Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Šefčovičov odkaz Čaputovej: Za pochybenie by sa mala ospravedlniť. Kandidátka vracia úder

Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič pred diskusiou
Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič pred diskusiou (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA - Prezidentský kandidát Maroš Šefčovič sa ku okolnostiam koncipientskej praxe jeho protikandidátky Zuzany Čaputovej vyjadril už v dueli na RTVS. Uviedol, že stanovisko Slovenskej advokátskej komory považuje za nejasné. Reagovať sa však rozhodol aj vo videu, ktoré neskôr zverejnil na sociálnej sieti. Čaputová ale taktiež nezostala ticho.

Šefčovič vo videu hovorí o tom, že správanie Zuzany Čaputovej je pre neho sklamaním. Svoju kampaň podľa neho stavia na spravodlivosti a férovosti, no nedokáže sa čestne postaviť pred kamery, a povedať, "áno, pochybila som". Do pozornosti dáva tri body, ktorými reaguje na okolnosti okolo jej koncipientskej praxe, v popise dopĺňa aj stanovisko Disciplinárneho senátu Slovenskej advokátskej komory.

Čaputová sa vyjadrila ku svojej právnickej praxi: Šefčovičovi to nestačí

„Advokát, ktorý necháva koncipienta pôsobiť samostatne na pracovisku mimo sídlo advokátskej kancelárie, dopúšťa sa disciplinárneho previnenia podľa paragrafu 56 od.1 zákona o advokácii, pretože takýmto konaním porušuje povinnosti mu uložené v ustanovení paragrafu 18 ods.3 zákona o advokácii a paragrafu 31 ods.2 Advokátskeho poriadku SAK," vyzdvihuje. Je tým podľa neho jasné, že vykonávať koncipientskú prax v Banskej Bystrici a bývať a podnikať v Pezinku, nie je v súlade s tým, čo hovorí zákon a pravidlá advokátov. 

Maroš Šefčovič o praxi Zuzany Čaputovej

Samotná Čaputová však pomyselne vracia úder a taktiež vysiela jasné stanovisko k tomu, čo zaznelo v dueli . Na sociálnej sieti odkazuje, že obvinenia súvisiace s jej praxou sa nezakladajú na pravde. Uvádza, že je rada, že v sobotnej relácii RTVS dostala priestor vecne odpovedať svojmu protikandidátovi. "Myslím si, že to má byť prejavom novej kultúry v politike," dodáva v príspevku.

Čaputová čelí problému z minulosti: Musí vysvetľovať, či splnila podmienky! Nemala sa stať advokátkou?

V dueli kandidátov sa vyjadrila, že obvinenia vníma ako antikampaň. Je presvedčená, že postupovala v súlade s vtedajšími právnymi predpismi. "Pokiaľ ide výkon koncipientskej praxe v mieste sídla advokátskej kancelárie, toto odo mňa zákon nevyžadoval — bolo možné robiť koncipientsku prax takýmto spôsobom," tvrdí Čaputová, ktorá vyzvala, aby jej prax neposudzovali podľa zákonov, ktoré začali platiť až neskôr. 

V nedeľu na sociálnej sieti reagovala kandidátka aj na spomínané video Šefčoviča, spomenula tiež status podpredsedu parlamentu Martina Glváča. Útočiť však podľa jej slov nemá v pláne. "Zareagujem rovnako, ako na podobné útoky doteraz. Nebudem útočiť, konflikty odmietam a budem odpovedať pravdou, tak ako doteraz," napísala a pripojila dva body, ktorými opätovne reagovala na okolnosti jej praxe.

K situácii sa vyjadrila aj Slovenská komora advokátov. "V rámci dispozícií a dokumentov nám dostupných v tej dobe sme mali za preukázané, že splnila všetky predpoklady na pripustenie k advokátskej skúške, ktorú riadne zložila," poukázali okrem iného v stanovisku.

Viac o téme: KritikaMaroš ŠefčovičZuzana ČaputováPrávnická prax
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu