Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Právnici vyzývajú poslancov: Pri voľbe sudcov Ústavného súdu si splňte svoju povinnosť

Ústavný súd SR
Ústavný súd SR (Zdroj: TASR – František Iván)

BRATISLAVA - Takmer 100 právnikov vrátane niektorých bývalých sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, sudcov Najvyššieho súdu SR, predstaviteľov akademickej obce a verejnej ochrankyne práv vyzýva poslancov Národnej rady (NR) SR, aby k voľbe kandidátov na sudcov ÚS pristúpili zodpovedne a opäť obnovili funkčnosť Ústavného súdu. Informovala o tom jedna z podpísaných Lucia Berdisová.

Právnici sa prikláňajú k tomu, aby bola voľba kandidátov na ústavných sudcov verejná. Poslanci totiž podľa nich zastupujú ľudí a mali by tak robiť transparentne. "Zodpovednosti výberu ústavných sudcov preto svedčí skôr verejná voľba, ktorá je tiež demokratická a ústavná," vyhlásili. Apelujú tiež na zodpovedný výber kandidátov.

"Ústavný súd sa dá paralyzovať aj tým, že má sudcov, ktorí neveria v ústavu a hodnoty, na ktorých stojí," myslia si právnici. Podľa nich je preto kľúčové, aby boli zvolení kandidáti a kandidátky, ktorí ústave rozumejú a sú nositeľmi jej hodnôt vo svojom verejnom a súkromnom živote. Mali by tiež mať širokú a nadstranícku podporu. Ak podľa právnikov spoločnosť nebude schopná ÚS uveriť, dostane sa do stavu, keď budú vládnuť mocnejší ľudia, nie dohodnuté pravidlá.

Viac o téme: PrávniciSlovenskoÚstavný súdVoľba ústavných sudcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu