Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNA SPRÁVA Zadržali policajta, ktorý lustroval Kuciaka a ďalších novinárov

Ján Kuciak Zobraziť galériu (2)
Ján Kuciak (Zdroj: TASR/Aktuality.sk via AP)

BRATISLAVA - Inšpekcia ministerstva vnútra zadržala bývalého riaditeľa Spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla Vorobjova. Ten mal lustrovať novinárov, medzi nimi aj zavraždeného Jána Kuciaka.

Informáciu o zadržaní Vorobjova priniesol portál nastope.sk, ktorému to potvrdili dva nezávislé zdroje. Okrem Vorobjova mala inšpekcia zadržať aj Milana Mihálika, zástupcu riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície, a ďalšieho policajta Michala Zubčáka. Dôvodom majú byť práve nezákonné lustrácie novinárov.

Lustrovanie Kuciaka (†27) potvrdila aj Saková: Vorobjov konal na príkaz nadriadeného

Vorobjov bol pre lustrácie vypovedať aj na polícii, kde tvrdil, že ich vykonával na príkaz bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Neskôr svoju výpoveď zmenil. Súčasný policajný prezident Milan Lučanský ho z funkcie odvolal a zaradil ho na nitrianske krajské policajné riaditeľstvo na odbor environmentálnej kriminality.

Vorobjova zadržala inšpekcia v súvislosti s lustrovaním novinárov
Zobraziť galériu (2)
Vorobjova zadržala inšpekcia v súvislosti s lustrovaním novinárov  (Zdroj: Facebook)

„V súvislosti s vyšetrovaním takzvaných lustrácií dnes príslušníci Úradu inšpekčnej služby zadržali tri osoby. V súčasnosti vykonáva vyšetrovateľ úradu všetky potrebné procesné úkony. Vzhľadom na túto skutočnosť a s cieľom zabrániť zmareniu prebiehajúceho vyšetrovania, nie je v tejto chvíli možné poskytnúť žiadne ďalšie informácie,“ uviedli z rezortu vnútra.

V kauze lustrácie Kuciaka a ďalších novinárov začal vyšetrovateľ trestné stíhanie ešte v apríli tohto roku pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi, ozrejmil vtedy rezort vnútra.

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar začiatkom marca vypovedal na Národnej kriminálnej agentúre. Predmetom výsluchu mali byť tvrdenia Vorobjova, že v roku 2017 mal dať pokyn na lustrovanie Kuciaka. Vorobjovove tvrdenia označil za nepravdivé. Podľa Gašpara lustrácia súvisela s kauzou Rybanič.

Poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár (SaS) vtedy podal trestné oznámenie s odôvodnením, že Gašpar alebo Vorobjov pravdepodobne pri výpovediach zavádzali o lustrovaní novinárov. Tvrdí, že vo výpovedi Gašpara nesedia dátumy, pretože vyšetrovanie kauzy Rybanič sa skončilo skôr, ako došlo k lustráciám.

Viac o téme: Ján KuciakPavol Vorobjov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu