Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MIMORIADNY ONLINE Mafiána Kočnera obvinili z objednávky vraždy Jána a Martiny

Mariana Kočnera priviezli s putami na rukách na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Zobraziť galériu (10)
Mariana Kočnera priviezli s putami na rukách na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

PEZINOK - Už vyše roka ubehlo od tragickej udalosti, ktorá zasiahla celé Slovensko. Koncom februára zavraždili vo Veľkej Mači novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Dozorový prokurátor má vo štvrtok vystúpiť na tlačovej konferencii, na ktorej bude informovať o výsledkoch vyšetrovania za rok od brutálnej popravy. Podľa našich informácií obvinil vyšetrovateľ muža z mafiánskych zoznamov Mariána Kočnera z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Dozorujúci prokurátori informovali o aktuálnom stave vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej: Obvinili Mariana Kočnera

15:00 NAŽIVO Tlačová beseda strany SaS

18:56 Spochybňovanie vyšetrovania Kuciakovej vraždy nebolo namieste

Premiér Peter Pellegrini ocenil prácu polície a prokuratúry v reakcii na obvinenie Mariana K. v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. "Od samého počiatku je prioritou mojej vlády objektívne vyšetrenie vraždy dvoch mladých ľudí," vyhlásil premiér na sociálnej sieti. Pripomenul, že od jeho nástupu do čela vlády so znepokojením vnímal spochybňovanie nezávislosti a profesionality orgánov činných v trestnom konaní zo strany opozície i rôznych aktivistov. "Dnes sa ukazuje, že tieto pochybnosti neboli na mieste. Budem vždy zastávať pravidlo rovnosti pred zákonom a žiadať voľnú ruku pre políciu aj prokuratúru, aby mohli profesionálne vykonávať svoju prácu," uzavrel Pellegrini.

17:11 Kvasnica: Vznesením obvinenia Marianovi Kočnerovi nastala nová etapa vo vyšetrovaní

Obvinením podnikateľa Mariana Kočnera z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, nastala podľa advokáta matky zavraždenej Romana Kvasnicu nová etapa vo vyšetrovaní. Uviedol to s tým, že v tejto fáze bude potrebné, aby bola zákonným spôsobom obvineným preukázaná aj vina. Vyzýva preto, aby dovtedy bola rešpektovaná prezumpcia neviny u Mariana Kočnera i ostatných obvinených v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej.

Matka zavraždenej Martiny - Zlatica, má podľa Kvasnicu záujem na tom, aby boli pred súd postavení nielen vrahovia, ale aj všetci objednávatelia, bez ktorých by sa pravdepodobne minuloročná vražda nestala. "Pani Kušnírová má zároveň záujem na tom, aby boli verejne pomenovaní všetci tí, ktorí priamo alebo nepriamo vytvorili podmienky na spáchanie tohto zločinu," podotkol. Po štvrtku podľa advokáta nastáva vo vyšetrovaní nová etapa a v nej bude potrebné, aby bola jednotlivými vyšetrovacími úkonmi zákonne preukázaná obvineným aj vina. "Aby tu boli k dispozícii dôkazy, ktoré potvrdia zákonnosť vznesenia obvinenia, a teda postavenie týchto osôb aj pred súd," skonštatoval Kvasnica.

Ako tvrdí, Zlatica Kušnírová naďalej dôveruje vyšetrovaciemu tímu. Vidí totiž, že prípad smeruje k postaveniu osôb, ktoré pravdepodobne vraždili alebo objednali si túto vraždu, pred súd. "Dôvera pretrváva. Netreba si to však zamieňať s dôverou k vedeniu Policajného zboru SR, prípadne ministerstva vnútra," poznamenal Kvasnica.

16:15 Iniciatíva Za slušné Slovensko víta posun vo vyšetrovaní

Iniciatíva Za slušné Slovensko víta posun vo vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. 

"Oceňujeme prácu polície, vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí robia všetko pre to, aby vrahovia a aj objednávatelia boli postavení pred spravodlivosť," uviedli za iniciatívu Juraj Šeliga a Karolína Farská. K posunu vo vyšetrovaní podľa nich pomohli aj práca investigatívnych novinárov a tlak občianskej verejnosti na námestiach. Iniciatíva verí, že s vyšetrovaním vraždy sa posunie aj vyšetrovanie všetkých ďalších káuz, ktoré sa týkajú Mariana Kočnera a jemu blízkych ľudí.

"Nebudeme spokojní, kým sa vražda Jána a Martiny, ako aj tieto kauzy nevyšetria," uviedla iniciatíva s tým, že všetci poctiví vyšetrovatelia majú podporu občianskej verejnosti, ktorá stojí v snahe o vyvodenie spravodlivosti pevne za nimi. 

16:00 Dnešný deň je jedným z najvýznamnejších od začatia vyšetrovania 

Dnešný deň je jedným z najvýznamnejších od začatia vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martin Kušnírovej. V reakcii na obvinenie Kočnera to uviedol advokát Kuciakovcov Daniel Lipšic. Poďakoval sa vyšetrovaciemu tímu aj dozorujúcim prokurátorom. „Dnešné rozhodnutie o vznesení obvinenia považujem za veľmi významný prielom vo vyšetrovaní. Ako som už na začiatku hovoril, kľúčové a najdôležitejšie bude identifikovať, obviniť a postaviť pred súd objednávateľa alebo objednávateľov vraždy, pretože tí sú tí najhorší. Títo ľudia si vždy nájdu osoby, ktoré niekedy aj za niekoľko desiatok tisíc eur spáchajú takýto hrozný čin, urobia rozhodnutie od stola s pohárom koňaku v ruke, preto sú tieto osoby najhoršie a najnebezpečnejšie,“ uviedol.

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Lipšic zároveň verí, že po tomto kroku budú nasledovať ďalšie "dôležité a významné rozhodnutia". Ako uzavrel, vyšetrovanie osoby Kočnera pokračuje ďalej aj v iných oblastiach, keďže je podľa Lipšica podozrivý z prípravy ďalších trestných skutkov. Tie sú v štádiu príprav.

15:30 Obvinenie Kočnera nie je prekvapením

Obvinenie podnikateľa Kočnera z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, nie je pre šéfredaktora spravodajského portálu Aktuality.sk Petra Bárdyho prekvapením. Pripomína však, že ešte nie je nič vyriešené a ani potvrdené. Ako šéf redakcie, kde Kuciak pracoval, však cíti väčší pokoj, keď sú ľudia ako Marian K. vo väzení. „Mám vtedy menší strach o ľudí z redakcie,“ povedal.

Zlatica Kušnírová rok po
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: vac)

Bárdy od prvých dní po vražde Kuciaka považoval Kočnera za jedného z podozrivých a ľudí, ktorí by mohli mať záujem na tom, aby novinára zavraždili. „Stále bude prebiehať vyšetrovanie a ešte stále je tam práca prokuratúry a súdov, ktoré rozhodnú nakoniec, či Marian K. je vinný a či bude za to potrestaný. Podľa mňa vinným je a som presvedčený, že ak nie on sám, tak spolu s niekým mohol byť strojcom toho, čo vyvrcholilo vraždou Kuciaka. Pokiaľ to tak je, mal byť dostať najvyšší možný trest,“ skonštatoval.

Šéfredaktor deklaruje, že od začiatku verí vyšetrovaciemu tímu. Dôveruje aj teraz, že vyšetrovatelia majú dostatok dôkazov, aby vznesené obvinenie bolo postavené aj na reálnych zisteniach a nepriestrelných faktoch a dôkazoch. „Keď sú ľudia ako Marian K. vo väzení, tak mám menší strach o ľudí z redakcie. Pokiaľ by chodil po slobode, tak by som sa bál, že niečo, čo sa stalo Jánovi Kuciakovi, sa môže zopakovať, a to bez toho, či Marian K. je za tým, alebo nie je. Marian K. je pre mňa toxická a nebezpečná osoba, ktorá mala priame kontakty na mafiánov a s mafiánmi robila biznis,“ povedal Bárdy.

14:10 Ministerka vnútra ocenila prácu polície a prokuratúry

„Orgány činné v trestnom konaní zaznamenali výrazný posun vo vyšetrovaní prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Obvinenie Mariana K. znamená, že polícia a prokuratúra na prípade tejto hroznej vraždy dvoch mladých ľudí naďalej usilovne pracujú a dosahujú pozitívne výsledky. Zároveň sa ukazujú ako nesprávne všetky názory, podľa ktorých sa tento prípad nikdy nemal vyšetriť či dokonca zamiesť pod koberec. Som rada, že znova a znova dostávam príležitosť poďakovať polícii a prokuratúre za ich prácu,“ uviedla na svojom Facebooku.

13:49 Pokiaľ ide o sledovanie novinárov a o osobu Petra Tótha, je v nej vedené vyšetrovanie. Dozorujúci prokurátori uviedli, že v dohľadnej dobe bude rozhodné v krátkom čase. „Bezprostredný súvis s vraždou Kuciaka tam neevidujeme,“ uviedli. 

MIMORIADNY ONLINE Mafiána Kočnera
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:46 „Zbraň v súčasnosti nemáme, ale máme dôkazy, ktoré nasvedčujú tomu, o akú zbraň išlo, aké strelivo a kto zbraň upravoval.“ Detaily prokurátori nechceli špecifikovať. „Strelivo aj zbraň boli upravované.“

13:45 Andruskó naďalej ostáva obvinený v tejto trestnej veci a ostáva vo väzení len v tejto trestnej veci. „Kontakt s touto osobou je len po našom súhlase a za prítomnosti nás alebo niekoho z tímu Kuciak. Nikto iný sa za ním nemôže dostať,“ odpovedal na otázku, či majú k Andruskóovi prístup aj politickí nominanti.

13:44 Ako svedok bol Kočner vypočutý v marci - apríli minulého roku.

Marian Kočner
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

13:38 Kočner zatiaľ nebol vo veci vypočutý.

13:37 Stíhaných, a teda aj konaní je viacero. Je tam konanie, ktoré sa týka prenasledovnia novinárov a je tam vedených viacero konaní protiprávneho koania príslušníkov policajného zboru a ďalšie. Prokurátori hovoria v desiatkach, bližšie sa nechcú k lustrovaniu novinárov a iných osôb vyjadrovať. 

13:35 Predmetom sú však všetky osoby, ktoré sa mohli podieľať na tomto čine. Na vyšetrovaní motákov sa podieľajú ľudia z tímu, ktorí vyšetrujú vraždu Kuciaka. „Zatiaľ sa procesne nič nezmenilo a všetky osoby sú stále obvinené,“ uviedol prokurátor na adresu štyroch obvinených.

13:34 „Teraz sme v štádiu bezprostredne v štádiu vyšetrovania, kedy sa domnievame, kto je objednávateľ. Zatiaľ nevylučujeme, že by mohli byť zapletené aj iné osoby, ale v momentálnom štádiu vyšetrovania nie je možné odpovedať.“ Rovnako neodpovedali ani na otázky ohľadom Petra Tótha.

Vyšetrovací spis k vražde novinarára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej
Zobraziť galériu (10)
Vyšetrovací spis k vražde novinarára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:32 „Zatiaľ nemôžeme povedať priamo, že ich vyšetrujeme ako organizovanú skupinu. Zatiaľ je to skupina páchateľov. Bude to predmetom ďalšieho vyšetrovania,“ uviedol dozorujúci prokurátor. V súčasnom štádiu vyšetrovania sa dozorujúci prokurátori nemôžu vyjadriť k tomu, či vypočúvali, resp. budú vypočúvať vzhľadom na široké kontakty Kočnera aj nejakých politikov.

13:30 Marian Kočner bol ako svedok v príprade vraždy Kuciaka vypočutý v marci 2018.

13:28 Generálny prokurátor Čižnár avizoval, že prvé obžaloby by mali padnúť v lete. Dozorujúci prokurátor povedal, že urobia všetko pre to, aby sa vyšetrovanie nepredlžovalo.

13:26 Na otázku, či boli vyšetrovaní aj nejakí bývalí alebo súčasní politici, dozorujúci prokurátor neodpovedal. Prešetrujú sa vraj všetci a všetky možnosti a akékoľvek podozrenia.

MIMORIADNY ONLINE Mafiána Kočnera
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:23 Podľa dozorujúcich prokurátorov bola dôkazná situácia taká, že viac sa o tom rozprávalo ako bolo dôkazov.

13:20 Orgány činné v trestnom konaní prešetrujú všetky podozrenia, aj voči Marianovi Kočnerovi. 

13:18 Dozorujúci prokurátori rešpektujú rozhodnutie Denisy Sakovej, šéfky rezortu vnútra, že presunula časť spisu na Inšpekciu ministerstva vnútra. Ide o vyšetrovanie pokusu o vraždu Žilinku a Lipšica.

13:17 Dozorujúci prokurátor oznámil, že absencia informovanosti verejnosti neznamená nečinnosť vyšetrovacích orgánov.

13:16 Nenaplnil sa predpoklad, že by sa na vražde podieľali talianski obyvatelia, preto už neexistuje dôvod na ďalšiu spoluprácu s talianskymi partnermi.

13:15 Podnet je v štádiu preskúmania, budúci týždeň by mali sudcovi predložiť návrh na predĺženie väzby, a to pre všetkých v rozsahu minimálne 7 mesiacov.

13:14 Vyšetrovanie sa  predĺži minimálne o pol roka. 

13:13 Uznesenie o vznesení obvinenia bolo Kočnerovi doručené dnes. Trestné stíhanie bude vedené spolu s už obvinenými Tomášom Szabóom, Miroslavom Andruskóom, Miroslavom Marčekom a Alenou Zsuzsovou. 

13:11 Dozorujúci prokurátor potvrdil, že 8. marca 2019 bolo vznesené obvinenie z úkladnej vraždy Jána Kuciaka Mariánovi Kočnerovi. Pripomenul, že Kuciak bol zavraždený pre jeho novinársku činnosť.

MIMORIADNY ONLINE Mafiána Kočnera
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:06 Dozorujúci prokurátor oznámil, že doteraz bolo vykonaných 8 výsluchov obvinených, 6 výsluchov poškodených, 17 podozrivých a vypočutých bolo 225 svedkov. 

Jedna konfrontácia, dve rekognície, dva vyšetrovacie pokusy, jedna previerka výpovede na mieste, 41 prehliadok tela, 34 prehliadok iných priestorov alebo pozemkov, 53 domových prehliadok, 12 obhladok miest, vrátane miesta činu, v rámci právnej pomoci bolo vyžiadaných 33 úkonov.

13:00 Začína sa tlačová konferencia, na ktorej oznámia prokurátori úradu špeciálnej prokuratúry výsledky vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

O pokroku vo vyšetrovaní informovala aj polícia na sociálnej sieti. „V prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nastal zásadný posun. Vyšetrovateľ protizločineckej jednotky obvinil objednávateľa vraždy,“ potvrdili v príspevku.

MIMORIADNY ONLINE Mafiána Kočnera
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich vlastnom dome v obci Veľká Mača. Ich telá našli až o niekoľko dní neskôr. Z brutálnej popravy obvinili Alenu Zsuzsovú, ktorá mala vystupovať ako objednávateľka, Zoltána Andruskóa, ktorý mal byť sprostredkovateľ, šoféra Miroslava Marčeka a vykonávateľa Tomáša Szabóa. 

Čo spája Kočnera s vraždou?

Marián Kočner figuroval v mafiánskych zoznamoch, ktoré unikli naposledy v roku 2012. Mal by podľa nich členom skupiny piťovcov. Ešte v čase sporu o TV Markíza spolupracoval so sýkorkami, ktoré mali známe väzby na SIS aj vládu.

Pár mesiacov pred vraždou sa Kočner zavraždenému redaktorovi vyhrážal, že bude hľadať špinu na neho a jeho rodinu. V tom čase zakladal aj portál Na pranieri, na ktorom chcel zverejňovať informácie zo súkromia novinárov, ktorí odhaľovali jeho pochybné kšefty. Spolupracovala na ňom obvinená z vraždy Alena Zsuzsová aj svedok Peter Tóth, ktorý priznal, že pre Kočnera novinárov sledoval.

Kuciaka mal v zuboch

Ján Kuciak sa vo svojich článkoch najčastejšie venoval Marianovi Kočnerovi. Ten je momentálne obvinený v kauze falšovania zmeniek a je väzobne stíhaný. Kuciakovi sa pol roka pred vraždou vyhrážal. "Budem sa vám špeciálne venovať, pán Kuciak. Budem zbierať špinu na vás, na vašu matku, na vašich súrodencov. Garantujem vám, že skončíte s písaním," povedal Kočner novinárovi do telefónu.

Ján Kuciak podal na Kočnera trestné oznámenie, ktoré si polícia pohadzovala ako horúci zemiak. Kočnera ani nepredvolali na výsluch. Urobili tak až po tom, ako bol novinár zavraždený, no nakoniec trestné oznámenie aj tak zamietli.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár tvrdil, že nie je dôvod spájať Mariana Kočnera s vraždou dvoch mladých ľudí. Kočner dokonca tesne po čine spustil portál Na pranieri, kde sa snažil zdiskreditovať novinárov. Výdatne mu v tom pomáhala dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky - spravili s ním "Prvý povražedný rozhovor", v ktorom spoločne nadávali na novinárov. Zlom nastal až v čase, keď zadržali Alenu Zsuzsovú a ďalších troch ľudí, ktorých obvinili z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Viac o téme: VraždaJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu