Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Voľba ústavných sudcov sa opäť posúva: Čaká sa na Most a Ficovu prax, Dostál hovorí o divnom režime

Rokovanie na výbore Zobraziť galériu (2)
Rokovanie na výbore (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Pri voľbe ústavných sudcov nastali ďalšie obštrukcie. Tie sú dôvodom ďalšieho odloženia hlasovania Ústavnoprávneho výboru, ktoré sa pôvodne malo uskutočniť už dnes. Jednotnosť koalície v hlasovaní totiž nebola známa ešte ani večer. Sporná bola aj otázka odporúčania kandidáta a bývalého premiéra Roberta Fica.

Voľbou kandidátov sa malo plénum pôvodne zaoberať 30. januára, potom tento bod programu presunuli na stredu 6. februára, avšak v utorok sa plénum dohodlo na tom, že hlasovanie o prerokovaných bodoch o 11-tej ani o 17-tej hodine sa dnes neuskutoční vôbec. Za to, aby sa voľbou kandidátov ústavných sudcov zaoberali vo štvrtok, hlasovalo 83 prítomných poslancov.

Pôvodný scenár rátal s tým, že sa vládne strany pokúsia vybrať 18 kandidátov. Ich zoznam mal byť pre tieto strany čo najprijateľnejší, následne sa malo v rámci sfunkčnenia súdu pristúpiť ku kompromisnému vo výbere vhodných kandidátov. K tomuto kroku ale dnes nedôjde. 

Nová žena v Kresákovom kresle

Po tom, čo sa Peter Kresák vzdal členstva vo výbore ho na stoličke vystriedala poslankyňa Irén Sárközy za Most-Híd.  „Členkou výboru som sa stala, lebo poslanecký klub potreboval riešiť situáciu. V klube sme dvaja právnici. Zobrala som to na seba, aj keď som sa cítila dobre vo finančnom výbore,“ uviedla vtedy Sárközy.

Irén Sárközy
Zobraziť galériu (2)
Irén Sárközy  (Zdroj: SITA/Robert Tappert)

Zariadi sa podľa dokumentov

V prípade kandidatúry Roberta Fica zaujala ešte v pondelok stanovisko: „Moja úloha v pléne sa posúva z formálneho posudzovania, aby som sa rozhodla, ktorí kandidáti spĺňajú morálny a odborný profil. Mňa oslovilo iných 18 kandidátov ako tento (Robert Fico pozn.) kandidát,“ skonštatovala Sárközy. Splnenie dostatočnej právnickej praxe Fica však nekomentovala. 


Náhradníčka bugárovcov, ktorá môže rozhodnúť o Ficovom osude prehovorila, ako bude hlasovať


Jej neskoršie stanovisko k tejto kandidatúre však bolo mierne odlišné. "Ak dostanem oficiálne materiály, tak to budem posudzovať podľa formálnych podmienok,“ reagovala na otázku o dĺžke Ficovej praxe. Je teda možné predpokladať, že výbor na druhýkrát Ficovu kandidatúru parlamentu odporúči.

Otázne je aj to, ako sa zachová predseda výboru Róbert Madej. Ten má pritom na požiadavku predsedu parlamentu Andreja Danka o lídrovu Smeru hlasovať ešte raz. Hlasovanie o jeho kandidatúre pritom naposledy skončilo remízou šiestich hlasov ku šiestim. 

Zvolanie rokovania bude pravdepodobne dnes

Očakáva sa, že predseda výboru Madej rokovanie zvolá v priebehu dneška, pričom takéto kroky skritizovala samotná opozícia. Tej sa nepáči, že sa o termíne rokovania dozvedajú v poslednej možnej chvíli. "Celé to funguje v nejakom divnom režime," skonštatoval okolnosti člen výboru Ondrej Dostál. Plénum Ústavnoprávneho výboru sa stretne zrejme vo štvrtok o tretej poobede. Poslanci sa dostanú k voľbe sudcov pravdepodobne po skončení tohto rokovania.

Vzhľadom na to, že dnes poslanci nebudú hlasovať, možno stihnú prediskutovať všetky body programu okrem tých, ktoré majú termínované na štvrtok 7. februára. Medzi nimi je návrh na voľbu člena Rady pre štátnu službu, návrh na voľbu členov Rady Rozhlasu a televízie Slovenska, návrh na voľbu členov Správnej rady Tlačovej agentúry Slovenskej republiky, a tiež aj návrh na voľbu člena Správnej rady Ústavu pamäti národa.

Viac o téme: Voľba ústavných sudcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu