Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Osobitný odvod reťazcov je nástroj na zvýšenie predaja a kvality našich potravín, tvrdí SNS

Nákup v potravinách
Nákup v potravinách (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Poslanci za Slovenskú národnú stranu (SNS) predložili do Národnej rady SR (NR SR) zákon o osobitnom odvode obchodných reťazcov, aby sa v záujme spravodlivejšieho prerozdelenia vytvorili nové mechanizmy na podporu domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva. Získané financie budú jedným z nástrojov na zabezpečenie trvalého dominantného postavenia domácich výrobcov na slovenskom trhu. Informovala o tom riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka.

Obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku by mali od budúceho roka platiť osobitný odvod vo výške 2,5 percenta z ich čistého obratu. „Distribúcia pridanej hodnoty reťazca od prvovýroby cez spracovanie potravín po predaj je značne nerovnomerná, pričom obchodné reťazce majú v dodávateľskom potravinovom reťazci dominantné postavenie z hľadiska zisku,“ uviedol predkladateľ zákona Radovan Baláž a vysvetľuje, že z redistribuovaných finančných prostriedkov chcú podporiť odbyt poľnohospodárskych produktov a výrobkov vyrobených v Slovenskej republike, ako aj klásť dôraz na kvalitu a bezpečnosť na domácom trhu.

Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák podčiarkol k predkladanému zákonu fakt, že „strategickým hospodárskym záujmom Slovenskej republiky musí byť zabezpečenie vlastnej potravinovej sebestačnosti alebo sa k tejto potravinovej sebestačnosti čo najviac priblížiť, a preto je v našom životnom záujme podporovať slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo a zabezpečiť ich financovanie.“

Súčasťou národného programu podpory poľnohospodárskych výrobkov a potravín je budovanie značky kvality SK na domácom a zahraničnom trhu. Poslanec SNS Stanislav Kmec uviedol, že získanými finančnými prostriedkami sa môžu kompenzovať negatívne vplyvy alebo náhle zmeny počasia na poľnohospodársku prvovýrobu, informovať verejnosť o produktoch a ich bezpečnosti a dodal, že „v neposlednom rade naším cieľom je rozvíjať kultúru a tradície v regiónoch v oblasti spracovania a predaja poľnohospodárskych a potravinárskych produktov, keďže každý región sa pýši svojimi špecialitami, ktoré sú obľúbenou pochúťkou aj v zahraničí.“

SaS hovorí o zvýšení cien potravín

Osobitný odvod pre obchodné reťaze vo výške 2,5 percednta z takzvaného čistého obratu, ktorý navrhujú poslanci Slovenskej národnej strany (SNS), bude viesť k vyšším cenám potravín, odrádzať investorov od investícií do obchodu na Slovensku a zhoršovať podnikateľské prostredie. Tvrdí to strana Sloboda a Solidarita (SaS).

Ako ďalej informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková, podľa tímlíderky SaS pre pôdohospodárstvo Jarmily Halgašovej poslanci SNS vyslovene klamú, keď v dôvodovej správe tvrdia, že osobitný odvod nebude mať žiaden vplyv na hospodárenie obyvateľstva. „Naopak, bude mať, a nie bezvýznamný,“ uviedla Halgašová.

Rast cien na Slovensku sa neustále zrýchľuje, pričom medziročne najviac rástli práve ceny potravín, upozornila podpredsedníčka SaS Jana Kiššová. „Takáto daň rast cien ešte posilní a spôsobí len ďalšie zníženie kúpyschopnosti ľudí,“ doplnila Kiššová. Podľa SaS je osobitný odvod typická diskriminačná daň, ktorú si partička nekompetentných amatérov vymyslela preto, aby získala zdroje pre svojich klientov.

„Keď poslanci SNS tvrdia, že na Slovensku je potrebné vytvoriť nové mechanizmy na podporu domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva a zabezpečiť ich financovanie, tak len zavádzajú verejnosť vzletnými slovami. Prax bude totiž celkom iná. Peniaze tradične dostanú ľudia blízki strane Andreja Danka, takže diskriminácia bude prenikať aj do oblasti produkcie potravín. Navyše, vďaka vyšším cenám budú ľudia ešte viac nakupovať za hranicami Slovenska,“ uviedla ďalej Halgašová.

Liberáli poukazujú, že spoločenský úžitok osobitného odvodu sa tak bude rovnať nule, zato vzrastie neefektívne a korupčné prerozdeľovanie zdrojov od jednej skupiny podnikateľov k druhej. A to len preto, lebo vládu drží pod krkom SNS. Strana extrémne chamtivá, bezohľadná, s ekonomickými víziami na úrovni komunistických plánovačov a pofŕkaná primitívnym nacionalizmom. „Ak vládna koalícia osobitný odvod z pera strany kpt. JUDr. Danka pre obchodné reťazce presadí, bude to jeden z prvých zákonov, ktorý zrušíme ako súčasť budúcej vlády,“ uzavrel predseda SaS Richard Sulík.

Reakcia SAMO

„Členovia SAMO sú prekvapení, že napriek ústnym, ale aj písomným ubezpečeniam zo strany ministerstva pôdohospodárstva a rovnako aj ministerstva financií, predložila SNS tak závažnú legislatívu len ako poslanecký návrh, bez akejkoľvek diskusie s obchodnými reťazcami či odbornou alebo laickou verejnosťou. Akékoľvek dodatočné zdanenie vybranej skupiny podnikateľov na Slovensku považujeme za diskriminačné. K samotnému návrhu sa bližšie vyjadríme až po hlbšej analýze. V každom prípade to môže mať negatívny dopad na bežných spotrebiteľov a rovnako aj ďalšie investície zo strany reťazcov na Slovensku,“ uvádzajú vo svojom spoločnom stanovisku členské reťazce SAMO, ktoré poskytla Katarína Remiaš z agentúry 1st CLASS AGENCY.

 

 

Viac o téme: SaSSNSAndrej DankoOsobitný odvod reťazcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu