Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Žitňanská sa obáva, či bude v ďalšej voľbe kandidátov na ústavný súd z koho vyberať

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Uchádzači o post ústavného sudcu ukázali vo verejnom vypočutí o sebe viac, než sme doteraz o akýchkoľvek kandidátoch na takéto funkcie vedeli. Nebolo to zbytočné, dohody opozičných poslaneckých klubov totiž vo veľkej miere reflektovali verejné vypočutie aj diskusiu o kandidátoch. Uviedla to exministerka spravodlivosti a nezaradená poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská.

Ako ďalej uviedla na svojom facebookovom profile, obáva sa toho, či bude z koho v ďalšej voľbe vyberať. Reagovala tak na to, že Národná rada SR vo štvrtok ani v opakovanej voľbe nezvolila ani jedného kandidáta na post ústavného sudcu. Celý proces voľby sa tak začne odznovu. "Čo v danej chvíli považujem za najdôležitejšie, a čoho sa aj najviac obávam, je, aby sme mali z koho vyberať aj v ďalšej voľbe, nech už dnešný pohľad na parlament vyzerá akokoľvek," uviedla exministerka.

"Dohody, žiaľ najmä len opozičných poslaneckých klubov, ktoré sa pretavili do podpory kandidátov s relatívne vysokým počtom hlasov, totiž vo veľkej miere reflektovali verejné vypočutie aj verejnú diskusiu o kandidátoch. A to popri zlej správe, že parlament nedokázal splniť svoju povinnosť navrhnúť prezidentovi kandidátov na sudcov ústavného súdu, je malá pozitívna správa. Rovnako ako správa, že spoliehať sa pri kandidatúre len na dohody alebo vzťahy s politickými stranami v podmienkach verejného vypočutia a verejného hlasovania pre úspech nestačí," dodala Žitňanská.

Parlament vo štvrtok večer v druhom kole nezvolil vo verejnej voľbe ani jedného kandidáta na ústavného sudcu. Poslanci za Smer-SD odovzdali prázdne hlasovacie lístky rovnako ako v utorok v prvom kole. Poslanci za SNS a Most-Híd dali hlas niektorým uchádzačom. Na hlasovaní sa, na rozdiel od utorka, zúčastnili aj poslanci za ĽSNS, čím zvýšili kvórum. Tí tiež odovzdali prázdne alebo neplatné hlasovacie lístky. Zo 138 odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 49 neplatných a 89 platných. Keďže poslanci ani v dvoch kolách nezvolili žiadneho kandidáta, bude sa musieť uskutočniť nová voľba.

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu