Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zsuzsová nemala znížené rozpoznávacie a ovládacie schopnosti, tvrdí Lipšic

(Zdroj: Topky/Maarty)

PEZINOK - Obžalovaná Alena Zs. nemala v čase vraždy novinára Jána Kuciaka znížené rozpoznávacie alebo ovládacie schopnosti. Ako pre médiá dnes po výsluchu dvoch znalcov z oblasti psychológie a psychiatrie uviedol právny zástupca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic, vyplýva to zo znaleckých posudkov vypracovaných v rámci dokazovania v tomto prípade. Výsluch znalcov súd uskutočnil na návrh obhajcu Aleny Zs. s vylúčením verejnosti. Alena Zs. vo výpovediach z prípravného konania uviedla, že trpí panickou poruchou.

Znalecké posudky z oblasti psychológie a psychiatrie sú podľa Lipšica dôležité aj pri určovaní výšky trestov. „Pri danej právnej kvalifikácii (úkladná vražda,) sú možné len dva tresty, 25 rokov alebo doživotie. Doživotie je subsidiárny trest, takže aby k nemu mohol súd pristúpiť, musia byť splnené ďalšie podmienky,“ povedal Lipšic. Dodal, že jednou z podmienok je, že neexistuje nádej, aby bol obžalovaný napravený trestom 25 rokov väzenia. Jedným z kľúčových prvkov pri rozhodovaní je podľa Lipšica v tomto prípade práve znalecké dokazovanie. „Môj osobný názor je, že u viacerých obžalovaných sú splnené podmienky uložené v trestnom zákone na uloženie doživotného trestu,“ dodal Lipšic.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v prípade vrážd Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej, Petra Molnára a ďalších skutkov pôvodne obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a Mariana K. Miroslava M. však v pondelok 3. februára vyčlenili na samostatné konanie, keďže pred súdom priznal vinu.

Všetci obžalovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava M. a Tomáša Sz.).

Viac o téme: VraždaDaniel LipšicJán KuciakAlena Zsuzsová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu