Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Antropologička skúmala zábery z Veľkej Mače: Detaily hlavy a tváre na identifikáciu nepostačujú

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Peter Korček)

PEZINOK - Kamerové záznamy z obce Veľká Mača, kde vo februári 2018 zastrelili novinára Jána Kuciaka, nie sú vhodné na jednoznačné preukázanie totožnosti osoby, ktorá je na nich zachytená. Konštatuje to v rámci viacerých znaleckých posudkov forenzná antropologička Oľga Petrusová.

Tá skúmala viacero záznamov osoby, ktorú zachytil kamerový systém vo Veľkej Mači v dňoch 15., 16,. 19. a tiež 21. februára 2018. Podľa posudkov, s ktorými dnes na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku oboznámil prokurátor, má osoba zachytená na záznamoch v rôznych dňoch znaky, ktoré vykazujú typovú zhodu. Ide napríklad o držanie tela a kladenie dolných končatín a chodidiel. Detaily hlavy a tváre však podľa znalkyne na personálnu identifikáciu nepostačujú.


Raketové tempo v kauze vraždy Kuciaka: ONLINE Vypovedajú znalkyne, Marčeka budú súdiť samostatne


Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v prípade vrážd Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej, Petra Molnára a ďalších skutkov pôvodne obžalobu na Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera. Dnes Marčeka však vyčlenili na samostatné konanie, keďže pred súdom priznal vinu.

Antropologička skúmala zábery z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Všetci obžalovaní sú stíhaní väzobne, u Kočnera je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa).

V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

Viac o téme: ProcesPosudokVeľká MačaJán KuciakOľga Petrusová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu