Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Termín uplynul, o post ústavného sudcu sa uchádza 30 kandidátov

Na snímke pojednávacia miestnosť pred verejným  zasadnutím pléna Ústavného súdu SR
Na snímke pojednávacia miestnosť pred verejným zasadnutím pléna Ústavného súdu SR (Zdroj: TASR - František Iván)

BRATISLAVA - O post ústavného sudcu sa v novej voľbe uchádza 30 kandidátov. Viacerí z uchádzačov kandidovali aj v minulej voľbe, v ktorej parlament nezvolil žiadneho kandidáta.

Medzi kandidátov patria Pavol Boroň, Martin Javorček, Michal Matulník, Vlastimil Pavlikovský, Edita Pfundtner, Peter Straka, Anton Dulak, Eva Kováčechová, Katarína Čechová, Eva Fulcová, Rastislav Kaššák, Peter Melicher, Stanislav Irsák, Michal Ďuriš, Ivan Fiačan, Štefan Kseňák, Pavol Malich, Radoslav Procházka, Miloš Maďar, Ľuboš Szigeti, Marek Tomašovič, Michal Truban, Libor Duľa, Radovan Hrádek, Daniela Švecová, Ladislav Duditš, Peter Molnár, Robert Šorl, Martin Vernarský a Zuzana Pitoňáková.

Kandidátov je menej ako v prvej voľbe, v ktorej kandidovalo 40 uchádzačov. Podľa Madeja je ale z čoho vyberať. "Osobne sa budem snažiť všetkých kolegov presviedčať, aby sme volili, aby bol navrhnutý čo najväčší počet," povedal Madej. Trvá na tajnej voľbe. Nešpecifikoval, či sa koalícia už dohodla na tom, koľko kandidátov zvolí.

Termín na predkladanie návrhov uplynul v utorok popoludní. Voľba kandidátov sa uskutoční na schôdzi NR SR, ktorá sa začne 26. marca. Pred voľbou kandidátov vypočuje ústavnoprávny výbor, mal by tak urobiť 21. až 23. marca. O termínoch ešte bude výbor hovoriť.

"Všetci kandidáti budú pozvaní, je to naša zákonná povinnosť," doplnil Madej s tým, že zrejme bude rozprava časovo obmedzená. "Medzi koaličnými aj opozičnými poslancami vo výbore panuje zhoda na tom, aby sme uskutočnili vypočutie časovo efektívnejšie. Možno limitovať čas na úvodné predstavenie a potom dať časové mantinely aj na odpovede na otázky," dodal.

Aj podľa Ondreja Dostála z klubu SaS a Jána Marosza z OĽaNO sa dá z kandidátov vybrať. "Dôležité je, aby sa poslanci snažili zvoliť čo najväčší počet uchádzačov," uviedol Dostál. Na Ústavnom súde chce opozícia morálne a odborne zdatných kandidátov. "Prejdeme si to, aby sme mali morálne aj odborne zdatných uchádzačov, a nájdeme zhodu na nejakých menách," doplnil Marosz.

Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, ktorých majú predložiť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich sudcov za tých, ktorým sa 16. februára skončilo funkčné obdobie.

Viac o téme: KandidátiÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu