Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ružinov si chce uctiť Wetzlerovu pamiatku: Park by mohol v budúcnosti niesť jeho meno

Park v Ružinove
Park v Ružinove (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA – Park pred Paneurópskou vysokou školou v bratislavskom Ružinove by mohol v budúcnosti niesť meno po Alfrédovi Wetzlerovi, ktorý spolu s Rudolfom Vrbom ako prví podali správu o koncentračných táboroch. Po úteku bol jeho život spojený s Ružinovom, ktorý si chce aj takto uctiť jeho pamiatku. Návrh na pomenovanie verejného priestranstva schválili v utorok ružinovskí miestni poslanci, zámer musí ešte odobriť aj bratislavský mestský parlament.

"Alfréd Wetzler je veľká zabudnutá osobnosť našich dejín. Dlhé roky pracoval po vojne v ružinovskej knižnici, a preto je spojený s Ružinovom. Aj pri príležitosti 75. výročia úteku z koncentračného tábora spolu s Vrbom si myslím, že je vhodná príležitosť si ich takto pripomenúť," uviedol starosta Ružinova Martin Chren s tým, že mestská časť vedie rokovania zároveň o možnom umiestnení Wetzlerovej sochy do parku.

Alfréd Wetzler sa narodil 10. mája 1918 v Trnave a zomrel 8. februára 1988 v bratislavskom Ružinove. Spolu s ďalším slovenským Židom Rudolfom Vrbom spísali po úteku z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau 32-stranovú správu. Tá obsahovala detailné nákresy tábora, štatistiky o väzňoch a popisovala aj spôsob, akým boli väzni mučení a splyňovaní.

Dovtedy nemali spojenci k dispozícii žiadny natoľko podrobný plán fungovania tábora. Podľa mnohých práve táto ich správa pomohla zachrániť státisíce ľudských životov. Podľa Wetzlerovej knihy "Čo Dante nevidel" natočil režisér Peter Bebjak film Správa. Wetzlerovi bolo tento rok zároveň in memoriam udelené verejné ocenenie mestskej časti.
 

Viac o téme: ParkRužinovRudolf VrbaAlfréd Wetzler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu