Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najsilnejšia žena sveta a premiéri V4 v Bratislave! Dohoda na spoločnom projekte

Summit V4 v Bratislave Zobraziť galériu (26)
Summit V4 v Bratislave (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Summitu krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktorý sa uskutoční dnes v Bratislave, sa zúčastní aj nemecká kancelárka Angela Merkelová na minuloročné pozvanie premiéra Petra Pellegriniho. Slováci by sa v hlavnom meste mali pripraviť aj na dopravné komplikácie.

15:50 Ďakujeme, že ste s nami sledovali dianie na dnešnom summite Vyšehradskej štvorky v Bratislave. Tento ONLINE sa končí.

15:35 Fotografie zo stretnutia Angely Merkelovej s prezidentom Andrejom Kiskom.

Angela Merkelová a Andrej
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Angela Merkelová a Andrej
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

15:33 Nemecká kancelárka Angela Merkelová odmieta tvrdenia, že by sa Nemecko po výstavbe plynovodu Nord Stream 2 stalo závislé od ruského zemného plynu. 

15:25 Dopravné obmedzenia sa v hlavnom meste skončili. Nemecká delegácia sa už nachádza na letisku.

14:36 Tlačová konferencia predstaviteľov krajín V4 a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa skončila.

V4 - tlačovka

14:33 Orbán pripomína, že pri stretnutí s ministrom zahraničných vecí sa budú riešiť aj problémy Ukrajiny. Zdôraznil, že Ukrajinská vláda neakceptuje Maďarsko a naopak Maďarská vláda je za podporu tej ukrajinskej.

14:30 Na otázku k článku 7 a Fransa Timmermansa sa vyjadril poľský premiér. "Na našej strane je dobrá voľa s tým problémom, ktorá by nebola braná do úvahy len nami ale aj zahraničím, a vo všeobecnosti máme aj výzvu, aby si viacerí preštudovali dejiny a vnímali, že prelomy v štruktúrach viedli k negatívnym javom, pritom kancelárka Merkelová a V4-ka tu je od toho, aby jednotlivé štruktúry spájala," prezradil Morawiecki.

14:29 Merkelová hovorí, že pri ustanovovaní zhody pri rozpočte je nesmierne náročné tak konať v situácii, keď Británia opúšťa úniu.

14:25 Babiš sa ešte na konforntáciu s otázkou solidárnosti navzdory tomu, že V4-ka čerpá eurofody pripomenul, že každá z týchto krajín odvádza dividendy v podobe 50 miliard eur ročne.

14:24 Orbán prezradil, že pohľady na migráciu a dotácie môžu byť rôzne. "Ostatní to vidia cez iné okuliare, my to vidíme cez maďarské okuliare," uviedol.

14:21 Babiš pripomenul, že V4-ka nestála pri vytváraní poľnohospodárskych dotácii. Hovorí aj o tom, že mnohé národy chcú investovať do infraštruktúry, no nie všetci ju majú dobudovanú.

14:16 Vyšehradskú štvorku Merkelová vníma ako priestor, kde sa budujú projekty, zaniká nezamestnanosť a v tom vníma jej silu. Konsenzus našli aj v tom, že si musíme brániť bezpečnost aj v rámci brexitu či utečeneckej krízy.

14:13 Morawiecki ocenil komunikáciu s Merkelovou. Rozprávali sa aj o situácii na východe a vzťahoch Ruska a Ukrajiny. Neobišli aj brexit, ktorý sa nezadržateľne blíži. Prijali spoločné stanovisko, že je to zlá správa pre EÚ, no referendum rešpektujú. "Očakávame flexibilné riešenia aj od strany premiérky Mayovej," uzavrel poľský premiér.

Predstavitelia krajín V4 a nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (26)
Predstavitelia krajín V4 a nemecká kancelárka Angela Merkelová  (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

14:12 Prehovoril poľský premiér Mateusz Morawiecki. "Aj keď sú medzi nami rozdiely, EÚ a Amerika sú piliermi úspechu," hovorí Morawiecki.

14:10 "Nechceme sa dostať tam, odkiaľ sme pred 30 rokmi vykročili," zdôraznil Orbán. Spolieha sa na výsledok eurovolieb, podľa ktorého sa zariadí.

14:08 Hovorí Viktor Orbán. Rokovania zhodnotil ako pozitívne. Hovorí o historickom úspechu, pretože pred pádom komunizmu bolo rozdelené Nemecko a aj Európa ako taká. Dnes oceňuje hlavne jadro Európy, kde spomenul aj krajiny V4 ako hlavný motor Európy k úspechu. Po voľbách v máji podľa neho dôjde ku razantnej zmene v EÚ.

14:06 Babiš prízvukuje, že je dôležité, aby sa Európska únia vrátila k pôvodným plánom. "Máme tu rôzne problémy: brexit, migráciu," uviedol Babiš. Pripomína, že sa blížia dôležié európske voľby, ktoré môžu o mnohých problémoch rozhodnúť.

Zľava Viktor Orbán, Angela Merkelová, Peter Pellegrini, Andrej Babiš a Mateusz Morawiecki
Zobraziť galériu (26)
Zľava Viktor Orbán, Angela Merkelová, Peter Pellegrini, Andrej Babiš a Mateusz Morawiecki  (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

14:05 Slovo si zobral Andrej Babiš. Aj on zdôraznil výročie pádu komunizmu a dvadsaťročné výročie od vstupu do NATO. Trápi ho, že nie všetky národy chápu problémy jednotlivých krajín. "Mali by sme mať na to teritoriálnu víziu," hovorí Babiš s tým, že je dôležité nastoliť jasnú stratégiu. 

14:02 Vyzdvihla snahu Pellegriniho, ktorý sa zaoberal problematikou migrácie, čím zdôraznila spojitosť s pomocou Maroku.

14:00 "Všetky krajiny ktoré sa tu stretli, sa zhodli na tom, že fondy, ktoré dostávajú použili na to, aby zdvihli blaho danej krajiny," skonštatovala Merkelová. 

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (26)
Angela Merkelová  (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

13:58 Angela Merkelová si zobrala slovo. Zdôraznila, že aj v Nemecku si uvedomujú dôležitosť výročia udalostí spred tridsiatich rokov.

13:57 Krajiny V4 spolu s Nemeckom pripravia projekt pomoci krajine severnej Afkriky, konkrétne Maroku.

13:55 "Udalosti z roku 1989 nám ukazujú vysokú relevantnosť aj v súčasnosti," tvrdí Pellegrini.

13:53 Pellegrini úvodom vyzdvihol obchodnú ekonomiku Nemecka. Pripomenul aj výročie Nežnej revolúcie. Uviedol prijatie spoločnej deklarácie.

13:52 Tlačová konferencia predsedov krajín V4 a kancelárky Merkelovej sa začala.

13:27 Funkcionári sú ešte stále na pracovnom obede. Po ňom sa obrátia na verejnosť formou tlačovej konferencie. Tá by sa mala uskutočniť o 13:45.

Viktor Orbán a Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (26)
Viktor Orbán a Peter Pellegrini  (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

13:00 Očakáva sa spoločná tlačová konferencia všetkých predsedov krajín V4 a kancelárky Merkelovej.

12:39 Nemecká kancelárka Merkelová a premiéri krajín V4 sa už zhromaždili na summite.

Fototermín členov V4 a kancelárky Angely Merkelovej

12:24 Viktor Orbán ako jeden z posledných premiérov krajín V4 dorazil na summit.

Maďarský premiér Viktor Orbán
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

12:19 Na rokovanie prišiel už aj český premiér Andrej Babiš. Čaká sa už len na maďarského premiéra Viktora Orbána.

Premiér ČR Andrej Babiš
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

12:17 Na rokovanie predsedov krajín V4 prichádza poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Slovenský premiér Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

12:15 Merkelová vyzdvihla automobilovú produkciu na Slovensku a spomenula aj 30. výročie Nežnej revolúcie. 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

12:07 "Slovenská republika má záujem, aby na jej území sídlila nová Európska pracovná agentúra. O podporu v tomto snažení sme požiadali aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú," vyhlásil Pellegrini k snahe usídlenia tejto agentúry po stretnutí s Merkelovou.

12:02 Premiér sa vyjadril aj ku vražde Jána Kuciaka. Uviedol, že na Slovensku je veľká sloboda slova a robia sa všetky potrebné úkony v rámci vyšetrovania. SItuáciu nechce politizovať.

Pellegrini sa vyjadril aj ku Kuciakovej vražde

12:01 Merkelová sa vyjadrila aj k chystanému brexitu. Uprednostńuje kontrolovaný brexit s tým, že chcú dospieť k dohode. Za dôležité považuje aj zaujať stanovisko k Írsku.

Príhovor Petra Pellegriniho

12:00 Jednou z tém rokovania bola aj Bratislava ako možné sídlo Európskej agentúry pre prácu.

11:58 Angela Merkelová vidí budúcnosť Slovenska a Únie hlavne v digitalizácii.

11:53 Očakáva sa spoločné vyhlásenie obidvoch predstaviteľov.

11:35 Merkelová a Pellegrini pred uskutočnením summitu V4.

Najsilnejšia žena sveta a
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Najsilnejšia žena sveta a
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Najsilnejšia žena sveta a
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

11:22 Bez obmedzení sú už aj Palisády.

11:14 Fotografie z príchodu nemeckej kancelárky Merkelovej za premiérom Pellegrinim.

Najsilnejšia žena sveta a
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Najsilnejšia žena sveta a
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

11:06 Cesta D1 je už prejazdná.

11:00 Nemecká kancelárka Angela Merkelová prichádza na stretnutie s Petrom Pellegrinim.

Príchod Angely Merkelovej

Podstatou stretnutia premiéra Pellegriniho a kancelárky Merkelovej budú slovensko-nemecké vzťahy, no dotknú sa aj aktuálnej situácie v Európskej únii. Okrem stretnutia s premiérom ju čaká aj stretnutie s prezidentom Andrejom Kiskom.

Prípravy na summit V4
Zobraziť galériu (26)
Prípravy na summit V4  (Zdroj: Twitter.com/Peter Pellegrini)

Hlavný program bude predstavovať stretnutie predsedov krajín V4, ktorého súčasťou bude príprava nového viacročného finančného rámca na roky 2021 - 2027 v rámci Únie, voľby do Európskeho parlamentu a aj budúcnosť samotnej Únie. Poslednú návštevu, ktorú Merkelová na Slovensku uskutočnila, bola v roku 2014, a predtým to bola vrcholná schôdzka krajín V4 vo februári 2011.

Najsilnejšia žena sveta a
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Twitter.com/Peter Pellegrini)

Treba rátať s obmedzenou dopravou

Návšteva nemeckej kancelárky sa dotkne aj dopravy v hlavnom meste. "V čase od 10.30 h dôjde k obmedzeniu v premávke pri presune delegácie z bratislavského letiska," informoval bratislavský krajský hovorca Michal Szeiff. Vodiči by sa mali pripraviť na uzávierku obchvatu D1 v úseku od Zlatých pieskov po Most SNP, ďalej ulice Einsteinova, Staromestská, Hodžovho námestie a obojsmerne Palisády. Tieto obmedzenia budú trvať približne do 11:30. Čiastočne obmedzenie na tejto trase bude ešte v čase medzi 11:30 a 12:00 hod.

Zhruba od 14.00 do 14.15 h bude uzatvorené Hodžovo námestie a Palisády, a to v oboch smeroch v úseku po Bratislavský hrad. Szeiff doplnil, že od 14.45 do 16.00 h budú opäť uzatvorené Palisády a Hodžovo námestie, ale aj Suché mýto, Námestie SNP, Špitálska ulica, Štúrova ulica a Jesenského ulica.


Vodiči, pozor: Merkelová mieri na Slovensko, pripravte sa na kolóny a uzáveru D1


Od 14.45 do 16.00 h budú podľa policajných informácií uzatvorené niektoré ulice a cestné komunikácie: Uršulínska ulica, Námestie SNP, Suché mýto, Hodžovo námestie, Staromestská ulica, Most SNP, Eisteinova ulica a diaľničný obchvat v smere na Trnavu.

"Vodičov, ktorí plánujú na príchod do Bratislavy využiť diaľnicu D1, žiadame, aby, ak je to možné, tak spravili v čase najneskôr do približne 10.00 h, následne vodičom odporúčame využitie diaľnice v čase po 12.00 h. V popoludňajších hodinách žiadame vodičov, ktorí budú chcieť na opustenie Bratislavy využiť diaľnicu D1, aby tak spravili v čase najneskôr do približne 14.45 h, následne vodičom odporúčame využitie diaľnice v čase po 16.00 h," povedal Szeiff.

Viac o téme: SummitAngela MerkelováAndrej BabišV4Viktor OrbánPeter PellegriniMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu