Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Andruskó chce vypovedať o špine na najvyšších miestach: Prekvapivé mená ministrov

Zoltán Andruskó Zobraziť galériu (4)
Zoltán Andruskó (Zdroj: Facebook/Z.A.)

BRATISLAVA - Zoltán Andruskó, ktorý je obvinený v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, si chce znížiť trest výmenou za výpoveď o údajnej protiprávnej činnosti dvoch ministrov.

Podľa portálu Aktuality.sk mal Andruskó spomenúť mená ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera a ministerky vnútra Denisy Sakovej, keď navrhol, že bude vypovedať o protiprávnej činnosti dvoch členov vlády výmenou za nižší trest.

MIMORIADNE Prokurátor podal obžalobu na Kočnera a spol. v prípade vraždy Kuciaka

Portálu to potvrdil zdroj, ktorý si neželá byť menovaný. O tom, či sa naplní dohoda o vine a treste, rozhodne Špecializovaný trestný súd už v najbližšom čase. 

Ministerka vnútra Denisa Saková
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív)

„Na Špecializovaný trestný súd bol dňa 21. októbra 2019 podaný návrh na schválenie dohody o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a osobou Z. A., ktorá je obvinená v trestnej veci obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. Návrh na dohodu o vine a treste napadol do senátu 1T v Pezinku, bol pridelený zákonnému sudcovi, ktorý po jeho preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe v zmysle Trestného poriadku,“ informovala v pondelok hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. 

Svedomie mám čisté, reaguje Saková

Ministerka vnútra Denisa Saková tvrdí, že má svedomie čisté a nevie o žiadnej svojej protiprávnej činnosti. "Sama som veľmi zvedavá, čo obvinený a väzobne stíhaný pán Andruskó po 13 mesiacoch ide povedať. Niekomu asi vadí, že polícia za môjho ministrovania dosahuje veľmi dobré výsledky. Následne k vyjadreniam tohto pána zaujmem stanovisko, nemám skutočne žiadne informácie ani vedomosť o tom, že by som sa mala niečoho protiprávneho dopustiť," reagovala pre Topky.sk Saková.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (4)
Denisa Saková  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Aj Ján Richter reagoval podobne. „Mám len informácie, ktoré vyplývajú z vašich otázok. Nemám tušenie, akej protizákonnej aktivity som sa mal údajne dopustiť, žiadnej si nie som vedomý. Samozrejme, rád budem odpovedať na konkrétne otázky, nemám však nateraz žiadne konkrétnejšie informácie o čo by sa malo jednať a pána Anduska nepoznám. Žiaľ, za vyše 7 rokov v pozícií ministra som už zažil viaceré lživé obvinenia a zlomyseľné ohovárania,“ povedal Richter.

Pellegrini nevie, o kom by mal Andruskó vypovedať

K medializovaným informáciám, že údajný sprostredkovateľ vraždy a svedok v prípade Zoltán A. chce vypovedať o trestnej činnosti dvoch ministrov, Pellegrini uviedol, že počul viacero rôznych kombinácií mien a tak nevie, o kom by mal vypovedať.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Maarty)

„Nech čím skôr vypovedá, nech ho orgány v trestnom konaní čím skôr vypočujú a nech to začnú preverovať. Ak sa potvrdí, že niekto z ministrov súčasnej alebo minulej vlády robil niečo protizákonné, bude sa musieť zodpovedať štandardne pred orgánmi činnými v trestnom konaní. Aj keby sa malo jednať o ministrov našej vlády, nikto nebude nikoho kryť a nikto nebude žiadať políciu, aby nejaké veci zakryla alebo vo veci nekonala. To môžem garantovať,“ povedal.

Viac o téme: Ján RichterDenisa SakováZoltán Andruskó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu