Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Mimoriadne stretnutie u premiéra: Na koberček si zavolal šéfov bezpečnostných zložiek

Peter Pellegrini po stretnutí so šéfmi bezpečnostných zložiek. Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini po stretnutí so šéfmi bezpečnostných zložiek. (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vražda novinára Jána Kuciaka otriasa postaveniami vplyvných ľudí. Desivé sú však informácie, ktoré unikajú z vyšetrovacieho spisu. Jednou z nich je aj to, že Jána Kuciaka si mal pred vraždou v policajnej databáze niekto lustrovať. Má ísť o Pavla Vorobjova, ktorý tak mal robiť na príkaz bývalého šéfa polície Tibora Gašpara. Ten to však odmieta.

Vyhlásenie premiéra Petra Pellegriniho po stretnutí so šéfmi bezpečnostných zložiek.

Pavol Vorobjov je šéf  finančnej spravodajskej jednotky a bývalý riaditeľ odboru podpory riadenia. Okrem toho, je aj susedom Tibora Gašpar. Bývalý policajný šéf je momentálne poradcom Denisy Sakovej, ministerky vnútra, ktorá nahradila Roberta Kaliňáka. 

Po vražde novinára sa objavujú desivé informácie: Kuciaka mal preverovať aj Gašparov človek

V súvislosti s Gašparom si premiér Peter Pellegrini zavolal Úrad vlády SR šéfov bezpečnostných zložiek. Na stretnutie s premiérom prišla ministerka vnútra Denisa Saková, policajný prezident Milan Lučanský a riaditeľ Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik. 

Pellegrini je znepokojený

Premiér po stretnutí so šéfmi bezpečnostných zložiek vyhlásil, že je znepokojený s procesnou stránkou vyšetrovania, ku Gašparovi a k podozreniam o tom, že bývalý policajný prezident prikázal lustrovanie Kuciaka, sa nevyjadroval. 

"Čo ma však veľmi znepokojuje je procesná stránka, nakoľko z vyšetrovacieho spisu unikajú informácie, ktoré nikto nevie verifikovať," povedal Pellegrini. Uviedol aj to, že ako premiér odmieta to, akým spôsobom unikajú informácie z vyšetrovacieho spisu a zároveń vyzval médiá, ústavných činiteľov a advokátov k zdržanlivosti. 

"Odmietam to, že niektorí ústavní činitelia podporujú vynášanie zo spisu," povedal Pellegrini, čím zrejme narážal na prezidenta Andreja Kisku a jeho nedávne vyjadrenie. 

Gašpar to popiera

Bývalý policajný šéf, Tibor Gašpar, informácie o tom, že mal nariadiť lustráciu Kuciaka, popiera. "K publikovaným informáciám o tom, že som mal dať príkaz na lustráciu Jána Kuciaka uvádzam. Takýto príkaz som nikdy nevydal! Nemám o týchto tvrdeniach z vyšetrovania žiadne informácie, preto sa nedokážem k veci bližšie vyjadriť,“ reagoval Gašpar.

"Neudivuje ma však, že opätovne vykonávajú vyšetrovanie liberálne médiá na základe nezákonne získaných informácií od orgánov činných v trestnom konaní, ktoré prípad vyšetrujú – viď článok v Plus7dní, kde je ako zdroj uvádzaný práve orgán činný v trestnom konaní," dodal.

Oľano chce protestovať

"Premiér Pellegrini tvrdí, že zverejnenie informácie o tom, že bývalý policajný prezident Tibor Gašpar prikázal pár mesiacov pred vraždou lustrovať zavraždeného Jána Kuciaka je len "politická hra, bulvarizácia faktov či politická manipulácia". Premiér miesto toho, aby na základe tejto mimoriadne závažnej informácie zabezpečil okamžitý odchod Tibora Gašpara z ministerstva vnútra, podporuje svojimi vyhláseniami rozklad štátu a neistotu ľudí, že si aj ich môže mafia kedykoľvek lustrovať v policajných databázach s aktívnou podporou ľudí z vedenia polície," píše v stanovisku Oľano.

Poďla Obyčajných ľudí, Pellegrinimu neprekáža rozklad štátu a jeho kľúčových inštitúcií, ale vadí mu, že sa ľudia dozvedajú poburujúce informácie z vyšetrovacieho spisu. "Tým sa Peter Pellegrini postavil na roveň Andreja Danka, ktorému v kauze Plavčan nevadilo rozkradnutie 600 miliónov eur na jeho ministerstve školstva, ale to, že sa ľudia o tom dozvedeli," tvrdí Oľano.

"Svojim arogantným odchodom z tlačovej konferencie, kedy neumožnil prítomným novinárom žiadne otázky sa rovnako vydal cestou Roberta Fica a definitívne povýšil záujem Bödövcov, ktorým Smer dovolil ovládnuť políciu, nad záujem Slovenska a jeho občanov, čím potvrdil, že je politickou bábkou v rukách sponzorov Smeru. Opakovane vyzývame Petra Pellegriniho, aby bezodkladne zariadil odchod podozrivého Tibora G. z ministerstva vnútra. V prípade, ak tak neučiní do najbližšej nedele, zvoláme verejný protest pred Úradom vlády, kde mu túto požiadavku prídu osobne tlmočiť občania SR, ktorým na očiste Slovenska skutočne záleží," dodávajú v stanovisku.

Viac o téme: Peter PellegriniTibor GašparDenisa SakováMilan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu