Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Banskej Bystrici sa situácia nemení: Ján Nosko vyhral suverénne v každom jednom okrsku

Ján Nosko
Ján Nosko (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

BANSKÁ BYSTRICA – Úradujúci banskobystrický primátor Ján Nosko suverénne zvíťazil v meste pod Urpínom a má silný mandát viesť Banskú Bystricu po ďalšie štyri roky. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov po spočítaní všetkých okrskov v meste a zo zápisnice mestskej volebnej komisie, ktorá je zverejnená na webovej stránke mesta. Zvíťazil vo všetkých 77 okrskoch, kde získal 18.281 hlasov.

"Pokiaľ budeme hodnotiť predbežné výsledky, môžem povedať, že cítim radosť a satisfakciu za štyri roky, počas ktorých sme pracovali pre mesto. Banskobystričania mi vystavili vysvedčenie. Pokiaľ sa výsledky definitívne potvrdia, prijímam ich s pokorou a ďakujem všetkým, ktorí prišli voliť," konštatoval Nosko. Ako dodal, nepredpokladá, že sa tieto výsledky zásadným spôsobom ešte zmenia.

Nosko, ktorý kandidoval ako nezávislý s podporou Smer-SD a SNS, poďakoval všetkým podporovateľom a ľuďom, ktorí pri ňom stáli po celý čas. Chce urobiť všetko pre to, aby obyvateľov nesklamal. Jeho najväčším súperom v komunálnych voľbách bol 38-ročný ekonóm, manažér, mestský a krajský poslanec Igor Kašper. Kandidoval ako nezávislý a podporovali ho SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina a Progresívne Slovensko.

"Banskobystričania mi vystavili vysvedčenie. Prijímam ich s pokorou a ďakujem všetkým, ktorí prišli voliť," konštatoval Nosko, ktorý kandidoval ako nezávislý s podporou Smer-SD a SNS. Poďakoval všetkým podporovateľom a ľuďom, ktorí pri ňom stáli po celý čas. Chce urobiť všetko pre to, aby obyvateľov nesklamal. V komunálnych voľbách v roku 2014 získal Nosko 9739 hlasov voličov. V tom roku súperil o primátorské kreslo s vtedajšou hlavou mesta Petrom Gogolom.

Rozhodnúť o tom, kto sa zo štyroch kandidátov stane primátorom mesta na najbližšie štyri roky a kto zo 117 kandidátov na poslancov bude sedieť v 31-člennom mestskom parlamente, mohlo 65.600 voličov. Mesto pod Urpínom bolo po novom rozdelené do siedmich volebných obvodov.

Profil Jána Nosku

Po spočítaní väčšiny volebných okrskov obhájil v Banskej Bystrici post primátora mesta 57-ročný MUDr. Ján Nosko. Ján Nosko sa stal prvý raz primátorom v komunálnych voľbách 15. novembra 2014. Ako nezávislého kandidáta ho podporilo 9739 občanov.

Ján Nosko sa narodil 24. februára 1961 v Brezne. Tam absolvoval aj gymnázium. Ďalej sa rozhodol pre štúdium medicíny na Lekárskej Fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Pokračoval tiež v postgraduálnom štúdiu, získal atestáciu z pediatrie, špecializačnú atestáciu z detskej kardiológie a tiež osvedčenie o spôsobilosti vykonávať vyšetrovaciu metódu echokardiografie u detí.

V rokoch 1986-1992 pracoval ako lekár, v rokoch 1992-2004 v špecializovanej kardiologickej ambulancii. V roku 2004 sa Ján Nosko stal primárom pediatrie II. detskej kliniky. Zároveň od roku 2004 zastával funkciu námestníka Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici. V rokoch 2008-2014 bol jej riaditeľom.

Založil banskobystrické občianske združenie PONS aktívne pôsobiace v sociálnej oblasti so zameraním sa na hendikepované deti a na mládež banskobystrického regiónu. V rokoch 2002-2004 bol členom Správnej rady Banskobystrického združenia mimovládnych organizácií.

V roku 2014 sa Ján Nosko po prvý raz stal primátorom Banskej Bystrice. Svoj hlas mu vo voľbách odovzdalo 46,08 percenta voličov. Kandidoval ako nezávislý s politickou podporou Smeru-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS. Dôvody, pre ktoré sa rozhodol opustiť dráhu lekára a vrcholového manažéra nemocnice, popísal v rozhovore: "V roku 2014 som vnímal stagnáciu mesta a chcel som to zmeniť. Post primátora so sebou prináša mnoho problémov a vyžaduje si veľa času." Podľa svojich slov však toho rozhodnutie neoľutoval. Pri jeho druhej kandidatúre vo voľbách 2018 Jána Noska opätovne podporili Smer-SD a SNS.

Viac o téme: Komunálne voľbyBanská BystricaJán Nosko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu