Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Motív zavraždiť Kuciaka mal určite Kočner, tvrdí jeho kolega Petrovič

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Peter Korček)

PEZINOK - Motív zavraždiť novinára Jána Kuciaka mal určite obžalovaný Marian K. Pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku to dnes uviedol šéf reportérov portálu Aktuality.sk Ján Petrovič. Podľa neho Mariana K. iritovalo, že nedokázal zastaviť schopnosti Kuciaka získavať informácie o jeho aktivitách z rôznych verejne dostupných zdrojov. Svedok tiež pripomenul, že zavraždený novinár sa nezaoberal len Marianom K. a keď o ňom písal, vždy mu dával priestor na stanovisko.

Pokiaľ ide o medializvaný telefonát Kuciakovi zo strany Mariana K. na jeseň 2017, ten podľa Petroviča vybočoval zo všetkých štandardov komunikácie. Po následnom podaní trestného oznámenia zo strany Kuciaka si polícia a prokuratúra podľa svedka celú vec prehadzovali „hore dole“. „Mariana K. vypočuli, až keď bol on (Kuciak) mŕtvy,“ povedal Petrovič.

Motív zavraždiť Kuciaka mal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

To, že Marian K. vnímal Kuciaka ako hrozbu, si myslí aj jeho ďalšia kolegyňa z portálu Aktuality.sk Annamária Dömeová. „Mohol mu spôsobiť trestné stíhanie aj stratu majetku,“ povedala. Komentátor portálu Dag Daniš zase skonštatoval, že Kuciak bol jediný človek, ktorý dokázal odkryť aj zahraničné schránkové firmy Mariana K, registrované napríklad na Malte.

Motív zavraždiť Kuciaka mal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Tomu v tejto súvislosti nehrozil len trestnoprávny postih, ale aj prepadnutie majetku alebo stíhanie osôb s ním spojených. Daniš zároveň vyslovil podozrenie, že Marian K. mohol byť v 90-tych rokoch spolupracovníkom Slovenskej informačnej služby pod vedením Ivana Lexu. „Požíval spravodajskú ochranu a bezpečnosť,“ povedal a dodal, že tieto skutočnosti vyplývajú z tvrdení Miroslava Kriaka, ktorý bol členom tímu zabezpečujúceho sledovanie novinárov. Kriak by mal vo veci vraždy Kuciaka vypovedať pred súdom v stredu.

Motív zavraždiť Kuciaka mal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v tomto prípade obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a Mariana K. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava M. a Tomáša Sz.). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

Motív zavraždiť Kuciaka mal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili vo februári 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom K.

Viac o téme: VraždaSvedokSúd Ján KuciakJán Petrovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu