Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zlom v kauze Vietnamca: Dvaja policajti dosvedčili jeho únos, prokuratúra spúšťa trestné stíhanie

Trinh Xuan Thanh Zobraziť galériu (2)
Trinh Xuan Thanh (Zdroj: TASR/AP/An Dang)

BRATISLAVA - Dvaja policajti, ktorí boli na bratislavskom letisku, pred vyšetrovateľmi vypovedali, že videli, ako do slovenského vládneho lietadla vlani vliekli vietnamského podnikateľa uneseného z Nemecka. Na svojom webe o tom v pondelok informoval Denník N, podľa ktorého prokurátor už dal v kauze pokyn na začatie trestného stíhania.

Prípad uneseného Vietnamca: Ústavní činitelia mali informácie od SIS okamžite, tvrdí Grendel

Podľa Denníka N títo dvaja policajti potvrdili verziu, ktorá bola zverejnená v auguste na základe oznámenia policajtov, ktorí chceli zostať v anonymite. Terajšie výpovede pred vyšetrovateľmi znamenajú zlom vo vyšetrovaní a krajská prokuratúra v Bratislave potvrdila, že vo veci začína trestné stíhanie pre podozrenie z prečinu obmedzovania osobnej slobody spolupáchateľstvom.

Pre TASR to potvrdil prokurátor Michal Šúrek z Krajskej prokuratúry v Bratislave. V tejto veci bolo podľa Šúreka doposiaľ vypočutých 22 osôb. Tie patria medzi 44 ľudí, ktorých ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) zbavila mlčanlivosti. "K veci bola dopočutá taktiež oznamovateľka," podotkol.

Na základe výsledkov doposiaľ vykonaných výsluchov vyšetrovateľ podľa Krajskej prokuratúry v Bratislave odmietol časť trestného oznámenia novinárky Moniky T. a Ivana M. vo veci podozrenia zo spáchania prečinov zneužívania právomoci verejného činiteľa a falšovania i pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate či úradnej značky.

Podnikateľa a bývalého vietnamského komunistického funkcionára Trinh Xuan Thanha v Nemecku uniesli agenti vietnamskej tajnej služby vlani 23. júla v Berlíne, kam Vietnamec z vlasti utiekol. Potom ho mali dodávkami z požičovne previezť cez Česko až pred vládny hotel Bôrik v Bratislave.

Trinh Xuan Thanh
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/An Dang)

V hoteli sa mal odohrať asi 50-minútový rozhovor vietnamského ministra verejnej bezpečnosti a vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý Vietnamcom požičal vládny špeciál. Do tohto lietadla dvaja vietnamskí agenti naložili aj uneseného Thanha.

Téme sa včera venovala aj relácia Reportéri

Policajtom, ktorí ho viezli na letisko, povedali, že ide o opitého člena delegácie. Do lietadla ho ťahali. Viacero policajtov podľa Denníka N uviedlo, že celá akcia sa odohrala so súhlasom Roberta Kaliňáka. Ten obvinenia odmieta.

Predseda Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár, ktorý bol začiatkom septembra hosťom v diskusnej relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko, reagoval na otázku, či pre kauzu zvažujú v Moste-Híd odchod z vládnej koalície. Bugár vtedy uviedol, že keď vyšetrovanie ukáže, že vedome niekto zo štátnych úradov participoval na únose, budú konať. Treba však dôkazy, povedal.

Viac o téme: únosRobert KaliňákVietnamTrinh Xuan Thanh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu