svojím protikandidátom zvíťazila s pomerne vysokým náskokom. Čaputová bude vôbec prvou ženou, ktorá sa na Slovensku ujme prezidentského úradu.

"Slovenské voľby dopadli svojím spôsobom v globálnom meradle prekvapivo. Zvíťazila kandidátka, ktorá priniesla do politiky úplne iný tón a úplne inú kultúru a práve preto vyhrala, že sa vyhranila voči agresívnemu typu robenia politiky. Vyhrala kandidátka, ktorá je autentická a hovorí to, čo si myslí a na čo nie sme zvyknutí. Myslím si, že Zuzana Čaputová môže zohrať veľmi dôležitú úlohu pri zmiernení tých najnegatívnejších aspektov politického života," povedal Vašečka.

Víťazstvo Čaputovej je podľa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Sociológ sa domnieva, že prezidentské voľby nemusia automaticky znamenať zmeny aj na parlamentnej úrovni. "Myslím si, že to nemusí znamenať nevyhnutne zmeny v parlamentných voľbách. Víťazstvo Čaputovej však ukazuje, že sily, ktoré reprezentujú aroganciu moci, prehrávajú už štvrté voľby za sebou. V tomto zmysle je to istá víťazná vlna Slovenska, ktoré je viac ‚západné'," dodal Vašečka. Podľa Vašečku môžu tieto prezidentské voľby podnietiť expremiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby sa vážnejšie zaoberal možnou spoluprácou do budúcnosti so stranou Mariana Kotlebu ĽS NS. „Privedie to najmä Roberta Fica k tomu, že sa začne zaoberať otázkami, ktoré sú v súčasnosti viac menej tabu," uzavrel Vašečka.

Viac o téme: SpoločnosťMichal VašečkaPrezidentské voľby 2019Zuana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu