Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Európsky parlament ponúka stáže venované pamiatke Jána Kuciaka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

BRATISLAVA - Európsky parlament (EP) začal tento týždeň ponúkať stáže venované pamiatke zavraždeného slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Prví stážisti nastúpia do EP v marci 2020. Informovala o tom tlačová atašé EP Soňa Mellak.

EP sa ešte v januári tohto roku zaviazal pripomínať si pamiatku novinárov, ktorí zahynuli z dôvodu výkonu povolania. Riaditeľstvo EP pre médiá sa preto rozhodlo venovať niekoľko miest v rámci takzvaných Schumanových stáží pamiatke novinára Jána Kuciaka, ktorý bol zavraždený vo februári 2018. Stáž môže absolvovať približne 30 osôb, ktorí do EP nastúpia po 1. marci 2020 na obdobie piatich mesiacov. Prihlášky na tento turnus môžu záujemcovia podávať do 30. novembra.

Cieľom stáží Roberta Schumana je prispievať k európskemu vzdelávaniu a odbornej príprave občanov EÚ a umožniť im nahliadnuť do činnosti EP. Každý rok sa o stáž v EP uchádza 21 000 záujemcov, vybraných je 900 z nich.

Poslanci si pamiatku zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uctili minútou ticha už počas plenárneho zasadnutia v Bruseli dňa 28. februára 2018. EP na Slovensko vyslal v marci 2018 delegáciu poslancov, ktorá sa stretla s predstaviteľmi vlády a štátu, orgánmi činnými v trestnom konaní ako aj s novinármi či zástupcami mimovládnych organizácií. Požadovali najmä dôkladné vyšetrenie uvedených vrážd.

EP následne zriadil takzvanú Monitorovaciu skupinu pre právny štát (ROLMG), ktorá sa zamerala najmä na situáciu na Malte a na Slovensku. V jej záverečnej správe v marci 2019 poslanci okrem iného vyjadrili obavy nad stavom boja proti korupcii a nezávislosťou súdnictva na Slovensku a na Malte.

Viac o téme: StážEurópsky parlamentJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu