Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Teraz je šanca určiť charakter Ústavného súdu nanovo, hovorí Eva Kováčechová

Eva Kováčechová
Eva Kováčechová (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Teraz, keď sa Ústavný súd (ÚS) SR tvorí prakticky nanovo, je šanca, aby sme určili jeho charakter. Na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR to vyhlásila kandidátka na ústavnú sudkyňu Eva Kováčechová, ktorá pôsobí ako riaditeľka Centra právnej pomoci.

"Kandidujem, lebo mám dostatok skúseností, naučila som sa riešiť dilemy a poskytovať spravodlivé riešenia. Zároveň, ÚS je inštitúcia, ktorá poskytuje ochranu ľudských práv na národnej úrovni a inštitúcia, ktorá zabezpečuje ochranu demokratického charakteru nášho štátu. Ako ústavná sudkyňa budem strážca demokracie, právneho štátu a ochrany ľudských práv," sľubuje Kováčechová.

Zdôraznila, že vo svojej doterajšej praxi sa venovala hlavne dvom veľkým témam, a to ochrana ľudských práv a téma zvyšovania dôveryhodnosti justície. Za slabinu ÚS označila okrem prieťahov rozpornosť súdnych rozhodnutí.

"Som právnička z praxe, dlhé roky som pôsobila ako advokátka. Snažila som sa počas svojej praxe pracovať na praktických chybách v právnom štáte a naprávať ich. Moja motivácia ísť na post ústavnej sudkyne je aj vnútorná, ktorá vychádza z toho, že som nadobudla dostatok skúseností, naučila som sa čeliť výzvam, dilemám, nebáť sa veľkých a nepohŕdať malými. To sú všetko predpoklady na prácu ústavnej sudkyne. Riešenia, ktoré poskytujem, sú reálne a myslím si, že takýto hlas je na Ústavnom súde SR potrebný," uviedla Kováčechová.

 

Viac o téme: Eva Kováčechová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu