Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kuciak bol podľa Bárdyho odborník na ekonomickú kriminalitu, preto sa zaoberal Kočnerom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Peter Korček)

PEZINOK - V rámci redakcie portálu Aktuality.sk bol Ján Kuciak najzdatnejším redaktorom v oblasti ekonomickej kriminality, preto sa venoval kauzám Mariana K. Uviedol to dnes vo výpovedi pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy.

avraždený novinár sa podľa neho zameriaval napríklad na daňové kauzy alebo pranie špinavých peňazí, preto sa dostal ku kauzám ako golfový areál Báč, prevody nehnuteľností na Donovaloch alebo Technopol Services. Tie sú spojené s obžalovaným podnikateľom. „Vedel dohľadávať dôležité informácie vo verejných zdrojoch," zdôraznil na margo Kuciaka Bárdy.

Motiváciou Kuciaka venovať sa aktivitám Mariana K. bola podľa Bárdyho snaha očistiť spoločnosť. „On necítil k Marianovi K. nenávisť, bral ho ako podnikateľa, ktorý nepodniká čestne," povedal s tým, že Kuciak s Marianom K. aj rôznymi spôsobmi komunikoval s cieľom získať jeho stanoviská k predmetným kauzám. Práve po zaslaní otázok k jednej z káuz mu na jeseň 2017 Marian K. telefonoval a vyhrážal sa, že bude „hľadať špinu" na jemu blízke osoby a „Kuciak prestane písať". Kuciak vtedy podal trestné oznámenie, bol však sklamaný prístupom orgánov činných trestnom konaní, ktoré vo veci nekonali.

Kuciak bol podľa Bárdyho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Portál Aktuality.sk sa podľa Bárdyho venoval aktivitám Mariana K. z dôvodu, že figuroval v rôznych kauzách. Svedok spomenul ako príklad kauzu Gamatex/Markíza a mafiánske zoznamy. Pripomenul, že Marian K. mal tiež kontakty na politikov skoro z celého politického spektra. Kuciak sa však podľa Bárdyho nevenoval výhradne Marianovi K., riešil napríklad kauzy agrodotácií na východnom Slovensku alebo aktivity súkromnej bezpečnostnej služby Bonul.

Kuciak bol podľa Bárdyho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v tomto prípade obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a Mariana K. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava M. a Tomáša Sz.). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili vo februári 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom K.

Viac o téme: VraždaSúd Ján KuciakPeter Bárdy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu