Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov skončilo: 29 mien, výbor sa nevyhol diskusii

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/František Iván)

BRATISLAVA - Členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR odsúhlasili, že všetci 29 kandidáti na ústavných sudcov spĺňajú podmienky na voľbu v parlamente. Neprítomnosť troch uchádzačov na vypočúvaní vyvolala vo výbore diskusiu. Pred záverečným hlasovaním navrhovali niektorí členovia zohľadniť ich neprítomnosť.

Kandidáti Stanislav Irsák, Pavol Malich a Marek Tomašovič svoju neúčasť vopred ospravedlnili. Zástupca kancelárie prezidenta prítomný na výbore vyhlásil, že títo traja by mali stiahnuť svoju kandidatúru, lebo neabsolvovali vypočutie a nebolo možné klásť im otázky. 

Boj o Ústavný súd pokračuje, sudca z kauzy úplatkov sa bráni: VIDEO Nie som Harabinov človek

Predseda výboru Róbert Madej upozornil na to, že výbor môže hlasovať len o tom, či kandidáti spĺňajú podmienky. V diskusii hovoril, že je možné vyvodiť len morálny apel, z hľadiska zákonnej sankcie nebolo podľa neho možné vyvodiť nič iné.

29 mien

Kandidátmi na sudcov Ústavného súdu SR sú Pavol Boroň, Martin Javorček, Michal Matulník, Vlastimil Pavlikovský, Edita Pfundtner, Peter Straka, Anton Dulak, Eva Kováčechová, Katarína Čechová, Rastislav Kaššák, Peter Melicher, Stanislav Irsák, Michal Ďuriš, Ivan Fiačan, Štefan Kseňák, Pavol Malich, Radoslav Procházka, Miloš Maďar, Ľuboš Szigeti, Marek Tomašovič, Michal Truban, Libor Duľa, Radovan Hrádek, Daniela Švecová, Ladislav Duditš, Peter Molnár, Robert Šorl, Martin Vernarský a Zuzana Pitoňáková.

AKTUÁLNE Vypočúvanie kandidátov na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Voľba kandidátov sa uskutoční na schôdzi Národnej rady SR, ktorá sa začne 26. marca. Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, ktorých majú predložiť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich sudcov za tých, ktorým sa 16. februára skončilo funkčné obdobie.

Viac o téme: VypočúvanieKandidátiVýborÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu