Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Boj o Ústavný súd pokračuje: Parlamentný výbor vypočul Boroňa a Čechovú

Vypočutie kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR 
Zobraziť galériu (3)
Vypočutie kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR vypočul prvých dvoch kandidátov na post ústavných sudcov. Pred poslancov predstúpil Pavol Boroň a Katarína Čechová, pričom obaja sa už o tento post uchádzali. Pred poslancov dnes predstúpi ešte desiatka kandidátov, pretože Eva Fulcová stiahla opakovane svoj súhlas s nomináciou. V piatok registruje výbor dve ospravedlnenky, jednu od štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Edity Pfundtner a tiež od Mareka Tomašoviča.

Boroň na úvod svojho vystúpenia pripomenul, že pred výbor prichádza po druhýkrát. "Vzhľadom na to, že som tu už raz vystúpil, nebudem moje osobné záležitosti opakovať. Myslím si, že jedným z rozhodujúcich kritérií je dosiahnutie istého veku. Človek, ktorý sa v určitom odbore realizuje celoživotne, musí nabrať skúsenosti, osobné aj pracovné," povedal Boroň.

Verejné vypočutie Pavla Boroňa

Poslancov v jeho prípade zaujímal aj názor na kauzu Hedvigy Malinovej. Podľa Boroňa bol prípad od začiatku až príliš politicky exponovaný. "Kauza Malinová bola od začiatku politizovaná a tieto faktory prevládli nad zdravým rozumom či racionálnym uvažovaním," odpovedal kandidát.

Pavol Boroň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Čechová na úvod poďakovala inštitúciám a oprávneným osobám, že ju navrhli opakovane. Svoju vlastnú právnickú prax vníma ako dôležitý faktor. "Rada by som poďakovala predovšetkým verejnej ochrankyni práv a advokátskej komore. Veľmi si vážim, že ma nominovali opakovane. Prax advokátky vykonávam viac ako 34 rokov nepretržite. Popri tejto práci viac ako 20 rokov pôsobím ako konkurzný správca, čo je veľmi dobrá prax," uviedla Čechová.

Kandidátka zopakovala, že nebola nikdy členom politickej strany či hnutia. "Aj keď mi to zrejme pri prvej voľbe nepomohlo, mám vnútornú potrebu to zopakovať. Nikdy som nebola členkou žiadnej politickej strany, ani sympatizantkou hnutia." V prípade svojho zvolenia chce Čechová viac sprístupniť rozhodnutia súdov pre verejnosť či odbornú obec. "Veľmi sa prihováram tomu, aby boli rozhodnutia súdov zrozumiteľnejšie aj pre širší okruh, nielen pred odborníkov," priblížila svoj názor Čechová.

Kandidátka na post ústavného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Verejné vypočúvanie kandidátov sa koná po tretíkrát a je naplánované na dva pracovné dni. Poslanci budú voliť chýbajúcich sudcov na májovej schôdzi. Na Ústavnom súde SR v súčasnosti treba obsadiť šesť miest z trinástich.

Viac o téme: KandidátiÚstavný súdPavol BoroňKatarína Čechová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu