Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Víťazmi volieb sú nezávislí kandidáti: Je to silný signál pre mainstreamové strany

Matúš Vallo Zobraziť galériu (3)
Matúš Vallo (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zatiaľ je veľmi skoro o tom hovoriť o tom, či sa spoločenská situácia vzniknutá po smrti novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej premietla do výsledkov komunálnych volieb. Povedal to v televízii TA3 politický analytik Ján Baránek. Podľa neho dochádza mainstreamovým stranám dych.

"Aj keď sa niekto pokúša robiť z týchto volieb politický test, nie je to celkom presné. Za istých okolností je to až nemožné. V tomto prípade sa totiž bavíme o množine volieb v takmer 3 000 sídlach na Slovensku," povedal Baránek.

Na margo úspechu novozvoleného primátora mesta Bratislava Matúša Valla, ktorého podporovali novovzniknuté mimoparlamentné strany Spolu-občianska demokracia a Progresívne Slovensko uviedol, že tieto strany to môžu považovať za svoj úspech. "Je to dobrá adrenalínová injekcia, ale je to len jeden výsek z volieb," upozornil Baránek s tým, že komunálne voľby sú špecifické tým, že je to súbor volieb.

Matúš Vallo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Bratislava nám ukazuje vývoj, kam by sa Slovensko mohlo podľa analytika uberať. Zároveň však upozornil, že zvyšok Slovenska je konzervatívnejší ako Bratislava a treba s tým narábať opatrne. "Politické strany si budú z výsledkov robiť politický marketing, a to treba oddeliť od reality, ktorou je, že víťazmi na Slovensku sú nezávislí kandidáti, čo je veľmi silný signál k politickému mainstreamu," podotkol.

Baránek tiež poukázal na fakt, že kým vo väčších mestách ľudia volia aj podľa politickej príslušnosti kandidátov, v menších mestách a obciach ľudia volia konkrétnu osobnosť. Mnohokrát sa poznajú voliči s kandidátmi osobne a riadia sa podľa viditeľných skutkov. Rovnako si treba počkať na oficiálne výsledky zvolených poslancov do obecných zastupiteľstiev.

Viac o téme: SlovenskoJán BaránekMatúš ValloKomunálne voľby 2018
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu